Томос про автокефалію дасть українському православ’ю великий шанс вирватися з нав’язаного Московським патріархатом політичного православ’я, а для суспільства стане потужним чинником ментального відродження української нації. Таку позицію висловив провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України доктор філософських наук Олександр Саган на засіданні круглого столу «Томос: очікування, реалії та шляхи розв’язання проблеми російського втручання у процес надання автокефалії».

«Від томоса очікуємо якісно іншого православ’я в Україні, тому що те, яке на сьогодні є у виконанні Московського патріархату, дуже віддаляється від ідеалу православ’я», — переконаний науковець. Він процитував колишнього предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира Сабодана, який свого часу казав, що воно вироджується у політичне православ’я. За словами Олександра Сагана, українське православ’я має змогу позбутися цих пут і влитися у світове православ’я через отримання томоса. «Отже, ми очікуємо, що українське православ’я зміниться на еклезіологічному, інституційному, організаційному та інших рівнях», — наголосив науковець.

Історичні обставини склалися так, що частина суспільства втратила українську ментальність під тиском не лише російського телебачення, а й церковних ЗМІ, проповідей у храмах та шляхом відповідного виховання молоді. «Ми часто не знаємо, чого вчать у недільних школах у церквах Московського патріархату. Там вчать любити Росію. А ми потім дивуємося, чому українці взяли в руки автомати й пішли воювати проти України. Тому що їм із дитинства у церквах казали, що немає такої країни, що це, мовляв, випадкове політичне утворення», — із сумом констатував Олександр Саган.

Окрім того, томос — це шанс зняти внутрішньоправославне протистояння, яке з початку 1990-х років розриває українське суспільство. «Ми не можемо рухатися вперед, не маючи суспільної злагоди й миру всередині суспільства», — наголосив фахівець.

Рішення Вселенського патріархату надати автокефалію православній церкві України не підтримали Антіохійська та Сербська православні церкви. Вони, за словами директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрія Юраша, не виступають проти автокефалії, а заявили, що вони прихильники московської моделі врегулювання цього питання. Антіохійська й Сербська церкви виступили за розгляд цього питання на всеправославному соборі. Андрій Юраш зауважив: жодна церква не сказала, що Україна не заслуговує і не потребує автокефальної помісної церкви, повідомляє УНІАН.

«Ми розуміємо, що це за дві церкви. Антіохія — це Сирія (Дамаск), хоч патріарх перебуває в Лівані, але, за нашими даними, його офіс в Баламанді охороняють російські спецслужби», — розповів посадовець. Баламандський успенський монастир — православний ставропігійний чоловічий монастир Антіохійської православної церкви, розташований за 10 км на південний схід від Тріполі. Щодо Сербської православної церкви, то вона давній стратегічний партнер Росії. Крім цього, Сербська церква сама має аналогічні проблеми з Македонською і Чорногорською  церквами.

Єпископат УПЦ МП під потужним тиском Москви і особисто російського патріарха Кирила, який на замовлення Кремля б’ється «за духовниє скрєпи», до останнього моменту не міг виробити єдиної позиції щодо рішення про томос. І розгляд цього питання всіляко затягують. Проте за інформацією Андрія Юраша, велика частина священнослужителів УПЦ МП «однозначно підтримують надання автокефалії українській церкві», тому вони повинні знайти своє місце і влитися в майбутню помісну церкву.