Сьогодні у Херсоні відбувається подія, яка стане своєрідним іспитом для влади. Голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов представляє громадськості річний звіт про власну діяльність, про надбання і позитивні тенденції в соціально-економічному житті області, ділиться проблемними питаннями, які потребують вирішення.

Відмінність нинішнього звіту від тих, до яких привчила бюрократична система, полягає в його відкритості та прозорості, ламанні стереотипів, у сучасному реформаторському погляді на реалії, в активному обговоренні громадськості. До речі, й аудиторія, яку запросили взяти участь у звітуванні першої особи області, — не традиційний «партгосподарський актив», а рядові громадяни, фермери, освітяни, медики, підприємці, громадські діячі, тобто люди, яким не байдужа доля краю. 

Голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов звітує за рік виконання обов’язків. Фото надане автором

Сам звіт також виходить за межі звичної сухої доповіді, він скоріше — програма, виклик, орієнтир на майбутнє для влади і громади. Це створення зручних умов для підприємців; привабливість для інвесторів; підвищення якості медичного обслуговування через проект страхової медицини; соціальний захист воїнів АТО та створення єдиного логістичного центру для реабілітації та оздоровлення; підтримка владою та меценатами масового спорту; непримиренна боротьба з корупцією, відвертий діалог із владою; запровадження якісних адміністративних послуг для громадян; енергетична незалежність; збереження природних принад Херсонщини, створення Ніжньодніпровського національного природного парку.

Про результати — мовою цифр

Надзвичайно проблематичний рік для країни став серйозним випробуванням для прифронтової Херсонщини. Та іспит складено. Як зазначає Андрій Путілов: «Ми змінюємо країну. Я ламаю систему. Основний результат, якого ми добилися за рік, полягає в тому, що вся Україна повірила: Херсонщина — край миру та спокою. Нам повірили аграрії й зібрали рекордний урожай. Нам повірили туристи і в сезон була рекордна кількість відпочивальників. Ми затвердили дев’ять ключових концепцій і заклали фундамент для реальних змін. Усе відбувається не так швидко, як би хотілося, але ми на правильному шляху і не маємо права звернути з нього».

Красномовніші за слова цифри. Лише за перше півріччя цього року малий та середній бізнес одержав підтримку у формі кредитів банківських установ області на суму 2 мільярди 388 мільйонів гривень. Створено більш як 4,3 тисячі робочих місць. На підтримку фермерства та становлення сімейних господарств було спрямовано майже 6 мільйонів гривень. А приріст консолідованого бюджету зріс більш ніж на третину порівняно з відповідним періодом торік. На проведення реконструкції, капітального ремонту очисних споруд та водопровідних мереж у населених пунктах області буде спрямовано до кінця року 17,6 мільйона гривень. На Херсонщині ремонтують дороги, напрацьовано і презентовано Концепцію розвитку автобусних перевезень.

Одна з найперспективніших галузей економіки — туризм. На нього покладають великі сподівання. У цьому курортно-туристичному сезоні майже 3 мільйони туристів, відпочивальників та екскурсантів відвідали область, що на 36,3% більше порівняно з аналогічним періодом торік. Цього року на 40% порівняно з минулим збільшилася кількість відпочивальників із Білорусі. А чисельність туристів із Львівської та Тернопільської областей зросла порівняно з минулим роком на 80%.

Ближчою для громадян стає влада. Для запобігання корупції, надання якісних та прозорих послуг, зручності їх отримання на Херсонщині створено 22 центри надання адміністративних послуг. Одним зі способів протидії корупції слугує й особиста «гаряча лінія» голови облдержадміністрації. Так, за рік тут було зареєстровано та опрацьовано 1492 звернення, з них вирішено позитивно 392, за 1100 надано роз’яснення та консультації. Тож діалог між владою і громадянами триває, потребу в ньому відчувають обидві сторони.

Особливу потребу в допомозі та діалозі відчувають бійці АТО та члени їхніх родин. В області 67 сімей загиблих учасників АТО. 110 особам надано статус члена сім’ї загиблого ветерана війни за 49 загиблих військовослужбовців в зоні АТО. Усі отримують необхідну соціальну допомогу, родинами опікується громадська організація «Оберіг».

Із прицілом на інвестора

Пріоритетними галузями іноземного інвестування в Херсонську область залишаються промисловість, сільське господарство, транспортна галузь, туризм. Нині райони та міста пропонують інвесторам понад 40 різноманітних інвестиційних проектів, серед яких облаштування та використання земельних ділянок, кар’єри й артезіанські свердловини, відновлення зрошення, будівництво тваринницьких та переробних комплексів, рекреаційна діяльність і багато іншого. Від влади — повна підтримка та сприяння будь-якому проекту.

Один з найуспішніших проектів, що привабив інвесторів, — розбудова херсонського аеропорту. Відкритий 1985 року, 2014-го аеропорт відновив діяльність. Нині літаки з Херсона вирушають до Стамбула, Києва. Планують нові рейси. Аеропорт «Херсон» має всі необхідні сертифікати для виконання регулярних внутрішніх і міжнародних рейсів. Серед переваг аеропорту — 362 льотних дні на рік, 17 повітряних коридорів, вдале географічне розташування поряд із курортними зонами, проте в межах обласного центру, конкурентна цінова політика, можливість посадки літаків на дозаправку.

Херсонщині сама природа підказує розвивати територію Азово-Чорноморського узбережжя. І до підказок природи дослухаються. Так, розроблено відповідну програму, згідно з якою ресурс рекреаційних установ на 103 тисячі місць дасть змогу залучити майже 620 мільйонів доларів США.

Під час виконання програми в оздоровчих закладах може бути створено 22,54 тисячі робочих місць, у рекреаційних — понад 53 тисячі. Реалізація Програми розвитку рекреаційних територій Чорноморсько-Азовського узбережжя передбачає розроблення і затвердження схеми планування узбережжя Чорного та Азовського морів; розроблення проекту встановлення берегозахисної смуги; затвердження планів та схем забудови рекреаційних територій; розроблення проектів землевідведення для аукціонних торгів; продаж на аукціонних торгах земельних ділянок для забудови та рекреаційної діяльності.

Загалом херсонська влада іспит у вигляді публічного звіту витримала. І причина цього та, що влада відчуває людей, дослухається до побажань та критики, реально оцінює можливості й вимоги часу.