У лютому кілька днів поспіль охочі мали змогу оглянути дітище ДП «Завод імені Малишева» — серійний зразок танка «Оплот», який поставили на Михайлівській площі. А прибув він у Київ для представлення учасникам конференції «Український форум з оборони і безпеки 2016». Як повідомили на заводі, український танк найкращий за кількома параметрами серед подібних машин у світі: за ходовими якостями, захистом екіпажу, за системою управління вогнем.

Заводчани пишаються тим, що їхній «Оплот» став переможцем багатьох незалежних рейтингів. «У змодельованих комп’ютерних боях усіх сучасних найкращих танків світу міжнародні експерти, зокрема й не зацікавлені в нашій перемозі російські, український танк оцінили як найзахищеніший. Його боєздатність прирівнюють з можливостями цілої роти солдатів», — зауважили «батьки» бронемашини.

Харківський завод імені Малишева здатний нарощувати серійний випуск «Оплотів». Фото з сайту sprotyv.info

Тактико-технічні характеристики за багатьма показниками перевершують закордонні аналоги. По-перше, «Оплот» — одна з найшвидкісніших бойових машин (до 70 кілометрів на годину). По-друге, харківський танк оснащено комбінованою системою захисту, яка складається з пасивної багатошарової броні і вмонтованого динамічного захисту від тандемних боєприпасів. «Усе це робить нашу машину наднебезпечною в лобовому зіткненні з ворогом і безпечною та зручною в управлінні для екіпажу. Танк «Оплот» — це реалізація найвищих нинішніх вимог до бронетехніки», — переконливо заявляють виробничники.

Наприкінці минулого року уряд України під виробництво танків БМ «Оплот» надав  ДП «Завод ім. Малишева» державні гарантії за кредитом на 1 мільярд 83, 59 тисяч гривень. Підприємству також дозволили не надавати майнове й інше забезпечення виконання зобов’язань за держгарантіями. У 2015 році завод збільшив обсяги виробництва на 300 відсотків порівняно з 2014-м. Одне слово, перед заводчанами відкрилися перспективи відродження свого виробництва.

Однак днями колектив і харків’ян збентежило повідомлення, розміщене на кількох інформаційних сайтах, про те, що державне підприємство банкрутують. Господарський суд Харківської області справді розглядає справу про банкрутство ДП «Завод ім. Малишева». Ця інформація з’явилася на основі подання підприємством на сесію Харківської облради пояснювальної записки до рішення щодо права користуватися водою, як цього потребує процедура. Справу про банкрутство порушено ще 27 грудня 2011 року за позовом ДП «Львівський бронетанковий завод» до ДП «Завод ім. Малишева». Обидва підприємства входять до складу ДК «Укроборонпром».

На заводі поки що ситуацію не коментують, а серед містян зависло запитання: то серійному «Оплоту» бути?