Мабуть, ще ніколи вся країна в такому єдиному пориві не чекала настання донедавна нічим не примітної дати: 15 лютого 2015 року о 00 годині . Саме з цього часу передбачалося припинення вогню на Донбасі. Всі вірили в настання давноочікуваного миру, і тільки ті, хто його наближав зі зброєю в руках, сумнівалися в щирості агресора, який підписав мінські угоди. Як вийшло насправді, показали вже перші години після опівночі.

Напередодні по обидва боки лінії фронту люди сподівалися на одне: ось-ось бійня припиниться. І коли почули наказ Президента про припинення вогню вздовж всієї лінії протистояння в Донецькій та Луганській областях, зітхнули з полегшенням. У заяві, з якою Петро Порошенко виступив у Генеральному штабі, йшлося про те, що Україна завжди дуже відповідально ставилася до виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань і розраховує на відповідальне ставлення протилежної сторони. «Ми сповнені рішучості ще раз довести це, — йдеться у заяві. — Буквально за лічені хвилини славні Збройні сили, Національна гвардія, підрозділи Прикордонних військ, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України виконають мій наказ як Верховного Головнокомандувача припинити вогонь уздовж всієї лінії зіткнення з ворогом у Донецькій і Луганській областях, як це передбачено домовленостями,досягнутими у Мінську в нормандському форматі за участі президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини».

Керівництво України довело всьому світу неухильне виконання угод, досягнутих у Мінську «нормандською четвіркою». Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Сили АТО виконали наказ

Тож від себе особисто, від імені тих, хто пішов захищати Україну, і тих, хто без зброї потерпає від бойовиків та терористів, Президент віддав наказ усім силовим структурам припинити вогонь. Щиро сподіваючись на те, що супротивник не порушить домовленості, підписані на найвищому рівні, він усе-таки стурбований щодо ситуації на Дебальцевському плацдармі, де бойовики можуть зірвати режим припинення вогню. Саме тому публічно попередив про відповідальність усіх учасників мінських переговорів у нормандському форматі, зокрема й Російську Федерацію, яка ідентифікує себе як гаранта досягнутих угод.

Кому закон не писаний

Невдовзі з’ясувалося, що Президент як у воду дивився: після опівночі вогонь припинився не по всій лінії фронту. За повідомленням прес-центру штабу АТО, станом на ранок 16 лютого від початку режиму тиші бойовики 112 разів атакували сили Антитерористичної операції, 88 разів завдавали ударів по Дебальцевому та навколишніх селищах, застосовуючи реактивні системи залпового вогню, танки, артилерію та міномети. У зоні бойових дій продовжують гинути мирні жителі і українські військовослужбовці, які намагаються дотримуватися режиму припинення вогню.

За таких умов Президент України провів телефонні розмови з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентами Франції Франсуа Олландом та Росії Володимиром Путіним. Петро Порошенко нагадав колегам, що припинення вогню має відбутися на всій лінії протистояння. Лише в такому разі може відбутися відведення військової техніки та важкого озброєння.

Співрозмовники вирішили докласти зусиль задля створення належних умов роботи спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Дебальцевому і для моніторингу й верифікації режиму припинення вогню. Сторони також вирішили продовжити переговори у нормандському форматі.

Як завжди, підтримує Україну в її справедливій боротьбі Велика Британія. Її прем’єр-міністр Девід Кемерон у телефонній розмові запевнив Петра Порошенка в тому, що його країна готова й надалі сприяти забезпеченню єдності Європейського Союзу щодо санкцій проти Росії у разі зриву мінських угод. Сторони домовилися про тісну координацію подальших кроків задля мирного врегулювання на Донбасі.

Заяви росіян розійшлися з діями

Навіть прес-секретар Путіна заявив, що умови мінських домовленостей «должны соблюдаться безусловно». Щоправда, заяви росіян, як завжди, розійшлися з їхніми практичними діями. З фронту надходять повідомлення, що сили Антитерористичної операції у відповідь на провокації противника ведуть бої у Широкіному під Маріуполем та під Дебальцевим. Про це сповіщають як інформаційні агенції, так і власкор «Урядового кур’єра» на Донеччині Павло Кущ. Зокрема він повідомляє, що біля Широкіного противник не лише не відводить бронетехніку, а й накопичує її для ймовірного наступу.

Прикро, але, мабуть, агресор не почув слова Президента України про те, що в разі зриву мирного процесу наша країна, «отримавши удар по одній щоці, іншу не підставлятиме», хоча до останнього сподіватиметься на мирне врегулювання конфлікту і «робитиме все залежне, щоб жодним необережним кроком не втратити цю надзвичайно важливу для України та світу можливість».

На переконання Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, на сході все залежить від того, чи зможемо ми разом із західними союзниками «стримати Росію і змусити її виконувати хоча б щось, під чим вона ставить свої підписи». Як сказав глава уряду в інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів, мир можна гарантувати тільки тоді, коли Україна має змогу себе захищати. Нині найоптимальніший час для посилення обороноздатності Української держави і отримання допомоги від наших західних партнерів, зокрема й військово-технічної.

Що ж до відбудови зруйнованого війною регіону, то Прем’єр вважає, що «легітимно порушувати питання про репарації з Російської Федерації за відновлення Донбасу». Мовляв, Росія знищила Донбас, і саме вона мусить «бути одним із основних, хто має платити за відновлення Донецька і Луганська».