Виповнюється 20 років, як започаткували Міжнародний день Чорного моря. Ідея його відзначення — привернення уваги для поліпшення стану моря.

Чорне море потребує особливої уваги, адже воно разом з Азовським — найвіддаленіші моря Світового океану. До того ж, вони майже ізольовані: ширина протоки Босфор у найвужчому місці становить лише 700 м. А до Атлантики їх ще дві. За цих умов море дуже вразливе до будь-якого негативного впливу, насамперед — людини. Годі й говорити, що цей вплив значний і різноманітний.

Яке ж Чорне море нині? На жаль, значно брудніше і бідніше на рибу, ніж було раніше. Риби в ньому виловлюють приблизно стільки само, як в Азовському, яке в 10 разів менше за площею. Головний промисловий вид — чорноморський шпрот — риба, середній розмір якої становить 8—10 см.

А що ж оспівана кефаль? Вона тепер у спогадах. Та й де тій кефалі взятися, якщо її по-хижацьки виловлюють? Зазвичай саме цими осінніми днями вона виходить із заток та лиманів у море, щоб навесні повернутися у затишні умови.

Що потрібно зробити, щоб швидко виловити кефаль? Дуже просто: зменшити переріз проток і поставити на них сітки. Торік це й зробила місцева риболовецька фірма, яка пересипала протоку. За рік, що минув, більшу частину кефалі або виловили, або вона загинула.

Дуже знизився рівень води в лиманах. Отже, умови для остаточного вилову всього, що залишилося, виявилися найкращими. Але на початку жовтня цього року сильний шторм розмив піщаний пересип, і вода із силою почала надходити в Тузлівські лимани. Тож нібито з’явилася надія на сили природи. Але за кілька днів після шторму невідомий бульдозер знову закрив протоку — і це без будь-якого погодження з Національним природним парком «Тузлівські лимани».

Далі — більше: з’явилася ухвала суду щодо заборони Національному природному парку відновити сполучення лиманів з морем. Так і хочеться сказати: «Це не суд, а якийсь абсурд».

Окрема розмова про береги та прибережні захисні смуги Чорного моря і лиманів. Прибережні захисні смуги призначені для мінімізації негативного впливу людини на водні об’єкти. Дотримуватися законодавства в цій галузі доцільно і тому, що так безпечніше, адже відомо, що водне середовище здатне показати свою силу. Це й відбулося під час шторму на початку жовтня. Багато будівель на березі моря, зокрема у місті Чорноморську, зруйновано, інші похилилися і також приречені. Цей приклад показовий, адже свідчить не лише про невігластво власників маєтків, а й про їхню жадібність та прагнення показати свою крутість. Проте існує й інший шлях показати себе: зробити щось добре — і не лише для себе.

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук,
для «Урядового кур’єра»