На думку одних, те, що сталося минулого місяця в НЦ «Десна» — диверсія, на думку інших — нормальне явище. Представники Міністерства оборони пояснюють: винуватець інциденту, який поклав на лікарняні ліжка інфекційного відділення дві сотні солдатів, — аутсорсингова фірма «Візит». На початку року вона виграла конкурс і отримала від  Міноборони 400 мільйонів гривень за надання послуг із харчування. Натомість тепер розірвати стосунки з нею не так просто — лише через рішення суду.

Чому так сталося, спробував пояснити під час брифінгу щодо проблемних питань харчування у ЗСУ та результатів проведених перевірок на якість харчування начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України підполковник Дмитро Марченко.

Після надзвичайної події керівництво Міноборони вирішило провести позапланові перевірки якості провізії за участі фахівців Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» та їхньої незалежної акредитованої лабораторії.

— Під час перевірки продуктів у навчальному центрі «Десна» виявлено чимало недоліків. Наприклад, їх зберігали з порушенням температурного режиму, а саме +39oС. У морозильній камері, де зберігалося заморожене м’ясо, температура сягала +15oС, — розповів підполковник Дмитро Марченко.

Також виявлено фальсифікацію сиру й вершкового масла. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що в них містилося 100% жирів нетваринного походження (трансжири). У продукті під назвою «сир твердий» виявлено бактерії групи кишкової палички, а в тому, що названо «масло», — плісняві гриби й дріжджі роду кандіда. М’ясо яловичини першого гатунку містило бактерії кишкових паличок, у вилучених м’ясних консервах встановлено невідповідність вимогам ДСТУ. Замість консервів першого гатунку фахівці побачили безгатунковий виріб, а в консервах «каша перлова» та «каша гречана» виявили невідповідність масової частки жиру та кухонної солі.

Як повідомив представник оборонного відомства, перевірили й набори сухих продуктів (сухпайки). В паштеті печінковому із свинячим жиром було перевищення норми вмісту бактерій дріжджів і пліснявих грибів у 2,5 раза, знайшли й патогенні бактерії стафілококу.

У меді натуральному квітковому гідроксиметилу-фурфуролу (речовина, що має токсичні й канцерогенні властивості) містилося у 6 разів більше допустимої норми. З калорійністю продуктів у сухпайку порушення збалансованості добового раціону очевидні: у 100 грамах продукту замість 18,9 грама білків лише 8,7, жирів — 18,3 замість 32,9, вуглеводів — 25,8 грама замість 31,7.

З’ясувалося, що зумовили такі порушення договори з постачальниками. Згідно з документами, перевіряє продукти Центр ветеринарного забезпечення Міністерства оборони, який і видає відповідні сертифікати.

— Міністр оборони Степан Полторак дав вказівку Військовій службі правопорядку провести розслідування щодо перевірки фактів і причин укладання тих договорів з прописаними саме такими вимогами. До кінця тижня результати розслідування нададуть міністрові. Після цього й вирішуватиметься питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, причетних до цієї ситуації, напрацьовані матеріали передадуть у військову прокуратуру. Вирішимо й те, як вестимемо претензійну роботу із виконавцями, що надавали послуги з харчування, — зауважив підполковник Дмитро Марченко.

Він повідомив, що через виявлені порушення у забезпеченні харчуванням курсантів навчального центру «Десна» міністр оборони поставив завдання перевірити якість харчів у військових частинах, продукти яким постачають інші компанії. Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил оперативно почав ревізію. Відтепер такий контроль буде постійним.

— Нині три виїзні мобільні групи центру перевіряють якість харчування особового складу у військових частинах, розташованих в населених пунктах Черкаське Дніпропетровської області й Башкирівка Харківської, а також у Херсоні. Вилучені продукти передадуть незалежній лабораторії для подальшої перевірки, — повідомив підполковник Дмитро Марченко.

Днями міністр оборони генерал армії Степан Полторак провів робочу зустріч із головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом. Вони обговорили нагальні проблеми війська, а саме — питання дотримання військової дисципліни й стану забезпечення Збройних сил України. З цього приводу міністр оборони Степан Полторак зазначив:

— Я доручив Військовій службі правопорядку провести розслідування. Після цього передамо матеріали у військову прокуратуру, аби винуватців заслужено покарали. Питання якості харчування військовослужбовців перебуває на моєму особистому контролі. Реакція на подібні порушення буде швидкою, а винуваті не уникнуть відповідальності. Усі порушення щодо забезпечення Збройних сил України слід розглядати як злочини проти держави.

095 911 05 69 Телефон «гарячої лінії» Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

ПОРАДИ ФАХІВЦІ

«Доповніть раціон  продуктами з лікувальними властивостями»

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
лікар-дієтолог:

— Слід намагатися вживати їжу чистими руками. Уникайте ковбасно-сосисочних виробів, м’ясних домашніх консервів та паштетів, кондитерських виробів з будь-якими кремами, помадками, шарами зі згущеного молока й молочних продуктів, які швидко псуються (кисломолочний сир, кисле молоко, кефір). З молочних продуктів перевагу варто віддавати стерилізованому, а не пастеризованому молоку (в пастеризованому можуть зберігатися спори). Розділити місця для миття, оброблення й нарізання м’яса, риби і овочів та фруктів. Дошки для нарізання мають бути окремими. Викидати поліетиленові пакети, в яких зберігалися м’ясні, рибні й кондитерські страви, не використовувати їх повторно для зберігання. Не вживати немиті овочі, фрукти і ягоди. З овочів, які дозрівали на поверхні грунту або всередині, після миття зрізати шкірку (огірки, морква, верхні листки у капусти).

Не зберігати продукти й страви при кімнатній температурі. У них може розмножитися критична кількість мікроорганізмів, здатних спричинити отруєння. М’ясні й рибні страви можна споживати, якщо м’ясо або рибу розморожували в окремому посуді, швидко готували й відразу подавали. Припустиме вживання напівкопчених і копчених ковбас, але  в жодному разі не варених чи копчено-варених, з молочних продуктів — лише твердих і гострих сортів сирів й сухого молока за умови негайного вживання.

Потрібно доповнювати раціон продуктами, які мають протизапальні, противірусні властивості й пригнічують ріст мікроорганізмів. Це куркума (порошок додають до готових страв), імбир, часник, цибуля — все у невеликих кількостях. Воду для пиття обов’язково кип’ятити. У неї можна кидати шматочок імбиру для дезінфекції.

Слід змінити режим харчування: ранкове вживання їжі зробити обіднім (бо вранці прохолодно і є апетит), в обід не перевантажувати органи травлення. Вечеря також має бути легшою. Бажано вживати їжу не на траві, а за столом, оскільки у траві швидше розмножуються мікроорганізми, які можуть спричинити отруєння. Хліб варто зберігати в окремому холодильнику, щоб уберегти від плісняви. Не вживайте продуктів, які підгнили чи запліснявіли.

PS «Ганьба та й годі», — крутилося в моїй голові після почутого. І це тоді, коли напастей оборонцям і без того не бракує через бойовиків, які орудують на сході. А тут ще й свої — ті, хто мав би дбати про солдатів, готувати їм навіть краще, ніж робили це для них удома, — утнули бозна-що. Обурення переповнювало б мене невідомо скільки, якби не зачепила двох солдатів у міністерському коридорі. Хлопці трапилися з почуттям гумору. На моє гнівне «як так?» з усмішкою відповіли, що влітку — це нормальне явище, яке не страшніше за контузію чи поранення на полі бою. А ще поспівчували лікарю і командиру з «Десни», які за умовами «солдатської кухні» мали б першими перевірити страви на якість, а відтак — постраждати так само, як і рядові.

Та насправді ситуація ненормальна. Допоки постачальник разом з офіцерським складом військової частини не їстимуть із одного казана пробну порцію, допоки покарання за такі згубні і водночас зухвалі експерименти  не стане  настільки суворим, щоб в охочих навіть думка не виникала спробувати нагодувати захисника тухлятиною, доти бажання, принаймні теоретичні, виникатимуть. За наказом міністра оборони виготовлено інформаційний плакат, який уже мали розмістити на видноті в кожній військовій частині, з телефоном «гарячої лінії»  Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Очільник міністерства закликає солдатів без вагань інформувати по зазначеному телефону «гарячої лінії» про якість раціону та кількість їжі, що потрапляє на їхні столи.