Три відновлені танки Т-72, п’ять модифікованих бронетранспортерів БТР-3 від ДП «Київський бронетанковий завод», 50 високоточних протитанкових ракетних комплексів від ДККБ «Луч» — такими бойовими одиницями поповнилося наше військо завдяки роботі підприємств Укроборонпрому. Не відстають від них і приватні компанії. Так, конструкторсько-виробниче підприємство ТОВ «Українська бронетехніка» також передало українським військовим шість спеціалізованих новітніх броньованих автомобілів «Варта» й «Новатор», а також п’ять мінометів калібру 82 мм «УПІК-82».

Відбулося це вчора на території Київського бронетанкового заводу. Так підприємство виконало свої цьогорічні зобов’язання перед Міноборони щодо ремонту бронетехніки. Загалом за три квартали підрозділи Укроборонпрому передали нашим воякам понад 3500 одиниць озброєння та військової техніки, з них понад 2000 — нове та модернізоване озброєння.

«Ідеться про бронетанкову, морську та авіаційну техніку, ракетно-артилерійське озброєння, системи протиповітряної оборони, засоби зв’язку та радіоелектронної боротьби, — зазначив Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, який прибув на завод. — Сподіваюся, ці позитивні тенденції буде продовжено у державному оборонному замовленні на наступний рік та в бюджеті, який найближчим часом ухвалить Верховна Рада».

Держава передає нову військову техніку не лише на фронт, до компетенції Об’єднаних сил, а й військовим навчальним закладам для підготовки курсантів, повідомляє Укрінформ.

Танк Т-72 — це бойова машина, яка пройшла глибоку модернізацію, що дає змогу ефективно використовувати її в умовах сучасного бою. Дуже гарно показав себе на сході й вітчизняний БТР-3, який було серйозно допрацьовано після використання в бойових умовах, що дало змогу значно збільшити ефективність його застосування та досягти високої точності ведення вогню з усіх видів озброєння. Крім означених вище зразків, до рук військових потрапили високоточні протитанкові комплекси «Стугна-П» та «Корсар», мобільна РЛС кругового огляду «Дельта». Наші ПТРК відомі далеко за ме­жами України, а «Стугна-П» не лише не поступається російським аналогам, а й американським і європейським, наголосив Олександр Турчинов.

Він сподівається на отримання цьогоріч додаткового ресурсу для силових структур і Міністерства оборони з коштів, конфіскованих в осіб з оточення колишнього президента Віктора Януковича. «Я завжди підтримую збільшення фінансування оборони й безпеки нашої держави. Це всім відомі кошти, конфісковані в оточення Януковича, які поки що перебували, скажімо так, в українській банківській системі, — цитує УНІАН слова Секретаря РНБО. — Розумію, що їх не дуже хочеться віддавати, бо такий ресурс підтримує стабільність банківської системи. Це валютні кошти. Але ми жорстко ставимо питання, що не можемо далі зволікати, і ці кошти має бути розподілено саме за напрямом оборонного сектору найближчим часом».

Вітчизняні ПТРК відомі далеко за межами нашої країни. Фото з сайту galinfo.com.ua

А ще наша країна веде переговори про закупівлю в Туреччині потужних ударних безпілотних комплексів Bayraktar TB2 оперативного рівня. Та й на вітчизняних державних і приватних підприємствах уже налагоджено виробництво тактичних безпілотних комплексів різних модифікацій та різної спеціалізації.

«У нас слабким місцем залишаються бойові безпілотники. Тобто ті, які можуть проводити не лише розвідку, а й надійно й точно вражати цілі. Тільки підприємство «Чезара» виготовляє такі безпілотні комплекси, але це все одно лише тактичний рівень», — резюмував Олександр Турчинов.

Прокоментував він і нещодавній виборчий фарс на території ОРДЛО. Нині Україна готує санкції проти натхненників тих «виборів» і українських підприємств, які співпрацюють з російським оборонним комплексом. До цього процесу залучено і РНБО, і Кабінет Міністрів, і СБУ.

«Верховна Рада внесла пропозиції. Я переконаний, що це буде великий пакет різнопланових санкцій, зокрема й проти тих, хто був керівником, натхненником і організатором проведення фейкових так званих виборів на окупованій території, і проти багатьох українських підприємств, які спів­працюють з оборонним комплексом та посилюють сферу безпеки і оборони Російської Федерації».

Та лише оборонними підприємствами в нас обмежуватися не збираються. У цьому переліку будуть і представники окремих європейських країн, які з провокаційних міркувань вдавали, що спостерігають за фейковими антизаконними виборами на окупованій території.

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»