КРИМ

У автономії вважають, що мораторій на продаж сільгоспземель стримує агровиробництво

До початку реформування аграрного сектору в Криму існувало 255 сільгосппідприємств, які займали площу 1,1 млн га. За першого етапу земельної реформи вони були розпайовані і передані селянам у власність. Нібито все добре: у землі з’явився конкретний власник, але ейфорія пройшла і почались реалії. В автономії майже половина пайовиків — пенсіонери. 

«Держава дала селянину землю, не подбавши про механізм, як сільський пенсіонер, не маючи достатнього досвіду, освіти і, що вельми суттєво, матеріальних засобів, буде обробляти землю», — констатував голова Республіканського комітету із земельних ресурсів АР Крим Олександр Чабанов.

В автономії 148 тис. га землі — це 28 тис. земельних ділянок — не обробляються і по суті є кинутими.

Одним з чинників, що посприяв такій ситуації, став мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Ця заборона не дає можливості для притоку необхідних селу інвестицій, стримує оптимізацію землекористування, не сприяє покращенню технологічних умов використання землі, адже маленькі ділянки інших власників дроблять масиви земель господарств.

Ще однією вагомою проблемою є відсутність органу, який би допомагав селянам у пошуку орендарів і оформленні відповідних з ними угод. Адже непоодинокими є ситуації, коли орендарі не розраховуються з людьми за використання паїв, або те, що платять, не відповідає попереднім домовленостям. Цю ситуацію може змінити розроблений урядом закон «Про ринок землі», в якому передбачено, що захисником та посередником між селянином та орендарем виступатиме держава.

Крім того, існуючі заборони щодо користування землею призводять до розвитку корупції, розтягування землі. Адже, незважаючи ні на що, тіньовий ринок сільськогосподарських земель уже давно існує. Селяни та місцеві органи влади знаходять різні шляхи для продажу паїв. Досить популярним методом ігнорування мораторію на продаж стала зміна цільового призначення сільгоспземель.

«Земля зараз не належить тим, хто може її обробляти, а перехід до ефективного власника заблокований. Ця ситуація потребує кардинальних змін. Земля повинна працювати… А запрацює вона у того товаровиробника, який має сучасну техніку, засоби агрохімії та ринок збуту продукції», — наголосив О. Чабанов.

Тому накопичені за 20 років незалежності держави проблеми в аграрному секторі потребують остаточного завершення земельної реформи.

ДОВІДКА «УК»

За інформацією Республіканського комітету з земельних ресурсів АР Крим, в автономії 220 тис. селян отримали право на земельний пай, з них 217 тис. вручено сертифікати. На сьогодні переоформили сертифікати на акти понад 200 тис. осіб, з них 186,7 тис. отримали держакти на руки. 16 тис. громадян не зможуть замінити сертифікати на акти за об’єктивними причинами: смерть власника сертифіката, відсутність спадкоємців, власник виїхав за межі республіки і зв’язок з ним втрачено та ін.