СУСІДСТВО

Упродовж літа Україна і Росія прагнуть здійснити відчутний крок 
до порозуміння і зняття більшості проблемних питань

У ході засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії, яке відбулося у Москві, Прем‘єр-міністр Микола Азаров  висловив сподівання, що сторонам вдасться знайти взаємовигідні рішення з газових контрактів з Росією та переглянути газові угоди 2009 року.

На його думку, «чинні угоди не відповідають  реаліям і вони є досить обтяжливі для української економіки. Ми сподіваємося, що зможемо знайти взаємовигідні рішення з цього і ряду інших питань». При цьому він підкреслив налаштованість української делегації на конструктивний діалог.

 

Компроміс  буде знайдено 

«Ми готові розмовляти, готові вести діалог і врешті-решт знаходити прийнятні рішення. Одна з робочих груп, яка працюватиме в галузі енергетики, займеться опрацюванням цього питання. Воно має вестися на професійному, корпоративному рівні», — зазначив Володимир Путін під час спільної прес-конференції. При цьому він додав, що зараз є чинний контракт, який має виконуватися.

У свою чергу Микола Азаров зазначив, що за чинним контрактом Україна отримує газ навіть дорожче, ніж деякі країни Європи. «Ось ця «ідеальна» формула призводить до того, що наші сусіди отримують газ за ціною нижчою, ніж ми, значить, щось в цій формулі неідеальне», — наголосив Микола Азаров.

Сторони також домовилися у стислі терміни створити робочі групи для активізації двосторонньої співпраці у ключових галузях. «Вони мають напрацювати конкретні пропозиції, які дадуть змогу вивести нашу співпрацю на новий рівень та зменшити кількість проблем у наших відносинах», — повідомив Микола Азаров.

Під час засідання відбувся загалом конструктивний діалог із питань двосторонньої співпраці. І глава вітчизняного уряду вважає, що за літо Україна та Росія знайдуть вирішення для практично всіх проблемних питань, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.  

Конкретні справи

А Голова Уряду Російської Федерації Володимир Путін розраховує, що в поточному році українсько-російський товарообіг перевищить докризовий рівень. «Швидкими темпами зростає рівень двостороннього товарообігу. В 2010 році він додав 62 відсотки і становив 37 мільярдів доларів. Результати першого кварталу поточного року свідчать про приріст цього показника. І якщо й далі ми підемо такими темпами, то до кінця року ми не тільки вийдемо на докризовий рівень, а й перевищимо його», — наголосив він, підкресливши, що спільною метою наших країн є вихід на якісно новий рівень ділової співпраці.

Перспективним є партнерство у виробничій кооперації, високотехнологічних сферах та стимулювання взаємних довготермінових інвестицій. Торік значно зросли взаємні інвестиції, зокрема російські інвестиції в економіку України перевищили 1 млрд доларів, а українські в Росії становили понад 200 млн дол.

Микола Азаров погодився з високою динамікою розвитку двосторонніх відносин. Крім того, Прем‘єр-міністр наголосив, що вдалося налагодити конструктивний діалог між нашими країнами, і наразі всі питання вирішуються конструктивно та в дусі взаєморозуміння.

«Постійні зустрічі наші з вами, Володимире Володимировичу,  і наших колег, злагоджена робота міністерств,  відомств дасть змогу підняти на якісно новий рівень економічну співпрацю між нашими країнами», — підсумував Микола Азаров.

На засіданні Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії сторони прийняли узгоджене рішення за пунктами порядку денного. Підписано Протокол засідання, Програму економічного співробітництва на 2012 — 2020 роки, Міжурядову угоду в галузі карантину рослин та План заходів з реалізації програми міжрегіональної і прикордонної співпраці між РФ і Україною.

Домовлено й про спрощення перевірок на залізниці, паромному сполученні та авіаперевезенні під час перетину кордону. Зокрема, буде спрощено митну перевірку. Наприклад, така перевірка на столичному експресі «Київ — Москва» здійснюватиметься один раз.

Ухвалено також важливе рішення у сфері авіабудування. Відповідно до нього комісія з кооперації в галузі засідатиме один раз на квартал. До цього засідання проводилися один раз на півроку. Робота активізується, оскільки вже створено СП «ОАК — Антонов» і є конкретні проекти для співпраці.