Наступного сезону Україну в Лізі чемпіонів УЄФА представлятимуть «Динамо» і «Шахтар». Кияни зіграють у груповому етапі турніру, а  срібний призер розпочне з третього туру  кваліфікації. У Лізі Європи свої сили спробують «Зоря», «Ворскла» та «Олександрія», оскільки  бронзовий призер УПЛ дніпропетровський «Дніпро» дискваліфікований УЄФА на рік.

Минулими вихідними відбулися матчі завершального 26-го туру української Прем’єр-ліги сезону-2015—2016. «Волинь»,  для якої майбутня футбольна історія починатиметься на перегорнутому аркуші,  легко розібралася зі ще одним аутсайдером, якого лихоманить тривалий час, — «Говерлою». Ужгородці поступилися суперникові майже в усіх компонентах, що призвело до поразки з великим рахунком. Наставника «Говерли» В’ячеслава Грозного після слабкої гри підопічних навіть госпіталізували. Тим часом  «Чорноморець», який також опинився у небезпечній зоні,  більше хотів завершити сезон перемогою і домігся свого в матчі зі «Сталлю». Одесити забили в доданий час: Хобленко вийшов один на один з воротарем і реалізував момент.

Київське «Динамо» в статусі чемпіона грало з «Металістом» резервним складом. Підопічні  Сергія Реброва легко обіграли харківську команду, яка може перестати існувати цього літа, попри чергові заяви власника про збереження клубу. Тож головною подією зустрічі стало шоу від фанатів «Металіста», які палили фаєри на знак протесту проти політики власників клубу. Через дим суддя був змушений на деякий час зупинити зустріч.

У неділю «Дніпро» без Зозулі, Ротаня і Піко, які чекають на рішення КДК ФФУ, не зміг обіграти «Олімпік». А «Олександрія» в матчі учасників кваліфікації Ліги Європи наступного сезону мінімально обіграла «Ворсклу».

Гра «Шахтаря» і «Зорі» була своєрідною репетицією  фіналу Кубка України, який відбудеться 21 травня у Львові. «Гірники» мінімально вели до перерви, а в другому таймі Тотовицький оформив хет-трик і приніс «Зорі» перемогу. Голи півзахисника були один кращий  за інший. Утім,  чи допоможе це  залучити  глядачів на трибуни «Арени Львів», дізнаємося ближче до дати поєдинку. Оскільки станом на неділю на матч між «Шахтарем» і «Зорею» було  продано лише близько 700 квитків. На думку експертів, якщо  тенденція збережеться найближчими днями, цей фінал стане найменш численним за відвідуваністю в історії проведення Кубка України.

До речі, найкращим бомбардиром української Прем’єр-ліги за підсумками сезону став бразилець Алекс Тейшейра, на рахунку якого 22 голи в 15 матчах. І попри те що бразилець полишив «Шахтар» ще взимку, підписавши контракт із китайським клубом «Цзянсу Сунін», результат так і залишився найкращим у сезоні. Другим став форвард луганської «Зорі» Пилип Будківський, який записав на свій рахунок 14 точних ударів, а до трійки увійшов лідер київського «Динамо» Андрій Ярмоленко — 13 голів.

Попри те що в останніх матчах  регулярної першості й кубкових півфіналах  вирували часом зовсім не футбольні пристрасті,  вже цього тижня вчорашні суперники, а нині гравці національної збірної України зберуться в одну команду. Учора головний тренер першої команди Михайло Фоменко назвав попередній склад тих, із ким готуватиметься до Євро-2016.

Ганна РОМАШКО
  для «Урядового кур’єра»