«Що у червні зародить, влітку не зашкодить. Червень урожай замовляє», — стверджує народна мудрість. На здійснення цього прадавнього прислів’я добре потрудився травень — вдосталь забезпечив землю життєдайною вологою.  Уже сьогодні милує око тужавим колосом хлібна нива, фруктова і ягідна садовина радує щедрою зав’яззю. Тепер житимемо надією на те, аби все, що зародилося, набралося сили й  успішно дозріло, а стихійні лиха обійшли нас.

У червні для прогнозування майбутніх погодних умов і врожаю старі люди спостерігали за прикметами у такі дні релігійних свят: Костянтина та його матері Олени (3), Ферапонта, день Святого Духа (7),  Вознесіння Господнє (9), Устина й Харитона (14),  Трійці (19), Онуфрія (25).

Народні синоптики радять починати сівбу пізньої пшениці, льону, гречки і ячменю у день Костянтина. Іншими роботами в полі займатися не слід, «бо святий виб’є ниву градом».  Якщо цього дня йтиме дощ,  то наступні літо й осінь будуть вологими.

Про цілющі властивості роси у нашому національному фольклорі зберігається чимало прикмет, але слід  пам’ятати про таку засторогу: «Від Ферапонтової роси  трава іржавіє».  Вважається, що цього дня роса шкідлива для людей і свійської худоби. Поратися вранці в городі, виганяти худобу на пасовище  варто тільки після того, як роса спаде. На Костянтина можна починати збирати лікарські  трави. Цього дня корисно висаджувати розсаду капусти. Якщо на Костянтина дощ — літо буде холодним. Сонячна днина — на спекотне літо.

За моїми давніми спостереженнями, святковий день Вознесіння Господнього частіше  видається  погожим,  сонячним. Якщо так станеться  і цього разу, гарна погода  утримається  до кінця місяця, а літо буде  теплим.

Про Устина й Харитона до наших днів збереглося чимало приповідок.  Наприклад: «Устин тягне догори коноплі, а Харитон — льон»,  «Устин і Харитон жито то красять, то квасять», «Устин і Харитон плекають жито й льон». Ці приказки свідчать, що у день пошанування цих святих обов’язково йде дощ, а опади завжди  на користь майбутньому врожаю жита, конопель і льону.

На Онуфрія дівчатам на виданні слід зібрати букети з польових квітів і прикрасити ними образи на покутті, а також вплести маки і волошки в коси. Пелюстками маку натирають щоки, «щоб рум’янець не сходив з обличчя».  Цього дня закінчується літнє сонцестояння, тривалість дня починає  скорочуватися. «Сонце повертає на зиму, літо на спеку», — каже народне прислів’я. Щедра роса на Онуфрія — на врожайне літо.

22 червня — день скорботи і вшанування пам’яті жертв минулої війни в Україні. А останні два роки й тих, хто віддав життя,  захищаючи наші кордони на сході від агресії колишнього старшого брата у війні нинішній.  Поминаючи добрим словом полеглих, побажаємо мужності, стійкості й бойової звитяги воїнам АТО у священній боротьбі проти зажерливого ворога. Слава Україні! Героям слава!

Фото Володимира ЗАЇКИ

НАШ КАЛЕНДАР

1 червня — День захисту дітей; Всесвітній день батьків; Міжнародний день захисту дітей

4 червня — Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії

5 червня — День працівників водного господарства; Всесвітній день довкілля

6 червня — День журналіста

8 червня — Всесвітній день океанів

9 червня — Вознесіння Господнє

12 червня — День працівників фондового ринку; День працівників легкої промисловості; Всесвітній день боротьби з дитячою працею

14 червня — Всесвітній день донора крові

15 червня — Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо літніх людей

17 червня — Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

19 червня — День медичного працівника; Трійця

20 червня — Всесвітній день біженця

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

23 червня — День державної служби;  День державної служби ООН; Міжнародний день удів

26 червня — День молоді; День молодіжних та дитячих громадських організацій; Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом

28 червня — День Конституції України

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»