25 років я пропрацювала в Коропецькій музичній школі викладачем фортепіано. І ось звернулася до Монастириського відділення Пенсійного фонду щодо призначення мені пенсії за вислугу років. Але мені відмовили.

Хочу дізнатися достеменно від фахівців, чи маю я право на таку пенсію, і якщо ні, то чому.

О. ШЕВЧУК,
селище Коропець Тернопільської обл.

Владислав МАШКІН,
директор департаменту пенсійного
забезпечення Пенсійного фонду:

— Пенсії за вислугу років працівникам освіти призначаються відповідно до пункту «є» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» за наявності спеціального стажу роботи не менш ніж 25 років за Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 04.11.1993 року № 909 (зі змінами).

При цьому робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ. 

Згідно із записами у вашій трудовій книжці, з 04.08.1987 року ви працюєте в Коропецькій музичній школі, яка належить до позашкільних навчальних закладів.

Постановою Кабінету Міністрів від 04.11.1993 року № 909 (зі змінами) затверджено Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Розділом 1 «Освіта» Переліку передбачено, що право на таку пенсію мають, зокрема, вчителі та викладачі у загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах. Викладачі, які працюють у позашкільних навчальних закладах, вказаним Переліком не передбачені.

Відповідно до 2 Примітки вказаного вище Переліку робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 року, яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до раніше чинного законодавства, зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років.

Переліком закладів, організацій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Ради міністрів СРСР від 17.12.1959 року № 1397, була передбачена посада викладача в музичній школі, яка належала до навчальних закладів та дитячих установ. Тому до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за вислугу років, можна зарахувати період роботи на посаді викладача в дитячій музичній школі по 31.12.1991 року.

Посада викладача в позашкільних закладах освіти, до яких належить Коропецька музична школа, Переліком не передбачена, тому періоди роботи на цій посаді не зараховуються до стажу роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років.

Враховуючи вищевикладене, до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, зараховуються періоди вашої роботи з 04.08.1987 року по 31.12.1991 року (4 роки 4 місяці 27 днів).

З огляду на зазначене, підстав для призначення вам пенсії за вислугу років немає.