Краща гра сезону. Так коротко можна оцінити дії дніпропетровців у принциповому протистоянні з «гірниками». Результат, який хочеться забути якомога швидше, — так це саме видовище характеризують гравці і вболівальники донецького клубу.

Попри всі труднощі зі складом і дискваліфікацію Руслана Ротаня, господарі «Дніпро-Арени» виявилися цілком підготовленими до боротьби з одним із лідерів чемпіонату і перевершили його в багатьох компонентах гри.

Господарі поля відкрили рахунок вже на 10-й хвилині, коли відзначився Джон Руїс. Щоправда, «гірників» це не збентежило, і в середині тайму Максим Малишев зрівняв результат. Після сильної прострільної передачі Даріо Срни зі штрафного Малишев головою підрізав м’яч у дальній кут воріт — 1:1. Переломний момент стався наприкінці першого тайму: на 44-й хвилині дніпропетровці знову вийшли вперед завдяки точному удару Євгена Шахова. Атака «Дніпра» «віялом» розпочалася з лівого флангу, де Матеус віддав м’яч на Зозулю, той переадресував на Шахова. Сильний удар низом — і м’яч влетів у дальній кут воріт Андрія П’ятова. На початку другого тайму, на 50-й хвилині, Роман Зозуля лише збільшив перевагу своєї команди. А в додані арбітром хвилини Роман Безус реалізував пенальті — 4:1.

Головні тренери донецького і дніпропетровського клубів, підбиваючи підсумки непростого матчу, говорили кожен про своє.

Мірча Луческу визнав заслужену перемогу «Дніпра». «Вони хотіли набагато більше і були агресивнішими. У них було більше руху. «Дніпро» краще адаптувався до такого непростого поля і виглядав тактично грамотно. Суперник грав просто: було багато довгих передач, футболісти лінії атаки дуже добре приймали м’ячі, чіплялися за них. Тому результат, на жаль, відповідає грі. Можливо, він виявився занадто великим. Все могло змінитися, якби Феррейра реалізував вихід один на один за рахунку 1:1. Звісно, ми вийшли на поле після важкого матчу з «Андерлехтом». Можливо, була й моя помилка — у тому, що залишив Кучера, Ракицького та Ісмаїлі на лавці, щоб вони були свіжими в Брюсселі. Ні Кривцов, ні Ордець, на жаль, не були на рівні сьогоднішньої гри. Їм було важко впоратися з агресивністю і швидкістю Зозулі та Матеуса», — констатував Мірча Луческу.

А Мирон Маркевич наголосив, що ключову роль у перемозі «Дніпра» відіграв настрій: «Коли є настрій команди, бажання і дух на полі, коли є колектив, можна обіграти будь-якого суперника. Так і сталося. Команда хотіла перемогти, і вона це зробила. Я не просто так їздив дивитися гру «Шахтаря» з «Андерлехтом». Справді «гірники» витратили чимало сил, хоч матч із бельгійцями, судячи хоча б з рахунку, загалом був простий. Але сили все одно було витрачено. Тому ми й готували команду до того, щоб змінювати гру на контратаках і застосовувати високий пресинг. Футболісти повністю виконали установку».

А ще «Дніпро» допоміг київському «Динамо», яке в свою чергу зіпсувало «Карпатам» повернення на «Арену-Львів», стати одноосібним лідером першості. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»