КОЛИ НЕМА ДОМІВКИ

По всій країні запрацювали пункти обігріву людей, де можна врятуватися віднегоди і випити чаю

Таких сильних снігопадів давно не було в Україні. А тут ще й стовпчик термометра опустився до позначки мінус 10—20 градусів.  Звісно, добре тим, кого чекає тепла оселя. А куди подітися, де зігрітися безхатченкам, у яких немає власного теплого кутка? За грудень від холоду загинуло 83 людини. Журналісти «Урядового кур’єра» у великих містах дослідили цю проблему.

Львів. Особлива увага — дітям вулиці

Львівським безхатченкам пощастило, можливо, більше: кілька років тому в місті запрацював Центр обліку та нічного перебування бездомних, що на вулиці Кирилівській. «Людина, яка не має де жити, — наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, — може прийти сюди, в центр, переночувати, отримати вранці теплий чай, страву. Зазвичай безпритульні на день тут не залишаються. Утім, в разі сильних холодів ці обмеження буде знято, і постояльці зможуть перебувати в центрі впродовж дня».

Тут їх нагодують і одягнуть-озують. Вживані речі приносять сюди небайдужі львів’яни. Багатьом  соціальні працівники допомогли  відновити втрачені документи, майнові та житлові права. За час функціонування центру в належних побутових умовах перечекали негоду понад 1200 безхатченків. Як тільки похолоднішало, збільшилася кількість тих, хто потребує допомоги: щовечора у ці дні на Кирилівську приходять до півсотні людей з вулиці. А будуть сильніші морози — постояльців потіснять, аби місця вистачило на всіх.

За потреби в центрі ще й підлікують, адже більшість має цілий «букет» хвороб, а з простуд, каже медсестра Галина Сікорчик, постояльці не вилазять. Як рідного у притулку виходжували Миколу Валентиновича, якому  ампутували відморожені пальці ніг. А знав би чоловік про функціонування такого притулку, прийшов би на Кирилівську раніше, каже, і, напевне, не обморозив би ніг.  Задоволені умовами й пані Тамара, яка мешкає у нічліжці понад півроку, старожил пан Володимир, який тривалий час намагається знайти роботу, але кому потрібен сліпий працівник. Відколи тут оселився, не доводиться копирсатися у смітниках, шукаючи їжу, панові Євгенові, але дармового хліба не чекає: заробляє кілька гривень на день працею — продає журнал.

Зігрітися львівські  безпритульні можуть також у спільноті «Оселя», що у Винниках, та у церквах міста. Так, місце на нічліг і теплий обід пропонує тим, хто опинився у складній ситуації, отець Зіновій Хоркавий із церкви Матері Божої Володарки України. У ці  сніжно-морозні дні, просить громадян міський голова Львова Андрій Садовий,  не проходити повз безпритульних. А тому зобов’язав керівників районів міста  обстежувати території, де можуть перебувати безхатченки, і доставляти  їх у Центр обліку та нічного перебування бездомних. Передусім це стосується дітей вулиці. Працівники соціальних служб просять львів’ян та жителів області інформувати служби у справах неповнолітніх і міліцію про перебування дітей у під’їздах, підвалах та горищах, поблизу інженерних споруд, на вокзалах: для них облаштовано місця у дитячих притулках та кризових центрах.

Небайдужість до знедолених — тест на людяність для кожного і суспільства загалом.

Черкаси. Для ремонту притулку в  бюджеті не знайшли коштів

Міцний мороз із різким вітром та снігопадом, якими «порадував» грудень,  витримає не кожен. Особливо сутужно нині безхатченкам. Із 15 грудня в області цілодобово діє 82 пункти обігріву, де можна не лише перечекати негоду, а й отримати гаряче харчування. Приміром, у Городищенському районі пункти обігріву діють не тільки в районному центрі, а й у селиші Вільшана, селах Валява, Мліїв, В’язівок, Старосілля.

Але не всі, як виявляється, готові до спротиву холодам. Ось свіже повідомлення з Корсуня-Шевченківського, де у приватному будинку виявили тіла 72-річної місцевої жительки та її 29-річного сина з ознаками переохолодження. Від початку холодів в області вже троє людей стали жертвами морозів.

Безхатченки Черкас цього року сподівалися на новий притулок, який планували здати до зими. Однак морози в розпалі, а в приміщенні й досі не завершено капітального ремонту, який розпочали ще торік. Довести притулок до ладу власними силами взялися волонтери, однак і вони опустили руки через нестачу коштів та матеріалів. Із фінансами обіцяла допомогти міська влада, але так цього й не зробила.

Нині Черкаси — єдиний в Україні обласний центр, де притулок для безхатьків у руїнах. Міська влада цього року спромоглася виділити на ремонтні роботи лише 11 тисяч гривень, коли на весь капітальний ремонт потрібно півмільйона. Обіцянки створити такий притулок лунають уже чотири роки, однак втілювати їх почали лише торік. Знайшли приміщення, провели там комунікації й навіть завезли меблі. Та далі справа не пішла. Як пояснила заступник директора департаменту соціальної політики Черкаської міськради Юлія Ніконенко, оскільки витрат не було передбачено, мали намір відремонтувати приміщення в борг, а потім компенсувати. На жаль, не вийшло.

Поки ж чиновники пояснюють причини зволікання, безпритульні самостійно виживають. Попри холодне, невпорядковане приміщення, приходять до центру обідати двічі на тиждень. Харчування для нужденних організували волонтери. Грошима трохи допомагають спонсори.

Ці люди вже звикли до злигоднів. Хоч для більшості з них притулок — єдина можливість повернутися до нормального життя. «Іноді мені здається, — сказав не молодий уже чоловік, — що обіцяний притулок — як марево в пустелі: чим ближче підходиш, тим воно далі».

У Вінницькій області запрацювало 60 пунктів обігріву. Фото з сайту vinnitsaok.com.ua

Дніпропетровськ. У місті запрацював соціальний патруль

Перші пункти для обігріву безхатченків (а також усіх, хто цього потребує) відкрили на Дніпропетровщині в суботу, 15 грудня, співробітники ГУ МНС України в Дніпропетровській області. Поки що це п’ять у п’яти містах регіону — по одному пересувному намету в Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську, Павлограді та Нікополі, у місцях великого скупчення людей. Наприклад, у Дніпропетровську теплий намет розташували між авто та залізничним вокзалами.

Від сильного морозу в облаштованих «буржуйками» наметах також рятують гарячий солодкий чай, сало, бутерброди тощо. Рятівники МНС чергують у пунктах обігріву цілодобово. І безхатченки можуть грітися тут і вдень, і вночі. Деякі, хто звик узимку «перекантовуватися» на вокзалі, навіть перейшли звідти ночувати до МНСівського намету.

У понеділок, 17 грудня, у Дніпропетровській облдержадміністрації відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, за рішенням якої місцевим органам влади в містах і районах області прописано вжити заходів для  запобігання випадкам переохолодження громадян.

Як розповів заступник начальника управління Дніпропетровської обл?держадміністрації Сергій Остроух, в регіоні працює 160 стаціонарних пунктів обігріву та шість мобільних. Також цілодобово працюватимуть соціальні патрулі, які мають організувати доставку замерзлих безпритульних або інших громадян (наприклад, якщо комусь на вулиці стало зле, і людина впала) до пунктів обігріву. 

Донецьк. Холодну зиму кожен зустрічає по-своєму

Темної й холодної зимової ночі в центральній частині Донецька невідомі зламали двері магазину із теплою назвою «Шуби». Готуватися до тріскучих морозів лиходії вирішили серйозно: винесли товар на суму 3 мільйони гривень. А щоб не тягти важкі шуби на плечах, «позичили» легковик, необачно припаркований неподалік. Правоохоронці незабаром відшукали покинутий автомобіль, у салоні якого залишилася норкова шуба. Слідчі тепер сушать голови: поцуплену теплу річ тут просто забули чи великодушно залишили власникові легковика, аби й він не мерз із настанням морозів?

Цей свіжий випадок зайвий раз свідчить про те, що холодну зиму різні категорії донеччан намагаються зустрічати по-своєму. Зокрема, найбільше стурбовані прогнозами щодо зниження температури (вночі на вихідні у Донецькій області вже було 15—18, а місцями до 20 градусів морозу) тутешні безпритульні. Представники знедолених верств населення добре запам’ятали сумний досвід минулої холодної зими, адже тільки у січні через сильні морози в області загинули майже 30 осіб, більшість яких — люди без певного місця проживання. Щоправда, місцева влада тоді доклала чимало зусиль, аби допомогти їм пережити холодну пору. У найбільших містах і селищах організували пункти прийому від населення теплого одягу та пункти обігріву (діяли 76 таких закладів), де знедолені змогли не тільки погрітися, а й отримати гарячу їжу і теплі речі.

Згаданий досвід на Донеччині вирішили використати і нині: першими в обласному центрі вже запрацювали три пункти обігріву, надалі такі заклади діятимуть у 9 міських районах. Відповідно відреагували на наступ холоднечі і в сільській глибинці: наприклад, у Новоазовському районі пункти обігріву облаштували в адміністративних приміщеннях сільських та селищних рад, а в райцентрі — у приміщеннях територіального центру соціального обслуговування населення та амбулаторії сільської медицини.

Усього ж в області в разі потреби безпритульних зможе приймати мережа закладів, які пройшли випробування ще минулої зими. У Донецьку це міський притулок для тимчасового проживання та реабілітації безхатченків, у Маріуполі — міський центр соціального обслуговування бездомних громадян, у Дружківці та Слов’янську — центри для безхатьків та будинки нічного перебування.

Окрім цих та інших стаціонарних пунктів обігріву, є намір використовувати ще й тимчасові. Йдеться про величезні армійські намети із встановленими тут пічками-«буржуйками» та польовими кухнями. Знедолені, які прийдуть сюди «на вогник» чи димок, зможуть отримувати теплі речі й гарячу їжу: бульйон, кашу, бутерброди та чай.     

Сторінку підготували Наталія БІЛОВИЦЬКА, Владислав КИРЕЙ, Павло КУЩ, Оксана МЕЛЬНИК, «Урядовий кур’єр»