ПАРТНЕРСТВО

 

Київ і Анкара активізують двостороннє співробітництво у багатьох галузях економіки

Такої домовленості під час зустрічі досягли Прем'єр-міністр Микола Азаров і Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

Потрібна ліберальна торгівля

У ході зустрічі сторони домовилися на рівні стратегічного партнерства активізувати співпрацю в торговельній, будівельній, металургійній, машинобудівній, суднобудівній, авіаційній, космічній, енергетичній, оборонній, туристичній галузях та у сфері культури. За словами Миколи Азарова, розвитку двосторонніх відносин сприятиме робота Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва, засідання якої сторони домовились провести найближчим часом.

При цьому Прем'єр-міністр зазначив, що він є прихильником лібералізації зовнішньої торгівлі та створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. "Зараз ми ведемо досить непрості переговори з ЄС, - сказав він. - Одночасне проведення переговорів з Туреччиною нам допомагатиме". Микола Азаров запевнив, що український уряд підтримує діяльність турецьких бізнес-компаній, які працюють у нашій країні, і висловив зацікавленість у залученні турецьких інвестицій у вітчизняну економіку. Прем'єр-міністр також сподівається, що Туреччина перегляне рішення про введення мита на окремі види українського металопрокату з січня 2009 року, що негативно позначилось на показниках двосторонньої торгівлі.

У свою чергу, Реджеп Тайїп Ердоган відзначив важливість досягнення політичної стабільності в Україні в контексті розвитку взаємовигідного співробітництва між двома країнами і повідомив про готовність турецьких будівельних компаній брати участь у підготовці головних об'єктів до Євро-2012.

Є політична воля

Ефективні шляхи активізації двосторонньої економічної співпраці обговорювались і під час ХV спільного засідання українсько-турецької ділової ради та бізнес-форуму, в якому взяли участь Президент Віктор Янукович і Прем'єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган.

"Мені особливо приємно відзначити, що Туреччина, яка входить до двадцятки найбільших економік світу, є одним з ключових торговельно-економічних партнерів України", - сказав Президент, нагадавши, що в структурі зовнішньої торгівлі нашої держави Туреччина стабільно посідає друге місце серед країн-імпортерів української продукції.

"Сьогодні ми поставили амбітне завдання - вивести у найближчій перспективі обсяги взаємної торгівлі на рівень 10 мільярдів доларів", - сказав Віктор Янукович. Для цього, за словами Президента, потрібні нові ідеї, проекти та креативні підходи до їх втілення. "А політична воля керівництва двох країн для цього є. Сподіваюся, ви це відчуваєте", -наголосив глава держави.

Як повідомив Президент, уже реалізовано низку важливих інвестиційних проектів за участю турецького капіталу. Йдеться, зокрема, про компанію, яка зводила найсучасніший футбольний стадіон - "ДонбасAрена", групу, яка у рамках підготовки до Євро-2012 працює над зведенням нового термінала в аеропорту "Бориспіль", а також холдингову компанію, котра вже проклала сотні кілометрів найсучасніших автодоріг. Глава держави подякував усім, хто вже працює чи планує розпочати бізнес в Україні. До речі, серед перспективних галузей співпраці він назвав саме транспортну сферу. "Сьогодні ми обговорили конкретні проекти розвитку транспортних сполучень на Чорному морі, в тому числі перспективи приєднання Туреччини до проекту "Вікінг", - зауважив глава держави.

Стратегічно важливим Президент також назвав співробітництво між нашими країнами у сфері енергетики. "Туреччина, економіка якої стрімко розвивається, дедалі більше відчуває потребу в забезпеченні енергоресурсами. Тут можливості України могли б бути використані у постачанні електроенергії та залученні до спорудження об'єктів енергетичного комплексу в Туреччині, крім того, ми могли б разом з турецькими компаніями взяти активну участь у розбудові й розширенні існуючих трубопроводів", - вважає Віктор Янукович.