ЄВРО-2012

Після здачі п’яти складних об’єктів — 2 арен і 3 терміналів — залишилось ще багато дрібніших питань, що також потребують вирішення

«Якомога швидше» — це словосполучення, яке однією з офіційних мов УЄФА, англійською, звучить «as soon as possible», нині  найчастіше вживають футбольні інспектори, намагаючись  охарактеризувати рівень готовності  України до проведення фінальної частини Європейської першості: о 18 годині 21 листопада годинник зворотного відліку  на столичній міськраді проминув позначку у 200 днів.

 Європейський футбольний союз відзначає значний прогрес в підготовці України до чемпіонату, заявив на прес-конференції у Києві керівник Місцевого оргкомітету Євро-2012 Маркіян Лубківський. За його словами, Україна зможе здивувати не лише світ, а й самих себе.

«Ми зробимо все, щоб турнір-2012 став найкращим в історії чемпіонатів Європи!», — звучить обнадійливо, спробуймо проаналізувати, як все виглядає насправді.

Стадіони передовсім

8 червня наступного року фінальний турнір континентальної першості стартує матчем-відкриттям у Варшаві — у  польській столиці тривають завершальні роботи на «Національному» стадіоні, який має бути зданий в експлуатацію наступного місяця.

Тим часом новісінький «Арена Львів» стала четвертим й останнім вітчизняним стадіоном, на якому розгорнуться баталії майбутнього футбольного свята. 15 листопада тут відбувся матч-відкриття між збірними України та Австрії, в якому підопічні Олега Блохіна святкували успіх. За чотири дні до того поєдинком з Німеччиною синьо-жовті відкрили реконструйований НСК «Олімпійський» у Києві, де заплановане проведення фіналу Євро-2012. Нагадаю, що надсучасна «Донбас Арена» у Донецьку й павукоподібний реконструйований харківський стадіон «Металіст» приймають глядачів із другої половини 2009 року.

Тож саме здачу в експлуатацію і футбольне тестування спортивних арен у Києві та Львові вважає найбільшим досягненням останніх 100 днів керівник МОК. «Важливо, що обидва матчі відбулися без інцидентів. Вони дали змогу  проаналізувати слабкі сторони операційної діяльності арен, зазначив Маркіян Лубківський.

Коментуючи арену Львова, директор турніру зазначив, що УЄФА вбачає в цьому стадіоні великий потенціал. «Арена Львів» — один з претендентів на статус найкомфортабельнішого стадіону Євро-2012. Тут є усі зручності для вболівальників, чудовий огляд поля і комфортно грати футболістам», — підкреслив він.  Водночас, за словами Лубківського, у Львові є ще чимало роботи, зокрема, щодо транспортного сполучення об’єкта з аеропортом і центром міста.

Загалом, оцінку підготовки України та Польщі до Євро-2012 нещодавно дав операційний директор УЄФА Мартін Каллен. За його словами, чемпіонат Євро-2012 буде «на рівні чи навіть кращим за чемпіонат у Австрії—Швейцарії у 2008. Проте він ніколи не буде на такому самому рівні з точки зору транспорту».

На жаль, аби аргументовано не погодитися з цими словами, наша держава не має ні часу, ні можливостей. Приміром, у Львові, окрім стадіону, важливим інфраструктурним об’єктом і надалі залишається аеропорт. Сама будівля аеровокзалу на цей момент готова на 79% (тривають внутрішні роботи з влаштування теплозабезпечення, монтажу вертикального транспорту, системи вентиляції та кондиціонування), а злітно-посадкової смуги завершено 2080 м з необхідних 3500 м. Час закінчення будівництва неодноразово переносився, бо до проекту вже «на марші» вносяться зміни з метою забезпечити найбільшу якість послуг.

З футболом рай і в наметі

Маркіян Лубківський визнає, що окрім транспортного сполучення найболючішою залишається проблема поселення вболівальників. За його словами, Київ — найменш проблемне місто з усіх, що приймають Євро-2012 в Україні.

У Львові теж не має бути багато проблем, бо йому може допомогти курорт Трускавець з місцями для поселення.  Щоправда,  необхідно налагодити транспортне сполучення між Львовом і Трускавцем, аби вирішити питання поселення вболівальників.

Водночас, пан Лубківський не вважає поселення великою проблемою, бо вболівальники, за його словами, не надто вибагливі, а в Україні є велика кількість закладів розміщення з радянських часів — санаторіїв, курортів, гуртожитків. Відповідно, на думку пана Лубківського, такі заклади з однією, двома, іноді трьома зірочками, мають задовольнити  сегмент не дуже вибагливого європейського вболівальника.

До речі, в Україні лише 5% готелів пройшли категоризацію на присвоєння «зірок» і можуть дати іноземцям чітке уявлення щодо очікуваного рівня сервісу в цих закладах, про це повідомив  на прес-конференції координатор Центру споживчого контролю «ЧЕК» Ігор Каневський.

За його словами, під час дослідження готельної інфраструктури на основних маршрутах проходження автотуристів — гостей Євро-2012 — експерти виявили невідповідність між реальними можливостями вітчизняної індустрії гостинності та цифрами офіційної статистики, якими оперують чиновники при оцінюванні готовності готельної інфраструктури до прийому великої кількості гостей під час Євро-2012.

За даними Центру, в Україні, крім офіційно сертифікованого на вимоги безпеки 1731 готелю, налічується понад 6 тис. фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які надають послуги з розміщення. Тобто фактично послуги з тимчасового проживання туристів надають близько 8 тисяч закладів у країні.

Координатор Центру зазначив, що в містах, які приймають Євро-2012, налічується близько 400 сертифікованих готелів. За його оцінками, кожне місто здатне прийняти у сертифіковані готелі по 10—20 тис. туристів, тоді як на чемпіонат може приїхати від 600 тис. до 1 млн іноземців.

Втім, Україну критикують не лише за інфраструктуру чи брак готелів. Захисники тварин заявляють про жорстоке поводження в Україні з безпритульними собаками. Вони твердять, що тисячі тварин виловлюють і вбивають просто на вулицях.

В Інтернеті навіть з’явилися організації, які закликають бойкотувати Євро-2012 через негідне поводження України з собаками.

Днями міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський повідомив, що наступного року розпочнеться будівництво притулків для собак в обласних центрах, однак невідомо, хто саме їх фінансуватиме.

Де тренуватися?

Актуальним лишається і питання  тренувальних баз для футболістів. Після  жеребкування фінальної частини Євро-2012 2 грудня,  коли національні збірні вже точно знатимуть країни, в яких гратимуть, вони мають обрати місце свого базування. Дві збірні, Англії та Нідерландів, не очікуючи жеребкування, заявили, що базуватимуться у Польщі. Однак Маркіян Лубківський каже, що Україна сподівається прийняти більшість національних збірних, бо 11 із 16 вже забронювали собі місце в Україні. Приміром,  хорватам найбільше припала до душі донецька «Кірша».