Куди людина з обмеженими фізичними можливостями має звернутися, щоб отримати засоби реабілітації - крісло колісне та крісло-стілець із санітарним оснащенням? Обіцянки моя знайома Тамара Буряк отримує вже давно, але й досі справа не рухається з місця. Чи є сенс сподіватися?

О. СОЛОМОНЮК, м. Київ

Оксана ПОЛЯКОВА, директор Департаменту у справах інвалідів Міністерства соціальної політики:

- Механізм безкоштовного забезпечення осіб технічними та іншими засобами реабілітації визначений Порядком забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 29.11.2006 року N 1652 (у редакції постанови Кабміну від 12.11.2008 року N1015). Цим Порядком передбачено, що облік, замовлення та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації здійснюють місцеві органи праці та соціального захисту населення.

Проте через щорічне обмеження фінансування з державного бюджету серед осіб, які мають право на забезпечення деякими технічними та іншими засобами реабілітації, в тому числі засобами для пересування та кріслами колісними із санітарним оснащенням, утворилася черга. За повідомленням Головного управління праці та соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації, Тамару Буряк відповідно до індивідуальної програми реабілітації від 14.10.2010 року поставили на облік для забезпечення кріслом колісним та кріслом-стільцем із санітарним оснащенням. З огляду на це Тамара Буряк буде забезпечена необхідними засобами реабілітації за рахунок коштів Держбюджету у порядку черги.