XII позачерговий з’їзд суддів відкривав Президент Петро Порошенко. Він звернувся до представників третьої влади зі словами, що «їхня честь» не має бути лише частиною суддівського етикету або протоколу. Він попередив високу громадськість, що презентує своє бачення програми реформ «Стратегія — 2020», завдяки якій через шість років Україна зможе подати заявку на набуття членства в ЄС. Передовсім цей час відведено на побудову в країні системи, яка б відповідала і копенгагенським, і маастрихтським критеріям.

Саме тому серед 60 спеціальних програм судова реформа на першому місці. Президент сподівається, що судді разом із громадськістю та новообраним парламентом зможуть провести і вибудувати нову систему, яка відновить довіру людей до суддів. «Навіть сторона, яка програла у судовому процесі, має вийти із зали задоволеною справедливістю. А зараз громадянин України не почувається захищеним», — резюмував Петро Порошенко.

Петро Порошенко покладає на третю владу особливі надії. Фото з сайту zik.ua

За його словами, потрібно створити неупереджену інституцію, яка б запропонувала чесні й справедливі правила гри та «безпристрасно доглядала за їх дотриманням». Президент упевнений, що створенням судової системи, яка відповідає європейським стандартам, йому вдасться підготувати спільно з суддями. «Це наше міжнародне зобов’язання, яке випливає з підписаної та ратифікованої Угоди про асоціацію з ЄС. Перше, з чого ми маємо почати, — антикорупційні кроки, де маємо покладатися на чесні й неупереджені суди. Це вимога й Революції гідності», — зазначив глава держави.

З вуст Президента судді почули й про те, що після Революції гідності Україна і весь її народ змінилися, а 26 жовтня завдяки перевиборам пройде люстрацію й Верховна Рада. «Суди не мають залишатися у минулому. Це має бути рух совісті кожного, мають бути кроки, які дають змогу нам створити новий, правильний, закон. Мій пріоритет — незалежність судової гілки влади. І я як гарант Конституції маю забезпечити не просто незалежність гілки влади, а кожного окремого судді, — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента. — Має бути залежність лише перед власною совістю, законом і волею українського народу, який є носієм державної влади. Бо народ має право спитати і з вас, і з мене, якою ми бачимо нову державу».

Тож рішення про оновлення судової системи має бути принциповим, правильним. Долю суддів мають вирішити два виборчі органи — Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів. У цьому контексті глава держави попросив присутніх прискорити їхній внесок у формування цих двох інституцій. «З попереднього етапу вашого з’їзду є дуже достойні кандидати. І я впевнений, що нині їх буде обрано. Хочу, щоб плідна робота вашого з’їзду розблокувала роботу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Зараз народ чекає ефективної роботи Вищої кваліфікаційної комісії й Вищої ради юстиції», — наголосив він. А потім пригрозив за професійну нездатність судді звільненням, за корупцію — кримінальною відповідальністю.

Нині слід реалізувати саме принцип незворотності покарання. «Україна може бути лідером багато в чому, але хотілося б, аби не в кількості справ у Європейському суді з прав людини. Думаю, що це сумне лідерство ми маємо нарешті закінчити. Судді, які чесно виконують обов’язки, мають відчувати себе захищеними, зокрема матеріально», — сказав він. Окрім цього, судді мають отримати гарантії того, що насильство щодо них зупинено. «Насильство щодо суддів неприпустиме», — наголосив Петро Порошенко та пообіцяв присутнім гарантувати захист суддів.

Також у ході виступу він озвучив дані опитувань громадської думки: довіра до армії — 59%, довіра до суддів — 7%. З огляду на такі показники запропонував зібратися через рік і порівняти дані. «Адже ви теж захищаєте Україну та її незалежність», — акцентував він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»