ВИРОБНИЦТВО

У Чернівецькій та Івано-Франківській областях реанімують цукрові заводи

На Буковині, як і пообіцяв у березні громаді краю голова облдержадміністрації Михайло Папієв, реанімували цукрозавод "Хрещатик" у Заставнівському районі після тривалого його простою. Першу продукцію одержали до професійного свята працівників харчової промисловості. Цьогоріч область збере 140 тис. т солодких коренеплодів і виробить 15 тис. т цукру. Наступного року посівні площі під цукровим буряком подвоять і доведуть до 7 тис. га. Це задовольнить споживчу потребу області, яка становить 34 тис. т цукру.

Урожай цукристих у сусідній Івано-Франківщині, де під солодкими коренеплодами зайнято 3,8 тис. га, у середньому 40 т/га. Ця сировинна база виведе ТЗоВ "Городенківський цукрозавод", що входить у Тернопільський агрохолдинг "Мрія", на половину його потужності. Прикарпатська цукроварня, яка дала селянам понад 200 робочих місць, на 80-му році своєї історії мала бути порізана попереднім власником на металобрухт. Урятована зусиллями нової влади та громади після трирічного простою, нині вона розрахована на переробку 2,5 тис. т буряку на добу. На повну потужність підприємство розраховує вийти у 2011 р. завдяки розширенню сировинної бази області, у тому числі завдяки укладеним договорам оренди на селянські паї у депресивних районах області, де планують вирощувати цукровий буряк.

Водночас, каже в. о. начальника головного управління агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Іван Андріїшин, дбаємо про розвиток тваринництва, яке, як сьогодні, наприклад, на ланах ПФГ "Поточище", де утримують тисячу голів ВРХ і посіяно 500 га цукрових, забезпечить землю органічними добривами для врожаїв під просапними культурами і вбереже чорноземи від виснаження. Тож, не одним днем живуть люди на своїй землі.

За словами начальника управління агропромислового розвитку Городенківської райдержадміністрації Василя Савіцького, у зв'язку з цьогорічними погодними умовами - надмірними дощами, щоб мінімізувати втрату цукристості скорочують до мінімуму розрив між збором урожаю та його переробкою. На полях водночас працюють 4-6 сучасних бурякозбиральних комбайнів. Два десятки вантажівок доставляють урожай безпосередньо на переробку. Сучасна техніка не потребує ручного доочищення і гарантує швидкість та якість збирання. Та Городенківський завод прийматиме на переробку цукровий буряк і з селянських господарств.