Нараду з питань використання у поточному році коштів Державного фонду регіонального розвитку, субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій, а також бюджетної програми «Підтримка державних та регіональних інвестиційних проектів» провів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Ключовою тезою зібрання стало усвідомлення необхідності спростити механізм отримання фінансування на регіональні проекти місцевими органами влади. «Мені важливо, щоб це було чесно, не заангажовано і позбавлено зайвої тяганини», — конкретизував глава уряду.

Як гідно розпорядитися коштами

У зв’язку з цим Прем’єр-міністр доручив віце-прем’єр-міністру — міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку напрацювати пропозиції для вдосконалення системи використання коштів Державного фонду регіонального розвитку.

На думку глави уряду, місцевим органам влади необхідно забезпечити можливість середньострокового планування здійснення інвестиційних проектів. «Нам потрібно по-новому вибудувати відносини: у кожного має бути свій бюджет, і він має ним гідно розпоряджатися», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Прем’єр-міністра.

Під час роботи зібрання було також обговорено питання надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. На це у поточному році передбачено 1 мільярд гривень. Прем’єр-міністр наголосив на необхідності поставити крапку в питанні розподілу цих коштів та доручив до 1 червня напрацювати перелік проектів для фінансування.

Показники засвідчують позитивну тенденцію

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, спираючись на дані Міністерства фінансів, повідомив, що за три місяці цього року до загального фонду місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) надійшло 30,1 мільярда гривень, що на 46%, або 9,5 мільярда, більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«Зазначені показники — беззаперечний ефект від бюджетної децентралізації. Це не просто цифри на папері, а реальні можливості для місцевого самоврядування змінювати життя на своїх територіях — надавати якісні послуги, робити їх доступнішими та сучаснішими», — прокоментував розвиток ситуації урядовець.

Розповідаючи про темп зростання фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб до січня—березня 2015 року на 147,7% — до 15,9 мільярда гривень, Геннадій Зубко зазначив: «Стрімке зростання надходжень до місцевих бюджетів від ПДФО свідчить про те, що зниження єдиного соціального внеску відчутно впливає на збільшення рівня заробітної плати».

А збільшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю до п’яти мільярдів гривень за квартал — це насамперед результат упорядкування урядом вартості оренди землі та ефективнішого обліку з боку громад.

Темп зростання надходжень від плати за землю у січні—березні 2016 року, за даними Мінфіну, становить 156,2% до аналогічного періоду минулого року.

Процес бюджетної децентралізації в Україні розпочався 2015 року, нагадує прес-служба віце-прем’єра. Завдяки фінансовим можливостям громади отримують нові перспективи розвитку та фінансову незалежність. Регіони мають змогу спрямувати додаткові кошти на розвиток власної інфраструктури, будівництво й ремонт шкіл, лікарень, доріг тощо. Запровадженням реформи місцевого самоврядування та децентралізацією опікується Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.