Тепер можна з упевненістю сказати, що останній день липня забрав у минуле суперечки та панічно-негативні настрої серед парламентаріїв, які намагалися перевести свої суб’єктивні думки у площину, на їхній погляд, невтішного майбутнього нашої країни.

Пряме включення із сесійної зали Верховної Ради громадяни України зафіксували на моніторах телеекранів уранці та в обід. О десятій годині зареєстровані 239 із 339 народних обранців підтримали пропозицію Голови Верховної Ради Олександра Турчинова провести цей позачерговий захід у закритому режимі. Такої згоди керівники парламентських фракцій досягли перед початком засідання — у ході консультацій. Зважали на те, що інформація, яку озвучить міністр оборони Валерій Гелетей щодо проведення бойових дій у зоні АТО, стосується грифа «секретно». Подальшу роботу Кабінету Міністрів і принципові законодавчі ініціативи уряду також погодилися розглядати без зайвих очей та вух.

Зусилля дали результат

Вдруге голос Олександра Турчинова в онлайн-режимі пролунав на одному з державних телеканалів о 12.40. Щоправда, перед тим, як оголосити глядачам та представникам засобів масової інформації результати двогодинної копіткої роботи парламентаріїв, він передав слово Президенту Петру Порошенку.

Глава держави розставив акценти: «Важко приховати позитивне відчуття від того, що Верховна Рада змогла проголосувати за вкрай важливі державні закони. Задоволений тим, що це є результатом наших зусиль. Конституційна більшість є підтвердженням того, що наразі ставлення народних депутатів до України, українського народу та вітчизняної армії не залежить від того, є в парламенті коаліція, чи її немає».

Звертаючись як до депутатів, так і до присутніх в урядовій ложі членів Кабінету Міністрів, Президент наголосив на тому, що парламент підтримав вкрай важливі для країни закони. За складних зовнішньополітичних та економічних умов, коли Україна щодня витрачає на проведення АТО близько 70 мільйонів гривень, довелося багато працювати всім: Президентові, Прем’єр-міністру, керівникам фракцій. Усі разом вони довели, що народ і парламент можуть бути єдиними. І глава держави не сумнівається, що таку єдність влада демонструватиме й надалі.

Дві новини для світової економіки

Згадав Президент і про дострокові парламентські вибори, які стали реальністю. Адже цього кроку вимагають не певні політичні сили, а близько 80% українців. До речі, він не вважає, що вибори якимось чином перешкоджатимуть ефективній роботі керівництва країни.

«Нікому не легко: ні Прем’єру, який бере велику частину відповідальності на себе, ні парламентаріям, ні Президенту. Набагато важче в ці дні українцям — героям, які захищають честь, незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Коли перед нею постають виклики, нам потрібна надійна єдність, надійний уряд, — а так Петро Порошенко перевів фокус уваги на те, що спільна ефективна співпраця Президента, уряду та парламенту даватиме плоди. — Наш консолідуючий інтерес — єдина європейська Україна. Велика мета надихає на великі справи. ВР продемонструвала готовність до командної роботи».

З цих слів стало зрозумілим, що парламентарії мають визначитися із вотумом довіри до уряду — розглянути заяву Арсенія Яценюка про відставку з посади Прем’єр-міністра. Система «Рада» підтвердила пророчі висновки політологів і зафіксувала на моніторі 16 (два колишніх «регіонали» та 14 комуністів) з 311 голосів, які були подані за відставку.  Позитивними інтонаціями в голосі підбив підсумок пленарного дня Арсеній Яценюк. Його виступ складався лише із двох, однак украй вагомих речень: «У світовій економіці цього дня з’явилося дві новини. Перша: Аргентина оголосила дефолт, а друга: Україна не оголосила дефолт і ніколи його не оголосить!». Подякувавши всім за роботу, глава уряду, члени Кабміну та парламентарії вслід за Президентом залишили стіни Верховної Ради. Наступного разу народні обранці зустрінуться 12 серпня.

Уряд Арсенія Яценюка продовжує працювати. Фото Володимира ЗAЇКИ

За що голосувала Верховна Рада?

Більшістю голосів народні депутати ухвалили Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень)» (№4309а), Закон «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників) (№4308а). Лишень проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» (№4116а) очікуватиме на третє читання.

До слова, тільки-но Верховна Рада розпочала роботу, на офіційному сайті Президента з’явився його коментар-звернення. Петро Порошенко попередив: якщо не вдасться відстояти право на власну незалежну державу, проти якої здійснюється зовнішня агресія, внутрішніми чварами обов’язково скористається зовнішній ворог країни. До народних депутатів і членів Кабінету Міністрів він звернувся із вимогою — за умов зовнішньої агресії тримати єдність: «Ви маєте право вибору, голосувати «проти» або «за» Президента чи уряд. Але ви завжди повинні голосувати за Україну. Ми повинні говорити мовою компромісів, а не ультиматумів. Емоції не повинні брати гору над розумом. Діяти інакше — значить, відкрити другий фронт проти України».

P.S. Того ж дня на подвір’ї Клубу Кабінету Міністрів Арсеній Яценюк дав коротку прес-конференцію. Розпочав із наполегливого прохання до парламенту ухвалити нинішнім складом закон про реформування системи управління вітчизняною ГТС. Мовляв, це в інтересах Української держави.

На наступну сесію ВР уряд внесе ще й проект закону, який передбачає зниження ставки і розширення бази оподаткування. Найголовніше, він дасть змогу детінізувати заробітну плату.

А ось щодо переформатування Кабінету Міністрів перед парламентськими виборами Прем’єр має неабиякі сумніви. «Це можливо тільки тоді, коли ми зберемо під це голоси. Складно працювати, коли кадрові питання не вирішуються швидко й ефективно. Зрозуміло, що нині, у передвиборчий період, буде непросто отримати підтримку членів парламенту для переформатування уряду. Я вам скажу чесно — буде переформатування чи ні, ми витискуватимемо з цього уряду все, що тільки можливо», — цитує його УНІАН.

Говорив Арсеній Яценюк і про відновлення Донецької та Луганської областей. За його даними, на це знадобиться два мільярди гривень. При цьому на фінансування ЗСУ, які проводять АТО, спрямують додаткових 9 мільярдів гривень.

До речі, за словами Прем’єра, у звільнених українською армією містах на сході країни оперативно відновлюватиметься фінансування соціальних виплат. «Ми далі продовжуємо фінансувати соціальні виплати на тих територіях, які контролюємо. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні і воєнні дії, уряд не зменшив фінансування пенсій і заробітних плат та має намір зберегти розмір виплат на колишньому рівні», — наголосив він.

Економію бюджетних коштів відчують на собі високопосадовці, які отримуватимуть так званий голий оклад у розмірі 6,5 тисячі гривень замість 17 тисяч гривень, як було раніше.

«Ми в цей день прийняли рішення, яке стосується заробітних плат народних депутатів, членів уряду і високопоставлених посадовців — мінус 10 тисяч гривень по кожному з них», — наголосив Прем’єр.

Він назвав підтримку парламентом урядових законопроектів кроком до об’єднання та порятунку країни і висловив переконання — якщо в країні немає єдності, то й нації не буде взагалі. А потім опосередковано запевнив іноземних партнерів у тому, що Україна виконує всі раніше досягнуті домовленості.