Ця ошатна споруда, яку можна вважати архітектурною перлиною, має стати уособленням децентралізаційних процесів у країні, утворення об’єднаних територіальних громад, які становитимуть основу майбутнього державного адміністративно-територіального устрою. Ідеться про будівлю Центру сприяння розвитку ОТГ у селі Хоружівка Недригайлівського району на Сумщині. Це своєрідне організаційно-освітнє осердя у реформуванні місцевих територій не лише в Сумській, а й сусідніх областях. 

Завжди є питання, які потребують вирішення (зліва направо): Віталій Кіяшко, Алла Ломонос, Ігор Остапчук, Михайло Гузь. Фото надане автором

Спочатку була ідея…

Як каже директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний, коли в Державній службі зайнятості йшлося про організацію такого центру в слобожанській області, рішення з’явилось одразу: саме на Сумщині має бути цей центр. До того ж працюватиме не в місті — на асфальті, а в селі, куди переносить роботу і служба зайнятості.

Після глибокого аналізу вибір зупинили на селі Хоружівка, що недавно ввійшло до складу новоутвореної Недригайлівської ОТГ. Це рішення підтримав очільник Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

По-перше, тамтешні керівники Недригайлівський селищний голова Ігор Остапчук, голова  РДА Сергій Панченко та директор районної філії обласного центру зайнятості Алла Ломонос — досвідчені організатори та професіонали, які відразу належно оцінили актуальність  починання. По-друге, Хоружівка має вдале географічне розташування, що дасть змогу використовувати центр і представникам органів місцевого самоврядування сусідніх областей, зокрема Чернігівської, Полтавської й Київської. По-третє, тамтешні ґрунтово-кліматичні умови сприятливі для розвитку садівництва (до слова, у селі два розкішних сади), бджільництва, ягідництва, квітникарства тощо. Адже на базі центру функціонуватиме агрономічна школа, в якій відповідні професії здобуватимуть громадяни з числа безробітних.

По-четверте, центр матиме надійних помічників в особі відомих земляків уродженців Хоружівки братів Ющенків — третього Президента України Віктора та його брата Петра. Обоє вони селяни з діда-прадіда, добре знаються на аграрному виробництві, а надто бджільництві — всім відоме захоплення Віктора Андрійовича пасікою. По-п’яте, поряд 12-квартирний житловий будинок, у якому можуть мешкати слухачі курсів, учасники семінарів, — одне слово, всі, хто приїжджатиме сюди по науку і досвід.

 Можна й далі перераховувати «по-», але й цих досить, аби впевнитися у правильності вибору. Тож обласна служба зайнятості задіяла всі важелі, щоб у найкоротші терміни підготувати такий центр.

…а потім — конкретна робота

Центр готували всім миром, зокрема залучили безробітних, які стоять на обліку в центрі зайнятості.

Як пояснив директор ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» Михайло Гузь, заклад функціонуватиме як філія цього підрозділу: укомплектовано штат, визначено розташування навчальних класів, лабораторій, кабінетів, є інтернет. Будівля, без перебільшення, особлива. На двох поверхах загальною площею майже півтори тисячі квадратних метрів до двох десятків просторих кімнат. І кожна має конкретне призначення.

Директор центру Віталій Кіяшко охоче погоджується провести екскурсію. Ось навчально-методичний центр ОТГ, де вісім навчальних місць і одночасно зможуть перебувати майже 50 слухачів. Кабінет оснащено за останнім словом техніки: комп’ютерне обладнання, інтерактивні дошки, екрани — все, що потрібно для навчання. А навчитися тут можна буде багато чого. Адже у новоутворених громадах виникають численні запитання на різні теми, на які вельми проблематично знайти відповіді зокрема в законодавстві. Цей пробіл і допомагатимуть заповнювати дипломовані спеціалісти, досвідчені практики, викладачі вишів, середніх навчальних закладів, фахівці державних установ, організацій, структур — саме їх залучатимуть до роботи в центрі.

Коло питань надзвичайно широке: охорона громадського порядку, безпека та контроль у місцях масового перебування людей, запровадження енергоощадних технологій та використання ресурсів у реконструкції будівель та споруд, цивільний захист, інші.

До бджіл — сади, ягідники, клумби. І музей

Як наголошує Володимир Підлісний, крім навчання з вищеозначених питань, тут готуватимуть фахівців із числа безробітних за такими напрямами: бджільництво, садівництво, ягідництво, квітникарство. Для першого брати Ющенки зголосилися передати унікальну лабораторію, яких в Україні одиниці.

До послуг майбутніх слухачів — добротна пасіка, розкішні клумби і земельні ділянки, насадження малини, суниць, аґрусу, смородини. А ще тут облаштовано музей історії села Хоружівка. Для початку вже є різні експонати — цікаві, захопливі, корисні. Саме такі, які потрібні не лише для Хоружівки, а й усіх громад, що об’єдналися заради щасливого майбутнього кожного.