Представники російського газового монополіста стверджують: Україна не внесла передоплату за березень і форсує вибірку попередньо оплаченого газу, що, за їхніми словами, створює ризик передчасної витрати авансу і припинення поставок. А НАК «Нафтогаз України» заявила про неможливість внесення передоплати за газ без впевненості неухильного виконання «Газпромом» своїх зобов’язань.

Разом з тим «Газпром» почав додаткові поставки газу на підконтрольні проросійським екстремістам території Донбасу. Притому, як заявляють у компанії, роблять це відповідно до чинного контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом України», тобто фактично за рахунок Києва.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв надіслав голові правління «Газпрому» Олексію Міллеру лист, у якому зазначив, що російська компанія вже четверту добу не дотримується умов контракту й тристоронніх юридично обов’язкових угод, підписаних у Брюсселі 30 жовтня 2014 року. «В порушення положень контракту, починаючи з 22 лютого 2015-го, «Газпром» виконує заявку «Нафтогазу» на поставку оплачених обсягів газу лише на 40%. Відповідно до чинних умов постачання газу для України «Нафтогаз» самостійно визначає графік і обсяги внесення передоплати. «Газпром» зобов’язаний поставляти передплачені обсяги, замовлені в межах контракту, в повному обсязі», йдеться у листі.

Керівник НАК повідомив, що станом на 25 лютого передплачені відповідно до умов контракту обсяги газу становлять понад 206 мільйонів кубічних метрів, і компанія планує їхній відбір в останні дні поточного місяця. Крім того, Андрій Коболєв укотре звернув увагу Олексія Міллера на пп. 3.8 і 3.9 Технічної угоди, де зазначено, що поставка газу і зміна пунктів поставки здійснюється тільки за взаємною згодою сторін.

Водночас українська компанія неодноразово повідомляла «Газпром», що обсяги газу, які поставляють в Україну, не можуть прийняти й оформити на  газовимірювальних станціях (ГВС) «Платово» і «Прохорівка», тому що трубопроводи, що входять до ГТС України після цих вимірювальних станцій, розташовані на територіях, які перебувають у зоні бойових дій, вони тимчасово не підконтрольні законній владі України. У зв’язку з цим «Нафтогаз» не має можливості проконтролювати стан газотранспортної інфраструктури в цих районах, і подача газу через ці ГВС може призвести до аварійних ситуацій і техногенної катастрофи.

«Нафтогаз» укотре рекомендував «Газпрому» постачати передплачені обсяги природного газу за чинним контрактом і виключно через пункти прийому-передачі газу, які вказано в щодобових факсограмах ОДУ ПАТ «Укртрансгаз».

Експерти газового ринку стверджують, що цей конфлікт може використати російська сторона не лише як шантаж «Нафтогазу України», але й для шантажу всієї Європи.

Після провалу проекту «Південний потік», після оголошення «Турецького потоку», який також не сприймається як економічно приваблива ініціатива, особливо для ЄС, можливо, нинішня ситуація — це спроба реваншу.

Нагадаємо, раніше Президент Росії Володимир Путін не втримався від коментарів щодо України і сказав, що відключення окупованих територій від світла і газу «пахнуть геноцидом». При цьому самовільне постачання газу «Газпромом» на територію Луганської й Донецької областей він назвав важливим моментом, а постачання військової техніки і найманців для терористів — мирною місією.  Водночас глава Російської Федерації каже, що проплаченого Україною газу вистачить всього на 3—4 дні, а без передоплати газову трубу Росія перекриє. Чим пахнуть такі погрози, наші читачі розберуться самостійно.

При цьому Україна в такому разі змушена буде звернутися до міжнародних арбітражних судів. А вже зараз наша країна нарощує реверсне постачання газу з Європи. До речі, у рамках створення Європейського енергетичного союзу відповідна Єврокомісія не включила днями Росію в коло її стратегічних енергетичних партнерів.