Цифрові технології стають необхідним атрибутом життя не лише молоді, а й органів державної влади. Тільки там вони називаються електронним урядуванням. Відтепер нововведення дісталося й Чернівців.

Вихідними у рідному місті побував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Його робоча поїздка буда надзвичайно насичена зустрічами й подіями. Однією з них стала спільна з міністром юстиції Павлом Петренком презентація нового сервісу Мін’юсту з видачі свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологових будинках. «Не треба вже їздити до РАЦСів, чекати, витрачати час. А просто зразу після народження дитини можна отримати свідоцтво».

Арсеній Яценюк вручив метрики трьом першим родинам, які скористалися новим сервісом, і щирими словами привітав молодих батьків. Крім того, електронні сервіси — це боротьба з бюрократією і корупцією. Це найкращий шлях донести послугу до громадянина якомога швидше і дешевше.

Перший ректор Чернівецького університету Костянтин Томащук міг би пишатися випускниками вишу. Фото з Урядового порталу

«Те, що зроблено Міністерством юстиції України за останні півтора року в частині реальної боротьби з корупцією, дебюрократизації й дерегуляції, заслуговує на повагу і іноземних експертів, і громадян країни, які нарешті отримали змогу не витрачати десятки днів, не давати хабарі, а просто через електронну систему за спрощеною моделлю зайти і отримати будь-яку довідку чи відомості про реєстрацію», — зазначив глава уряду. Крім того, це дешевше й швидше для громадян. А передача цих функцій безпосередньо в регіони сприятиме зростанню доходів місцевих бюджетів.

Це питання уряд тримає на постійному контролі. Так, позаминулого тижня четверо голів — Чернівецької, Запорізької, Хмельницької та Рівненської облдержадміністрацій отримали догани і ще майже десятеро — попередження за зволікання з підключенням до електронних сервісів.

Зміни в суспільстві уособлює і нова українська поліція. Чернівці стали черговим містом, де стартував набір до нової патрульної служби. Як годиться, свідками цього стали Арсеній Яценюк і профільний міністр Арсен Аваков.

Більшість людей, які вирішили стати поліцейськими, не мали раніше жодного стосунку до правоохоронних органів. Хтось був підприємцем, хтось актором, а хтось учителем. Але вони зробили свідомий вибір на користь суспільства.

Арсеній Яценюк звернувся до військовослужбовців, які повернулися з війни у мирне життя, подавати заявки про вступ до нової української поліції: «Ці люди на фронті захищали і захищають Україну від російської агресії. На жаль, до завершення війни дуже далеко. Але демобілізовані повинні отримати своє гідне місце у правоохоронній системі країни».

Адже вони мають навички, знання, силу волі й надто багато бачили в цьому житті, багато через що пройшли. Вони знають, що таке захищати свого друга, підставити плече командирові. Вони знають, що таке цінність держави, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Тим більше, що створення патрульної поліції — лише перший крок реформування. Уся правоохоронна система переводиться з колишньої радянської міліції в Національну поліцію. Уже ліквідовано обласні управління міліції й створюється Національна поліція в кожному регіоні. Щоб працювати в поліції, колишні міліціянти мусять добряче попрацювати, продемонструвавши бажання змінюватися.

Наступний невідкладний крок — створення Національної антикорупційної прокуратури і призначення антикорупційного прокурора, який за статусом є заступником Генерального прокурора. Адже люди вимагають конкретних, а не театральних кроків у боротьбі з корупцією, реального притягнення до відповідальності порушників закону, хоч би яку посаду вони обіймали.

В альма-матер — Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича Прем’єр узяв участь у відкритті пам’ятника першому ректорові Костянтинові Томащуку. Та й для вишу цей рік ювілейний, цими днями йому виповнюється 140.

Сам університет — не просто пам’ятка архітектури. Ці стіни, за словами його найвідомішого випускника, мають дух і силу. Ці стіни творили історію і творять майбутнє. Арсеній Яценюк згадав, що перший ректор був депутатом австрійського парламенту: «Буковинець, чернівчанин був депутатом парламенту Австрії. І настане час, коли буковинці й чернівчани будуть депутатами Європейського парламенту, а Україна стане частиною Європейського Союзу».

Поспілкувався він і з нинішніми студентами, окресливши плани уряду з реформування країни, міжнародну ситуацію, перспективи євроінтеграції, проблеми, пов’язані з наступним опалювальним сезоном, тощо. Одним із головних завдань у внутрішній політиці Прем’єр вбачає завершення судової реформи. А в міжнародній площині найгостріший виклик — позиція Російської Федерації, яка в будь-який спосіб прагне повернути Україну у сферу свого впливу й геополітичних інтересів. «Вважаю, що Росія не бажає виконувати мінські угоди і робить усе, щоб затягти процес і виторгувати час. Основна мета Російської Федерації — це не Донецьк і Луганськ, а вся Україна. І ця мета не змінилася», — підкреслив глава уряду.

Того дня без роботи не залишився й міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Разом з Арсенієм Яценюком вони дали старт новому регіональному експресу Чернівці — Львів — Чернівці. Відтепер час у дорозі з підвищеним комфортом для пасажирів становитиме лише 3,5 години. Тішить, що дизельний потяг виготовили вітчизняні фахівці на Крюківському вагонобудівному заводі, який через закриття російського ринку працюватиме на задоволення внутрішніх потреб. І тут перед підприємством відкриваються величезні перспективи.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»