Поінформованість громадян про зміни в суспільстві та економіці, ініційовані урядом, чи не найголовніша запорука успіху запропонованих нововведень. Багато наших співвітчизників досі мало уявляють суть реформ, їх мету і засоби втілення, киваючи лише на зростання цін і тарифів. Чимало — взагалі не знають про свої права й можливості, надані державою задля мінімізації наслідків нинішнього перехідного періоду.

Попереду у нас опалювальний сезон. Готуватися до нього слід не тільки матеріально, а й морально, особливо з точки зору знань у широкому сенсі. Глава уряду Арсеній Яценюк віднедавна особисто взявся проводити своєрідний лікнеп, укотре пояснюючи українцям мету запроваджуваних змін і шляхи їх втілення.

Рішення утеплити житло не варто відкладати у довгу шухляду. Фото Володимира ЗAЇКИ

Відсотки тішать око

На тлі наближення осені актуальною стає енергетична модернізація  країни. Як вона відбуватиметься, Арсеній Яценюк докладно розповів громадянам у вже традиційному телезверненні «10 хвилин із Прем’єр-міністром».

«Час опалювати атмосферу пішов у минуле. Зараз нам необхідно зробити конкретні і дієві кроки для того, щоб якомога менше використовувати газу, електричної енергії і інших видів палива», — вкотре звернув нашу увагу глава уряду на порядок денний реформ.

Система опалення в Україні побудована ще за радянських часів, це саме стосується і будинків. «Це старі пострадянські проекти. І для того, щоб ми споживали менше газу і менше енергії, в першу чергу необхідно провести енергетичну модернізацію», — зазначив Прем’єр. Для цього насамперед треба поміняти котли. «Котли, які багато споживають газу, котли, які погано обігрівають оселю, і котли, завдяки яким рахунки приходять дуже великі за його спожитий обсяг», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Уряд ухвалив кілька рішень з цього приводу. «Якщо ви хочете поміняти котел у своєму будинку, ви можете прийти до державних Ощадбанку або Укргазбанку, отримати кредит, і держава компенсує вам 20% вартості такого котла. Одразу», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Також українці зможуть отримати 30% компенсації від держави на утеплення будинку. «Ви отримали кредит — держава вам одразу компенсувала 30% на те, щоб поміняти вікна, зробити вашу оселю теплішою. Відповідно — ви менше використовуватимете енергії і менше платитимете за житлово-комунальні послуги», — зазначив Арсеній Яценюк.

Одна з найбільших проблем — багатоквартирні будинки. Для них уряд запропонував ще один варіант кредиту. «Ви збираєте всіх мешканців вашого багатоквартирного будинку, створюєте ОСББ — об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Ухвалюєте рішення про його утеплення. Йдете до Ощадного банку чи до Укргазбанку, і держава компенсує вам 40%», — оптимістично розповів Арсеній Яценюк.

Понад те, якщо замінити котел чи утеплити власний будинок або квартиру вирішать особи, яким призначено субсидії, вони отримають компенсацію 70%. У цьому також допоможуть згадані фінансові установи.

Щодо процентних ставок на кредити в українських банках, Арсеній Яценюк наголосив, що уряд пішов на співпрацю з органами місцевого самоврядування: «Вже п’ять областей і дванадцять міст, наприклад Львів, підписали програми і відшкодовують процентну ставку тим громадянам, які пішли до банку, отримали компенсацію від держави на придбання котла чи модернізацію свого житла, і додатково отримують з місцевих бюджетів компенсацію і відшкодування за відсотковими ставками на кредити, які отримано винятково на енергомодернізацію».

Не таємниця, що будь-яка реальна реформа чи реальні зміни доволі скептично сприймають на першому етапі. Так було і з програмою кредитів на енергоефективність. «Ми починали з того, що протягом місяця максимум видавали 100—140 кредитів. Зараз ця цифра дійшла до семи тисяч кредитів щомісяця, і вона постійно зростає», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Бюджет має кошти на субсидії

З оптимізмом дивиться Арсеній Яценюк і на перспективу системи субсидій. Він очікує, що до початку опалювального сезону 4,5 мільйона їх призначать українським родинам. Тобто таку допомогу зможе отримати практично кожен третій українець.

На сьогодні вже понад два мільйони наших сімей повірили в те, що держава реально допомагає заплатити рахунки за квитанціями ЖКГ. Торік таких було 450 тисяч сімей.

Уряд максимально спростив оформлення документів на отримання субсидії. Не потрібно бігати за довідками та вказувати власний дохід, немає жодних штрафів та іншої відповідальності за неправильно заповнені папери. «Всі бюрократичні перепони скасовано. Українські родини безпосередньо з державного бюджету отримують компенсацію за рахунки на газ, електроенергію, воду і житлово-комунальні послуги в цілому», — резюмував Арсеній Яценюк.

До 1 вересня в кожну оселю повторно надійдуть бланки заяв, декларацій і роз’яснювальний лист від уряду. «В бюджеті є гроші для кожної родини, яка потребує допомоги держави в компенсації за високі енерготарифи», — звернувся до українців Арсеній Яценюк.