Мій батько, Халковський Максим Валентійович,  має поважний вік і стоїть у  черзі на легкове авто як ветеран війни. Які в нього шанси одержати автівку?

Леоніда ХАЛКОВСЬКА,  місто Львів

Микола ШАМБІР,
директор департаменту пенсійного забезпечення 
та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики:

— Відповідно до статті 13 Закону  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем безоплатно забезпечуються автомобілем першочергово із числа позачерговиків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

За повідомленням департаменту соціального захисту населення Вінницької обласної державної адміністрації, ваш батько як інвалід війни І групи відповідно до заяви та висновку облМСЕК від 11.04.2007 року перебуває на обліку для забезпечення автомобілем. На цей час його облікова черга № 354 серед осіб, які мають право на забезпечення автотранспортом першочергово.

Для вирішення проблеми із забезпеченням усіх інвалідів автотранспортом з державного бюджету України необхідно спрямувати видатки у розмірі понад 5 мільярдів гривень.

При забезпеченні інвалідів автотранспортом за рахунок коштів державного бюджету Міністерство соціальної політики не має права надавати перевагу будь-кому з них на отримання автомобілів, оскільки це призведе до порушення прав інших інвалідів.

З огляду на викладене, вашого батька буде забезпечено автотранспортом у порядку черговості відповідно до вимог чинного законодавства при виділенні необхідних бюджетних коштів.