Так звані вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей не мають нічого спільного з волевиявленням людей і грубо порушують мінські домовленості. Таку заяву зробив Президент України Петро Порошенко. «Фарс під дулами танків і автоматів, який влаштували дві терористичні організації на частині Донбасу, — це жахлива подія, що не має нічого спільного з реальним волевиявленням», — наголосив він. Адже вибори на території України, де голосують українські громадяни, мають відбуватися виключно за українськими законами.

«Провідні країни світу та впливові міжнародні організації засудили ці так звані вибори. Розраховую на те, що псевдовиборів не визнає і Росія, тому що вони — грубе порушення Мінського протоколу від 5 вересня, під яким стоїть підпис і представника РФ», — наголосив глава держави.

Утім, сподівання на здоровий глузд не виправдалися. Ще у неділю ввечері російське зовнішньополітичне відомство заявило, що вважає вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей такими, що відбулися. При цьому дипломати в офіційному документі знову без докорів сумління вживають визначення «жителі південного сходу».

Як відомо, Мінський протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів виключно на основі законів України. Тому грубе порушення міжнародних домовленостей ставить під загрозу мирний процес. І Україна має адекватно відреагувати на цей виклик. Як і весь цивілізований світ.

Зокрема Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вважає, що «вибори» у самопроголошених Донецькій і Луганській «народних республіках» 2 листопада стали серйозним порушенням мінських домовленостей. «Кілька днів тому ми виступили із заявою стосовно цих виборів. У ній ішлося про те, що це серйозне порушення мінських домовленостей. Саме так вважає Генеральний секретар. Його точка зору не змінилася», — підкреслив представник ООН Фархан Хак, додавши, що такі «вибори» не сприятимуть мирному врегулюванню конфлікту на сході України.

Верховний представник ЄС, віце-президент Європейської комісії Федеріка Могеріні також заявила, що проведені бойовиками «вибори» на Донбасі були нелегітимними — це перешкода на шляху до миру в Україні. «Я вважаю нинішні «президентські і парламентські вибори» у Донецькій і Луганській «народних республіках» новою перешкодою на шляху до миру в Україні. Голосування незаконне і нелегітимне, Європейський Союз не визнає його», — йдеться у заяві голови європейської дипломатії.

Вона наголосила, що ці «вибори» були проведені «всупереч букві і духу Мінського протоколу, підписаного представниками тристоронньої контактної групи, і перешкоджають зусиллям з пошуку стійкого політичного вирішення кризи».

Верховний представник підкреслила, що прагнення до миру — це не тільки політичні заяви, це вимагає політичної волі і сумлінності. Вона запевнила, що Європейський Союз продовжуватиме працювати в напрямі врегулювання кризи в Україні.

Заяви Росії про підтримку сепаратистських «виборів» 2 листопада виходять за межі досягнутих у вересні в Мінську угод. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі в інтерв’ю телеканалу Bloomberg, передає радіо Свобода. Дипломат вважає, що запроваджені країнами Заходу санкції «мають глибокий вплив на російський бюджет і економіку», тож Росія переживає «серйозні проблеми».

Україна, на думку держсекретаря США, може розвинути «потужні» відносини водночас і з Росією, і з Європою та стати «мостом між ними».

«Але президент Путін справді повинен вирішити, чи він хоче поважати суверенні права народу України і працювати з нами в конструктивному руслі», — зауважив Керрі.

Якби ж то слова очільника американського зовнішньополітичного відомства та російському президентові у вуха. Бо, схоже, про те, що насправді вирішив Володимир Путін, нині не знає навіть Володимир Путін. Експерти зафіксували, що недільне фейкове голосування відбувалося на тлі інтенсивних переміщень військової техніки через українсько-російський кордон. І як тепер уберегтися від бажання агресора «допомогти» «обранцям», які, за визначенням російського МЗС, отримали мандат «для вирішення практичних завдань щодо відновлення нормального життя в регіонах»?

Варто зазначити, що в  НАТО вже заявили про «тривожну та небезпечну» військову активність Росії щодо України.

Так власному кореспондентові УНІАН прокоментували у понеділок у штабі  об’єднаного командування військами НАТО в Європі повідомлення щодо пересування російських військ і техніки.

«Ми бачили доповіді про пересування російських військ і техніки в східній Україні. Така активність є тривожною та небезпечною», — зазначили в SHAPE.

У штабі переконані, що Росія зберігає потенціал для дестабілізації України, використовуючи «як сили всередині України, так і тисячі дуже здібних сил, розташованих поблизу України, які в разі наказу можуть бути дуже швидко розгорнуті».

У ЄС також відомо про таку активність Росії, і там спостерігають за розвитком ситуації. Про це повідомила представник Європейської комісії Майя Косьянчич.

Донеччина. На дільницях буряки,  а за ними — бойовики
 

У неділю надвечір у Донецьку сумно жартували: за підсумками так званих виборів, організованих самопроголошеною «ДНР», симпатії донеччан розділилися у такій послідовності: картопля, цибуля, капуста. Буквально на п’яти трійці лідерів наступають буряки… Виборчі дільниці того дня справді дещо нагадували овочеві бази, бо сюди у великій кількості завезли городину і продавали її виборцям за символічною ціною — все по 1 гривні за кілограм. Певна річ, із багатьох охочих зробити запаси на зиму «на дурняк» шикувалися довжелезні черги, де переважали місцеві пенсіонери, які змушені рахувати останні копійки…

Місця голосування перетворилися на овочеві бази. Фото з сайту Фото з сайту informator.lg.ua thepositivevibe.com

Утім, попри овочеву приманку, донеччани у більшості своїй утрималися від нелегітимних виборів. Зрештою, це підтвердило й попереднє опитування, в якому взяли участь майже п’ять з половиною тисяч жителів обласного центру: понад 80% опитаних запевнили, що не братимуть участі у фарсі, 6% — ще не визначилися і тільки близько 14% мали намір голосувати. А опитування, яке провів кореспондент «УК», підтвердило ці настрої: семеро із 10 донеччан, яким телефонував, навідріз відмовилися від незаконних виборів. «Навіть ті, хто у травні брали участь у так званому референдумі, у неділю вирішили взагалі на вулицю носа не показувати, бо побоювалися провокацій, — зауважив житель Київського району. — А ті, хто все-таки ходив на дільниці, поділилися своїми враженнями: судячи з організації голосування, люди потрібні були лише для «картинки», бо результати цього «волевиявлення визначили, мабуть, ще до їхнього початку».

Так звані вибори, схоже, стали своєрідною димовою завісою, за якою місцеві бойовики та найманці з Росії змогли провести ротацію й істотно збільшити в регіоні кількість живої сили й техніки. Принаймні, таких довжелезних колон військової техніки без розпізнавальних знаків (переважали тентовані вантажівки, а також «Гради»), які цими днями сунули з боку російського кордону через Макіївку чи Донецьк, тут не бачили з початку бойових дій на сході України. Тому складається враження, що куратори маріонеткового «ДНР» уже зробили свій вибір. І він, на жаль, не на користь миру чи бодай дотриманню мінських угод про припинення вогню і відведення важкої військової техніки.

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Луганщина. Експлуатація страху

Парадоксом голосування в самопроголошеній «ЛНР» стали черги на виборчих дільницях. Деякі луганчани вистоювали по шість годин на шляху до столика зі списками, де разом із бюлетенями для голосування видавали «соціальну карту громадянина ЛНР». Організаторам процесу довелося продовжити кампанію на п’ять незапланованих годин — до одинадцятої ночі. Пояснення просте: напередодні було оголошено, що тільки в день виборів, і тільки під час отримання бюлетенів для голосування громадянин зможе оформити горезвісний «мандат».

Цей шматок пластику мав стати соціальною мотивацією. Фото з сайту informator.lg.ua

Бо що дає шматок пластику під назвою «соціальна карта громадянина ЛНР»? Підконтрольні місцевій владі ЗМІ поспішили розрекламувати можливість дешевше їздити в транспорті, отримувати «гуманітарну допомогу» та лікуватися в медичних закладах. Але головне, на чому акцентували увагу, — пенсії в «ЛНР» літні люди зможуть отримати тільки за умов пред’явлення «карти». Тобто в умовах, коли відносини влади з людиною, котра через певні обставини опинилася на даній території, не позначені законами, громадянину не залишається нічого, окрім як розраховувати лише на себе та оцей своєрідний «документ».

Автори цинічного піар-ходу не прогадали — ще до відкриття «виборчих дільниць» пенсіонери вишикувалися в черги...

Наприклад, біля Луганського українського академічного музично-драматичного театру (дільниця №30) літні люди почали займати чергу вже з опів на сьому за київським часом. Як зазначила тамтешня голова виборчої комісії Світлана Баєвська, хоча дільниця розрахована на 13,5 тисячі осіб, «соціальних карток» завезли майже вдвічі менше — усього 8 тисяч. Звісно, їх вистачило не всім. Така ситуація була й на інших дільницях міста. Але люди терпляче стояли в чергах, сварилися, чекали, коли ще «підвезуть» картки, бо ніхто не сказав, коли і де наступного дня можна буде отой «мандат» оформити.

Схоже, виборців, які мерзли у чергах, навіть не цікавило, хто саме переможе в боротьбі за пост глави самопроголошеної республіки: чинний керівник чи ще три претенденти на цю посаду? Як і те, представники котрого з «громадських рухів» заповнять тамтешній «парламент». Люди чекали карток. А скільки бюлетенів вони свідомо зіпсували, аби отримати «мандат» і піти додому зі спокійним сумлінням, — навряд чи стане відомо. Хоч саме отакий тихий спротив поріднив тих, хто в Луганську, і тих, хто став вимушеним переселенцем, і в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі та Львові провели марафон проти нелегітимних виборів. 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»