Не вперше відвідує Україну голова комітету з питань Збройних сил Сенату США сенатор Джон МакКейн. Із часів Революції гідності він став справжнім другом нашої країни і народу, про що неодноразово запевняв на всіх рівнях. Підтвердив свою позицію, зустрівшись із Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Поважний гість висловився на підтримку підходів української сторони до подальшого врегулювання східного конфлікту, зокрема засудив плани російських бойовиків провести фейкові вибори на Донбасі.

«Не маю сумнівів, що український народ готовий боротися до кінця, і хочу запевнити, що велика кількість американських політиків й надалі робитиме все можливе, щоб допомогти вам», — зауважив Джон МакКейн.

А Арсеній Яценюк поінформував сенатора про перебіг внутрішніх реформ в Україні, зокрема про кроки влади у боротьбі з корупцією. І висловив вдячність за активну підтримку Сенату США нашої країни у протидії російській агресії, окремо відзначивши особисті зусилля Джона МакКейна у питаннях військової допомоги Україні.

Американський політик використав ще не всі важелі впливу для підтримки нашої країни. Фото УНIAН

Майдан — на все життя

А напередодні американський гість побував у Одесі. На брифінгу в облдержадміністрації він був у захваті від сміливості українського народу, який з гідністю реагує на агресію Росії. Поділився він враженнями й від подій на Майдані, підкресливши, що для нього було честю бачити, як українці повстали проти «корумпованого і злого уряду». Загалом це стало одним із його найбільших вражень. Адже тисячі українців вимагали абсолютно природних для американців речей. І саме зараз настав час реалізувати вимоги Майдану.

Для характеристики сучасного політичного моменту сенатор не шкодував ані доброзичливих, ані знущальних епітетів: «Я спостерігав ту витривалість, мужність і силу українців, яку вони демонструють у протистоянні агресії Путіна. І я також зустрічався на сході України з волонтерськими організаціями, які щодня втрачають своїх найхоробріших представників у цьому протистоянні. Нині завдання для всіх нас, щоб прагнення і мета Майдану реалізувалися. Дуже важливо, щоб в Україні тривали реформи і боротьба з корупцією. Ми знаємо пана Путіна як хулігана і людину, яка полюбляє лякати слабких. Я часто говорив, що Росія — це газозаправна станція, яка прикидається країною. Великою мірою тамтешня економіка залежить від нафти. Ціна на нафту падатиме, і він зіткнеться з труднощами у країні».

Сенатор переконаний, що очільник РФ Владімір Путін має амбіції відновити Російську імперію, тому вся Україна перебуває в колі його уваги. Однак українці довели, що готові пожертвувати собою заради незалежності і свободи.

Він розповів і про те, що більшість кандидатів, які мають шанси бути обраними на посаду президента США, виступають за надання Україні оборонного озброєння. Проте Сполучені Штати очікують від української сторони реальних, а не декларованих реформ.

«Я переконаний, що більшість кандидатів, які можуть стати президентом США за результатами виборів у 2016 році, підтримають українців у питанні надання озброєння, розвідувальної інформації, економічної підтримки та іншої допомоги, необхідної для забезпечення свободи і незалежності України. Однак ми очікуємо реформ в Україні, зокрема у боротьбі з корупцією», — уточнив політик.

Недвозначно сенатор висловився й про страусячу позицію Білого дому щодо конкретної допомоги силовому сектору України: «Це сором для Америки, що ми не постачаємо оборонну зброю хоробрим українцям, які ведуть бій проти найсучаснішої російської зброї».

Приємне пророцтво

У коментарі Українській службі «Голосу Америки» Джон МакКейн пообіцяв використати весь свій вплив на президента Барака Обаму, й надалі тиснучи на нього в питанні надання Україні оборонної зброї. «Сподіваюся, що буде зміна політики щодо України. Багато хто з нас передбачав саме те, що Путін зробив. Це відверта агресія. Він вбиває українських громадян», — цитує УНІАН слова сенатора. Цю позицію підтримує значна частина американців.

Крім того, у Конгресі є палкі прихильники України, один із яких планує балотуватися у президенти наступного року. Найкращим з них, переконаний поважний гість, буде сенатор Ліндсі Грем, який знається на цій проблематиці.

Джон МакКейн не міг не прокоментувати запроваджені проти нього російські санкції, які, крім гумору, не викликають у нього емоцій. Він навіть уявив свою вірогідну зустріч із кремлівським керманичем: «Я подякував би йому за це, тому що ці санкції вважаю честю за підтримку України. Я сказав би йому, що він стоїть на хибному боці історії. Рано чи пізно його агресії, авантюрам і корупції настане кінець».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»