З 1 січня 2014 року ціни на природний газ зменшилися для бюджетних установ до 2448 гривень за 1000 кубометрів, без урахування податку на додану вартість. Цьому сприяло ухвалення урядом постанови «Про зниження ціни на природний газ». Таку заяву зробив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко під час брифінгу в Будинку уряду. «Це дає зменшення сплати за комунальні послуги в лікарнях, школах, дитячих садках, в усіх установах, які фінансуються з державного або місцевих бюджетів. Раніше бюджетна сфера сплачувала за газ приблизно на 1000 гривень більше за тисячу кубометрів», — підкреслив він.

Згідно з документом вартість газу зменшилася й для промислових підприємств. На думку віце-прем’єра, зменшення ціни на газ для промисловості — це підвищення конкурентоздатності підприємств, збільшення попиту і зменшення вартості товарів, особливо тих, на виробництво яких витрачається більше газу. «Це буде дуже корисно як для внутрішнього споживання і ринку, так і для підвищення експортної складової», — наголосив він.

Отже, ціна на газ для промисловості знижуватиметься протягом 2014 року поквартально. На перший квартал вона становитиме 3113 гривень за 1000 кубометрів (без ПДВ, цільової надбавки і вартості транспортних послуг), на другий — 2752 гривні, на третій — 2602 гривні, а на четвертий — 2502 гривні.

Продовжуючи тему, Юрій Бойко зазначив, що таке зменшення ціни на газ для українських споживачів стало можливим завдяки досягнутим президентами України і Росії домовленостям: «Ця урядова постанова є прямим наслідком домовленостей, які були досягнуті Віктором Януковичем і Володимиром Путіним щодо зменшення вартості російського газу для України і закріплені додатком до угоди про постачання газу. Згідно з ним вартість російського газу для України з 1 січня 2014 року становитиме 268,5 долара США за 1000 кубометрів. Зменшення вартості газу дає економію для бюджету України на рік приблизно 12 мільярдів гривень, і для промислових підприємств — близько 10 мільярдів гривень. Тобто 3 мільярди доларів ми заощадимо наступного року за рахунок зменшення вхідної ціни на газ, що постачається з Російської Федерації».

Одначе Юрій Бойко нагадав, що ціна на газ переглядатиметься щоквартально. І у разі встановлення ціни на нафту 80 доларів за барель, з урахуванням Харківських угод, вартість тисячі кубометрів газу буде меншою за 230 доларів.

Іще у ході брифінгу віце-прем’єр дав зрозуміти, що НАК «Нафтогаз України» і російський «Газпром» підпишуть угоду про зниження ціни газу в першому кварталі 2014-го після 5 січня. Зокрема, документом планується затвердити коефіцієнт, який забезпечить скорочення ціни газу до 268,5 долара за тисячу кубічних метрів. Окрім цього, з 5 січня міжнародне цінове агентство Platz надасть інформацію щодо вартості нафти і нафтопродуктів, яка необхідна для визначення ціни газу за формулою з урахуванням чинного дев’ятимісячного лага, після чого й визначатиметься коефіцієнт. «5-го числа буде ціна, і до 10-го ми затвердимо коефіцієнт зниження ціни», — сказав Юрій Бойко.

До слова, до 31 січня 2014 року на виконання доручення Президента віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко та міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький мають вжити невідкладних заходів щодо посилення з урахуванням світового досвіду гарантій забезпечення прозорості діяльності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», зокрема з урахуванням вимог Ініціативи прозорості видобувних галузей. Про це йдеться в дорученні Президента Віктора Януковича «Щодо забезпечення вирішення невідкладних питань, пов’язаних зі зниженням ціни на природний газ для споживачів України» (від 27 грудня 2013 року).