ВІЗИТ

Ізраїльський Президент розвиток двостороннього співробітництва пов'язує з історичними зв'язками між народами

Безвізовий режим з Ізраїлем почне функціонувати з наступного року. Для цього лише слід виконати всі внутрішньодержавні процедури. Про це повідомив Президент Віктор Янукович на спільній прес-конференції з Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. "Наші держави зближує не тільки широке політичне і торговельне співробітництво, а й те, що в Ізраїлі проживає понад 400 тисяч громадян українського походження, а в Україні - одна з найчисленніших єврейських громад у світі", - зазначив він.

Крок на перспективу

На українсько-ізраїльських переговорах у розширеному складі під головуванням президентів обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва і визначено перспективи подальшого розвитку взаємодії. Найперше, сторони відзначили важливу роль укладеної в липні цього року в Єрусалимі угоди про скасування візового режиму. Це сприятиме не лише збільшенню туристичних обмінів між Україною та Ізраїлем, а й позитивно позначиться на поглибленні двостороннього економічного, інвестиційного, науково-технічного та культурно-гуманітарного співробітництва. Сторони також відзначили істотне - більш ніж на третину - зростання двостороннього товарообігу у нинішньому році. "Каталізатором економічного співробітництва має стати укладення угоди про вільну торгівлю між Україною та Державою Ізраїль, яку, сподіваємося, ми укладемо вже в наступному році", -наголосив Віктор Янукович.

Також ізраїльська сторона висловила зацікавленість в інвестуванні у розвиток української інфраструктури. А нашу державу цікавлять ізраїльські технології, досвід та ноу-хау, зокрема, у контексті організації та проведення масових заходів, подібних до Євро-2012, а також ізраїльський досвід та технологічна база у сфері телекомунікацій, зв'язку. Також обговорюється можливість участі ізраїльської сторони у сфері організації безпеки.

А Шимон Перес, потиснувши Віктору Януковичу руку, підсумував: "Я думаю, у нас відбулася дуже конструктивна зустріч". Він запросив свого українського колегу відвідати Ізраїль з офіційним візитом для продовження діалогу.

Окремо Президент Ізраїлю відзначив тісні історичні зв'язки між нашими країнами та народами: "Для мене візит в Україну - наче відвідини моєї другої батьківщини. Минуле змінити неможливо, нам потрібно змінювати майбутнє".

Інвестиції в університети

"Ми вважаємо, що Україна - міст, який з'єднує кілька важливих політичних полюсів. В України гарні відносини з Росією та Західною Європою. Це позитивний момент", -зазначив глава Ізраїльської держави. Сторони висловилися за доцільність розробки плану десятирічної співпраці у галузі науки і техніки - від фундаментальної науки до практичних розробок у сфері модернізації сільського господарства, налагодженні співпраці у дослідженнях космосу та людського мозку. Всі ці напрямки буде підкріплено угодами та залученням інвестицій.

Шимон Перес схвалив пропозицію Віктора Януковича поглибити співпрацю в сфері мистецтва, культури, гуманітарній політиці в цілому. Він вважає, що Україна має можливість вийти на нові висоти та вдало долати економічні труднощі, а найкращим капіталовкладенням є 60 українських університетів. Майбутнє економіки, на думку Президента Ізраїлю, йде пліч-о-пліч із майбутнім науки. "Завдяки тісній співпраці і злагодженій роботі ми зможемо забезпечити нашим дітям щасливіше майбутнє", - підсумував вищесказане Президент Ізраїлю.

По завершенні українсько-ізраїльських переговорів у розширеному складі Віктор Янукович та Шимон Перес підписали Спільну заяву президентів України та Держави Ізраїль. А міністри закордонних справ, у присутності глав держав, поставили підписи під Міжурядовою угодою про взаємне сприяння та захист інвестицій. Наприкінці церемонії підписання двосторонніх документів глави обох держав з неприхованою радістю випили по келиху традиційного шампанського.