ДОВКІЛЛЯ

Компанія «Метінвест» рішуче взялася за поліпшення екології  в Маріуполі
 

На третьому за величиною металургійному комбінаті країни — «Азовсталі» за останні кілька місяців був зупинений мартенівський цех і три коксових батареї. А 12 листопада була зупинена й аглофабрика. Якщо це призведе до закриття підприємства,  приблизно 20 тисяч маріупольців втратять роботу.

Комбінат-донор бюджетів усіх рівнів, що входить до гірничо-металургійної компанії «Метінвест», проводить програму щодо поліпшення екологічної ситуації у найзабрудненішому місті країни — Маріуполі. На жаль, це збіглося із кризою і впроваджується на тлі складної ситуації у вітчизняній металургійній галузі, коли підприємства компанії несуть значні збитки (собівартість продукції зросла на мільярд доларів на рік).

За оцінкою експертів, відмова від закритих раніше коксохімічних виробництв і аглофабрики коштуватиме «Метінвесту» 100—110 мільйонів доларів збитків на рік. Не є винятком і зовсім песимістичний сценарій: якщо через складні економічні умови компанія не впорається з фінансовим навантаженням, то буде вимушена згорнути виробництво на меткомбінаті. Це загрожує звільненням 20 тисяч маріупольців.

Але поки що у «Метінвесті» заявляють про готовність зазнавати збитків заради покращення довкілля. Днями в Маріуполі пройшла прес-конференція, на якій представників преси ознайомили з екологічною стратегією компанії. В ній взяли участь гендиректор «Метінвесту» Ігор Сирий, директор металургійного дивізіону компанії Олександр Погожев, гендиректор комбінату імені Ілліча, народний депутат Володимир Бойко, гендиректор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі, народний депутат України Олексій Білий і міський голова Юрій Хотлубей.

Металургійні велети й місто

Керівництво «Метінвесту» озвучило свою позицію: компанія готова поступитися своїми бізнес-інтересами задля забезпечення нормальних життєвих умов.

— Хочу підкреслити, що нам небайдужа доля міста, наших трудових колективів і їхніх сімей, а також тих жителів, які хоч і не працюють на наших підприємствах, але так чи так залежать від їх стабільної роботи. Ми усвідомлюємо відповідальність за життя, здоров’я і добробут жителів Маріуполя, — сказав гендиректор  «Метінвесту» Ігор Сирий.

У місті розуміють значення меткомбінатів. Вони — головні роботодавці і годувальники, забезпечують понад 60% дохідної частини бюджету міста. Однак надскладний екологічний стан не може влаштувати городян.

— Ми не хочемо лише такого вибору: або гроші, або життя. А якщо не буде відповідної реакції на наші протести, з нашою проблемою звернемося до депутатів Європарламенту. Втім, на підприємствах уже розпочалася масштабна ревізія всіх газоочисних споруд. Питання лише в тому, щоб це не стало якоюсь показухою. Інакше — подальший тиск на владу і керівництво підприємств», — каже активіст екологічної групи «Дайте кисню» Максим Бородін.

Розуміючи необхідність конструктивного діалогу з громадськістю, компанія «Метінвест» ознайомила активістів міського екологічного руху зі своєю природоохоронною програмою на найближчі роки і втілила кілька природоохоронних заходів.

— Зміни не відбуваються миттєво, і в ситуації, що склалася, дуже важливо втриматися від спекуляцій, не жонглювати цифрами, не підміняти поняття, бути чесними і не вимагати неможливого. Нам потрібні розуміння і підтримка суспільства, а не лише критика. Не ми проектували і будували ці заводи. Технології очищення не відповідають сучасним вимогам уже 70 років. Ми прийшли, почали реконструювати заводи, приводити їх до ладу і піднімати зарплати й податкові виплати. З 2003 р. в «Азовсталь» і ММКІ вкладено вже майже 2 млрд доларів, — зазначив на прес-конференції Ігор Сирий.

Справді, за даними ЦК профспілки металургів і гірників, середня зарплата на «Азовсталі» становить 4,88 тис. гривень, на ММК ім. Ілліча — 4,24 тис. гривень (середня зарплата по Україні — 3,06 тис. гривень), що є одним із найвищих показників у галузі.

Міські житлово-комунальні й соціальні програми також значною мірою забезпечуються підприємствами «Метінвесту». 700 мільйонів гривень — їх щорічний внесок в міську скарбницю. Про це повідомили в міськраді Маріуполя. Втім, і друга частина міського бюджету — це податки малого і середнього бізнесу, який почав активно розвиватися із зростанням доходів маріупольців після приходу у 2003 році у місто лідера вітчизняної гірничо-металургійної галузі.

Інвестиції  в здоров’я

Як уже зазначалося, проведені екологічні заходи — це тільки частина екологічної стратегії «Метінвесту», розрахованої до 2016 року.

На ММКІ вже розпочато модернізацію обладнання на аглофабриці: встановлені найсучасніші системи очищення газів, щоб надалі була можливість повністю зупинити цех агломерації «Азовсталі» і перейти на використання іллічівського агломерату. Там само накривають усі ливарні двори (пилоподавлення азотом), а до кінця 2015 року поетапно будуть виведені з експлуатації всі мартени. На «Азовсталі» також проходить укриття ливарних дворів двох доменних печей, а з 2013 по 2020 роки проходитиме реконструкція газоочисток конвертерного цеху та реконструкція цеху сіркоочищення.

Водночас уже нині в компанії готові, якщо після проведення всіх заходів, перевірки і профілактичного обслуговування всіх агрегатів і механізмів не вдасться вийти на потрібний режим, зупинити аглофабрику. Хоча у компанії і зізнаються, що припинення функціонування аглофабрики загрожує всьому виробництву, а головне — у перспективі може потягнути за собою звільнення тисяч працівників.

Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка зазначає, що додаткові витрати «Азовсталі» у зв’язку з відмовою від коксохімічного виробництва досягнуть 60—70 млн грн щороку.

— Кокс необхідно буде доставляти з Авдіївки або Дніпродзержинська, що, безумовно, збільшило собівартість виробництва продукції вже зараз, — каже пан Дзвінка. — У разі закриття аглофабрики сумарний обсяг втрат «Метінвест Холдинг» може збільшитися і перевищити 100—110 млн грн, — заявив експерт.

Однак у «Метінвесті» підкреслюють, що готові зазнавати втрат, оскільки усвідомлюють себе частиною життя міста і відповідають за добробут усього регіону. Незважаючи на зупинку кількох підрозділів виробництва, жоден з заводчан не втратив роботу: їх було переведено на інші ділянки із збереженням заробітної плати. Компанія продовжує модернізацію підприємства з метою зменшення негативного впливу виробництва на довкілля. Наскільки довго можна буде утримувати ситуацію багато в чому залежить від ринкової кон’юнктури й адекватності вимог екологічного активу. У компанії переконані, що і у городян, і у підприємств — спільна доля. Однак, якщо погрози і тиск продовжуватимуться, «Азовсталь» доведеться закрити.