Центральним матчем 17-го туру став, безсумнівно,  поєдинок «Динамо» і «Дніпра», який відбувся в Києві в НСК «Олімпійський». Третя  поспіль гра у рідних стінах  нарешті порадувала уболівальників столичної команди. Господарі azз перших хвилин показали намір реабілітуватися, і вже на 19-й Андрій Ярмоленко виграв підбирання та переграв Лаштувку.

Після голу у футболістів «Дніпра» почали здавати нерви. Як результат — дві жовті картки з 21-ї по 36-ту хвилину в пасиві Матоса та Ротаня, а трохи згодом, за вісім хвилин до перерви, «Динамо» рахунок подвоїло. Усе сталося через грубу помилку голкіпера Лаштувки та центрального оборонця Папи Гуйє. Чеський воротар віддав передачу на Папу Гуйє, який у підсумку незграбно відпустив далеко від себе м’яч, цим скористався Гусєв, який і відправив м’яч у порожні ворота. Сам Лаштувка після матчу назвав  помилки в обороні дитячими.

Утім, схожість із поєдинком динамівців і дніпрян у попередньому колі чемпіонату була не лише в легкому для киян першому таймі й провалах  «Дніпра» поблизу власних воріт, а й  у тому, що підопічні Мирона Маркевича трохи оговталися після відпочинку. Щоправда, відіграти хоч один м’яч їм не вдалося. Близьким до цього двічі був Роман Зозуля: спочатку його спробу заблокували захисники, а згодом нападник не влучив у простій ситуації в нижній кут. Надалі вже «Динамо» було ближчим до третього успіху в атаці, ніж до того, щоб погіршити показник свого голкіпера. Тож це один із ключових поєдинків весни, який може вплинути на підсумкову розстановку сил у «Динамо». А вже наступної неділі дізнаємося, що запропонують ослаблені кадрово  дніпряни  «Шахтареві». Матч між цими командами буде одним із найцікавіших у наступному турі.

«Шахтар» у звітному  турі переміг полтавську «Ворсклу». Щоправда, після розгромної перемоги в кубковій грі матч чемпіонату видався для гірників не таким легким, проте поставлене завдання вони виконали і зберегли лідерство.

Після гіркого кубкового досвіду тренерський штаб «Ворскли» вирішив трохи змінити план гри, випустивши двох форвардів, граючи переважно через фланги. Однак у плани Василя Сачка на 8-й хвилині втрутився Даріо Срна, який класним ударом зі штрафного відкрив рахунок у матчі. І цей гол ледь не зіграв злий жарт із гірниками, які вирішили, що сьогодні перемога буде такою легкою, як і в Кубку. Проте полтавці  дуже швидко оговталися і не просто перевели гру на половину поля суперника, а й регулярно створювали проблеми голкіперові донеччан.

А на 36-й хвилині поєдинку після однієї з контратак підопічних Сачка на побачення з воротарем «Шахтаря» вискочив Громов, який зрівняв рахунок. «Шахтар» помітно почав нервуватись, а «Ворсклу», навпаки, забитий гол ще більше організував.

Ледве розпочався другий тайм, як «Шахтар» знову вийшов уперед. Максим Малишев після подачі з кутового скинув м’яч на дальню штангу, де неприкритий Тайсон влучно зіграв головою. Щоб уникнути подальших можливих неприємностей, гірники спромоглися взяти  м’яч під контроль, лише зрідка дозволяючи суперникові  контратакувати. Гол Едуардо поставив масну крапку в зустрічі.

З-поміж інших матчів варто звернути увагу на поразку волинян у Харкові. Після закінчення  поєдинку головний тренер луцької команди  Віталій Кварцяний проігнорував післяматчеву прес-конференцію. Вочевидь, це сталося через те, що патріарх тренерського цеху України був засмучений результатом. Однак  на команду, яка й так потерпає від санкцій, очікує грошовий штраф за таку не вельми адекватну поведінку.  

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга України-2015/2016 17-й тур

Чорноморець — Карпати — 0:0 

Сталь  — ФК «Олександрія» — 2:2   
Голи:  Кравченко (15), Дебелко (74) — Пономар (28), Запорожан (59, пен.)

Динамо — Дніпро — 2:0  
Голи: Ярмоленко (19), Гусєв (37)

Олімпік — Зоря — 1:1  
Голи: Поступаленко (71) — Будківський (58)

Шахтар — Ворскла — 3:1   
Голи: Срна (8), Тайсон (48) , Едуардо (84) — Громов (37)

Металіст — Волинь — 3:0   
Голи: Полянський (8), Прийомов (44), Родич (90+1)

Турнірне становище лідерів:   
1. Шахтар — 46,
2. Динамо — 46,   
3. Зоря — 35,
4. Дніпро — 28,   
5. Ворскла — 25,
6. ФК «Олександрія» — 23,
7. Карпати      — 22…