Ці дні оповиті сумом для кожного свідомого українця. Другі роковини розстрілу учасників Революції гідності змушують вкотре переосмислити ті трагічні події, роль простих людей у спробі змінити своє життя та життя країни на краще.

Першого дня вшанування пам’яті героїв Президент Петро Порошенко нагородив активістів, поранених на барикадах Майдану, Грушевського та Інститутської. Високі державні нагороди отримали 16 мужніх чоловіків і жінок.

Загалом до річниці Революції гідності за обстоювання європейського вибору України, мужність і патріотизм нагороджено 90 активістів Євромайдану.

Нині держава підтверджує народне визнання цих мужніх людей. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Президент подякував кожному з присутніх за патріотизм і мужність у виборюванні європейського вибору України, задля якого два роки тому мільйони українців вийшли на Майдан.

«Україна заплатила дуже високу ціну за свій європейський вибір. Для кожного з нас Революція гідності — найважливіша, яскрава і, можливо, найтрагічніша частина нашого життя. 18—20 лютого — найскладніший її період, але водночас це була наша рішучість і віра в те, що ми побудуємо справедливу європейську державу. Я хочу подякувати кожному з вас за той подвиг, за величезну самопожертву в ті дні», — наголосив Петро Порошенко.

Учасники зустрічі вшанували пам’ять усіх загиблих українців хвилиною мовчання, повідомляє прес-служба Президента.

Серед нагороджених — Тарас Більчук із Рівненщини. У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року, коли співробітники «Беркута» жорстоко побили активістів, Тарас був серед постраждалих. Він голіруч захищав студентів. Під ранок за його життя боролися медики «швидкої». 18 лютого 2014 року Тарас Більчук був серед мирних протестувальників, які вирушили пікетувати Верховну Раду. Навпроти парку їх оточили беркутівці та вкотре жорстоко побили палицями. З Тараса зірвали каску та почали бити по голові. Він зазнав тяжких тілесних ушкоджень.

Орденом «За мужність» нагороджено Євгена Гарагулю з міста Запоріжжя. Із грудня 2013 року Євген брав активну участь у Революції гідності. У ніч з 18 на 19 лютого 2014 року разом із побратимами утримував барикади на Майдані біля Будинку профспілок. Під час переходу активістів з Майдану на Михайлівську площу на них напала група озброєних молодиків чисельністю до ста осіб. Євген зазнав вогнепального наскрізного поранення, його захопили й катували «тітушки». Згодом він змушений був пройти два курси лікування — в Україні та Німеччині.

Киянку Олесю Жуковську нагороджено орденом «За мужність». З кінця грудня 2013 року дівчина перебувала на Майдані. Чергувала, розносила ліки, приймала пацієнтів у КМДА. «Я помираю», — таке повідомлення написала в соціальній мережі Олеся, коли 20 лютого 2014 року снайпер влучив їй у шию. Вона дивом залишилася живою.

Також серед нагороджених орденом «За мужність» Олег Малиш із Києва. До подій на Майдані працював дизайнером. Олег брав активну участь у всіх акціях Революції гідності. Постачав ліки, будував і захищав барикади. 18 лютого 2014 року допомагав витягати поранених з-під обстрілу. Його самого було тяжко поранено, що спричинило подальшу втрату зору.

Орденом «За мужність» нагороджено й Павла Сидоренка, киянина. Намагаючись зафільмувати протиправні дії спецпризначенців, перебуваючи у перших рядах протестувальників біля стадіону «Динамо», отримав чотири гумові кулі в обличчя. Одна з них пошкодила око. Павло активіст, нині координатор Ініціативної групи постраждалих на Майдані.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»