Співробітництво з Україною для Європейського банку реконструкції та розвитку — чи не найголовніший у нинішніх реаліях пріоритет. У цьому запевнив Петра Порошенка президент цієї міжнародної структури Сума Чакрабарті. Глава держави під час зустрічі розставляв акценти на розширенні співпраці нашої країни з ЄБРР.

Пріоритет за енергетикою

Однак у Києві йшлося не лише про економічні аспекти. Сума Чакрабарті висловив співчуття у зв’язку із загибеллю людей внаслідок конфлікту на Донбасі. А Петро Порошенко продовжив діалог, інформуючи високого гостя про завершальний етап підготовки нової угоди з Міжнародним валютним фондом, у якій прописано «амбіційну стратегію реформ». Найближчими днями керівництво нашої держави очікує підписання відповідного меморандуму з головним кредитором.

Про досягнутий прогрес у реформуванні країни йшлося також. Рушіями перетворень глава держави назвав боротьбу з корупцією, а відтак — створення Антикорупційного бюро; впровадження судової реформи й дерегуляції, яка створила б сприятливий інвестиційний клімат. Петро Порошенко висловив переконання, що вже вдалося зробити значні кроки щодо стабілізації ситуації у фінансовій сфері, і звернувся до Суми Чакрабарті з проханням: «Ми розраховуємо на значне збільшення інвестицій від ЄБРР, а також на те, що ЄБРР підтримає нас на шляху реформ у частині взаємодії з Національною радою реформ».

Окрім цього, Петро Порошенко відзначив велику фінансову підтримку, яку Україні надають або готові надати чимало країн на двосторонньому рівні: США, Канада, Японія, Австралія, Швейцарія, а також Європейський Союз та Світовий банк. Така допомога, за президентським сценарієм, створить своєрідну фінансову подушку, яка забезпечить успішність перетворень у державі.

Під час цієї зустрічі керуючий директор у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж представив позицію ЄБРР щодо секторальних реформ в енергетичному та банківському секторах української економіки. За його словами, реформи в енергетичному секторі — це приклад взаємодоповнюваності дій МВФ та ЄБРР. У цьому контексті йшлося про тісну взаємодію міжнародних організацій з НАК «Нафтогаз України» щодо питань її реформування. Передовсім це закупівля обладнання, імпорт реверсного газу й встановлення прозорих правил його закупівлі. «Усе це має добре спрацювати разом зі співробітництвом України з МВФ у контексті підвищення тарифів на газ та субсидування незахищених верств населення», — цитує слова експерта прес-служба Президента.

А ще ЄБРР реалізує в енергетичному секторі України проекти атомної безпеки та впровадження енергоощадних технологій. Один із намірів стосується розширення програми з енергозбереження.

Підвищення енергоефективності є однією з вимог кредиторів. Фото з сайту figtreecompany.com

ЄБРР нарощує обсяги

Керуючий директор у країнах Східної Європи та Кавказу відзначив зусилля Національного банку, спрямовані на стабілізацію фінансової ситуації. За його словами, ЄБРР працює над багатьма проектами щодо фінансування капіталу деяких банків і розробляє концепцію модернізації державних банків шляхом їх часткової комерціалізації за умови, щоб понад 50% капіталу належало державі.

Уже під час зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком Сума Чакрабарті говорив про безпрецедентний обсяг торішнього зростання портфеля ЄБРР в Україні — його загальний обсяг сягнув 1,4 мільярда доларів. Таких самих високих темпів нарощування ділової активності в нашій державі ЄБРР готовий дотримуватися й у 2015 році. Не оминули увагою сторони й пріоритетні напрями співробітництва — підтримку від ЄБРР імплементації реформ в енергетичному секторі, енергоефективності, боротьбі з корупцією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.