10-й Київський безпековий форум під гаслом «Старі конфлікти та нові динаміки: стратегії для світу, що змінюється» став не лише ювілейним, а й символічним. Саме під час нього Президент Петро Порошенко оголосив про історичне й довгоочікуване для України рішення Європейського парламенту: позитивне голосування за надання нашим громадянам права подорожувати країнами ЄС без віз.

Це ще раз підтвердило відданість України впровадженню реформ, розбудові сильних державних інституцій, зміцненню громадянського суспільства та створенню передумов економічного зростання держави.

«Хочу запевнити: не буде жодного відступу назад у питанні реформ», — продемонстрував свою рішучість Президент. Важливо також, що наші міжнародні партнери визнають цей прогрес. Чого варте ухвалення виконавчою радою МВФ рішення надати черговий транш фінансової допомоги Україні. Воно своєчасне і заохочувальне. Четвертий раз поспіль Україна виконує всі зобов’язання, меморандум та має повагу міжнародної спільноти, констатував Петро Порошенко. У цьому ряду стоїть і рішення ЄС про надання макрофінансової допомоги Україні на проведення структурних реформ.

З огляду на тему заходу, глава нашої держави назвав можливе надання Україні сучасного військового обладнання інвестицією у спільну безпеку західного світу. «Міцніший безпековий альянс з Україною має бути нашою спільною відповіддю. Посилення оборонного потенціалу України рівнозначне зміцненню самого Заходу. Надання Україні сучасного обладнання, зокрема радіоелектронних та антирадарних систем, є інвестицією у нашу спільну безпеку, а не лише України, — цитує його слова департамент прес-служби АП. — Сьогодні наше протистояння є боротьбою не лише за українську незалежність, а й за майбутнє вільного світу».

Якщо ж події розгорнуться за іншим сценарієм, програш України силам тоталітарного минулого можна буде вважати поразкою світової демократії.  «Кілька днів тому Україна й Канада підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки, яка визначає рамки зокрема для спільного дослідження та виробництва. І це правильний крок у правильному напрямку, в правильний час і в правильному місці», — багатозначно додав Президент.

Утім, домовлятися так чи інакше доведеться. І тут, на переконання Петра Порошенка, наша країна відіграватиме провідну роль: «Шлях до поліпшення відносин Москви чи то із Заходом загалом, чи то із США або ЄС зокрема пролягає через Київ. І обхідного шляху не існує, — заявив він, водночас застерігши: — Ми маємо це чітко розуміти замість того, щоб очікувати на добру волю Росії. Час прокинутися! Що нерішучіші ми сьогодні, то більше викликів отримаємо завтра».

Учасниками безпекового форуму, крім Президента й глави українського уряду Володимира Гройсмана, були й прем’єр-міністри трьох країн Балтії, де російська військова загроза відчувається останнім часом особливо гостро. Тож не можна не погодитися зі словами очільника вітчизняного уряду, що весь цивілізований світ зобов’язаний проявити рішуче лідерство та жорстку позицію в обстоюванні демократичних цінностей перед обличчям безпрецедентної агресії Російської Федерації, що підриває глобальну систему безпеки.

Прем’єр-міністр наголосив, що останні три роки стали яскравим свідченням того, як у світі не спрацювали усталені системи безпеки, і суверенна Україна зазнала безпрецедентної агресії з боку «ще донедавна дружньої країни» Російської Федерації. Ця гібридна війна набула проявів не лише військового вторгнення, а й жорстких форм економічної, енергетичної, інформаційної агресії. Крім військової присутності в інших країнах, Росія також підтримує праворадикальні рухи, інші негативні процеси, що зсередини намагаються зруйнувати інститути колективної безпеки.

Україна щодня отримує багато прикладів відкритого цинізму й відвертих військових злочинів Росії проти України. Так, проросійські бойовики постійно здійснюють десятки, сотні обстрілів нашої території, відбувається концентрація військ на суверенній території країни, безпрецедентне постачання зброї, ресурсів, фінансів.

«Якщо спочатку хтось вважав, що це питання лише вторгнення в Україну, то сьогодні можемо засвідчити, що це початок глобального вторгнення, глобальної боротьби проти тих цінностей, на яких існує цивілізований демократичний світ. Ми боремося за суверенітет, повагу до міжнародного права, демократію, за те, щоб державні кордони у ХХІ сторіччі були непорушними, за право держав на самовизначення. Це ті цінності, за які сьогодні український воїн захищає не тільки східні кордони нашої країни, а захищає східні кордони Європи», —  цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Володимира Гройсмана.

Тож за цих умов заклики деяких країн щодо послаблення санкції проти країни-агресора — прояв слабкості й спроба здачі європейських інтересів.

«Коли чую, що треба пом’якшувати, заплющити очі, завжди запитую, хто буде наступний, якщо ми сьогодні не зможемо побороти агресію, яка стала викликом для усього світу? — слушно звернувся Прем’єр до учасників зібрання. — Ми маємо тверезо давати оцінку тому, що відбувається, і адекватно реагувати на ці виклики. Тоді зможемо говорити, що переможемо. У нас немає іншого шляху: ми мусимо перемогти, питання тільки в тому, скільки часу в нас займе ця боротьба і яких ми зазнаватимемо втрат у цій боротьбі».