НОВАЦІЇ

В Луганській області силами держави та інвесторів  запустили станцію фільтрування питної води

Скільки років проблемі подачі води за графіком? Під час запуску найсучаснішої в країні фільтрувальної станції продуктивністю 3 тисячі кубічних метрів на добу у місті Петровське Луганської області Прем’єр-міністр Микола Азаров сказав, що добре розуміє жителів шахтарських міст, яким доводиться терпіти незручності через «посуху» в крані, бо сам жив та працював у такому селищі.

Водопровідно-каналізаційне господарство зношене на 62,2%, не виняток і Луганщина. Але тут залучили інвесторів до створення концесійного підприємства з водопостачання. В листопаді 2010 року фільтрувальну станцію почали будувати, а в червні 2011-го здали, довівши, що проблеми можна вирішувати швидко, ефективно й по-сучасному. «Держава допомагатиме перш за все тим, — підкреслив тоді Прем’єр-міністр, — хто використовуватиме власні ресурси, залучатиме інвесторів».

Пуск першої черги фільтрувальної станції в м. Петровське — один з прикладів реалізації «водної» програми краю спільно з інвесторами. На станції встановлено 18 фільтрів, прокладено 2,2 км водоводів, облаштовано систему енергопостачання на загальну суму 41,6 млн грн, з яких 11,6 млн грн — кошти держбюджету і 30 млн грн — компанії «Луганськвода».

 

 Прем’єр-міністр Микола Азаров  задоволений будівництвом фільтрувальної станції у Петровському. Фото Павла ХАЙЛА

Окремим напрямком розвитку місцевих джерел водопостачання є також реалізації проекту з очищення та демінералізації шахтних вод в Антрациті. Там залучено інвестора ЗАТ «Донецьксталь», вартість проекту 278 млн грн. Роботу заплановано завершити до 2013 року. Це дасть змогу очищати до 20 тис. куб. м води на добу і повністю розв’язати проблему цілодобового забезпечення водою міста. Питання будівництва аналогічної установки за рахунок «зелених» інвестицій кошторисною вартістю 78 млн грн вирішується у Свердловську. Фінансувати проект буде «Центр альтернативних видів палива» Міненерговуглепрому України за участю японської корпорації «Марубені», що дасть можливість щодоби виробляти понад 10 тис. куб. м питної води і остаточно вирішити проблему забезпечення водою міста.