Розпочав роботу оперативний штаб, утворений рішенням глави Нацполіції Хатії Деканоідзе, який базується в бурштиновій столиці — місті Сарни на Рівненщині. Цьому передувала чергова сутичка між старателями й правоохоронцями, яка виникла напередодні в урочищі Смітник. Одночасно в обласному управлінні Нацполіції змінився керівник: його очолив Сергій Князєв, що досі працював на аналогічній посаді на Закарпатті. І одразу, як мовиться, з корабля на бал — кримінально-бурштиновий.

Сутички із правоохоронцями

— Нелегальний видобуток бурштину активізувався, рахунок людей, які задіяні в ньому, йде на тисячі, — зазначив на засіданні сесії обласної ради, яка відбулася 6 квітня і яку теж сміливо можна назвати «бурштиновою», прокурор області Анатолій Ковальчук. — Так, лише в урочищі Смітник працювало майже 5 тисяч осіб. У результаті сутички з ними постраждало 10 правоохоронців: старателі були в «балаклавах», із палицями та камінням і навіть використовували БТР. Днями в сусідній Дубровиці вилучено екскаватор та 5 кілограмів бурштину. За нашими підрахунками, на Рівненському Поліссі пошкоджено 37 гектарів лісових насаджень, яких за день не відновити: адже бурштин залягає, як правило, в лісових масивах. Тому до складу оперативного штабу, який розпочав роботу, залучать представників не лише правоохоронних, а й органів місцевого самоврядування, лісівників, громадськість. Уже за кілька днів вирішать, чи варто вводити загони Нацгвардії, про що попросив голова облдержадміністрації.

— Гадаю, ми цілком можемо врегулювати ситуацію власними зусиллями, об’єднавши їх з органами місцевого самоврядування та представниками старателів. Діятимемо чесно й відкрито, оперативно інформуючи громадськість про перебіг подій, — доповів Сергій Князєв, який має досвід залагодження конфліктів зокрема в Мукачевому.

Схоже, депутати, які вже бачили не одного попередника Князєва (і кожен починав із бурштину) таки дали йому певний кредит довіри. Втім, вкотре наголосили, що питання видобутку та реалізації бурштину досі не врегульоване законодавчо: дарма що й унікальна вузькоколійка «підмита», і до найстарішого в Європі Юзефінського дуба вже підібралися. До того ж, облрада вже не раз надсилала до Верховної Ради пропозиції та зміни до законопроекту «Про видобування та реалізацію бурштину», ухваленого в першому читанні… майже рік тому — 23 квітня 2015-го! Ось тільки у відповідь — тиша.

Напружена ситуація в зонах видобутку сонячного каменю залишається. Фото з сайту rivnepost.rv.ua

Потрібні зміни до закону

— Складається враження, що, користуючись неврегульованістю законодавства, спритники поспішають «прихопити» якнайбільше поліської землі під різними приводами, — коментує ситуацію голова обласної ради Олександр Корнійчук. — До того ж, після внесення наприкінці минулого року змін до постанови Кабміну №615 саму процедуру та терміни надання дозволів на користування надрами, на перший погляд, спростили: це мало б сприяти залученню інвесторів. Натомість згадані зміни виявилися такими, що суперечать Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до якого сесійні засідання обласної ради відбуваються раз на квартал. Від нас же вимагають за місяць вирішити питання щодо відведення надр, провести сесію й дати офіційну відповідь у Держгеонадра. Чи можливо це? Ні, тому депутати й відмовляють усім претендентам. І так буде, доки своєї роботи не зробить офіційний Київ: по-перше, скасує згадані зміни до постанови, по-друге, законодавчо врегулює питання видобутку та реалізації бурштину із врахуванням пропозицій з місць. По-іншому бути вже не може.

У тугий гордіїв вузол бурштинових проблем з легкої руки Києва вплетено ще одну: відповідно до прогнозних показників доходів держбюджету-2016, його мають поповнити 1,5 мільярда гривень рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину.

— Уже в першому кварталі надходження від «бурштинової» ренти очікували на рівні 400 мільйонів, а фактично — лише мільйон. Зрозуміло, що запланований показник півтора мільярда — під великим питанням: адже нині легально, з відповідними ліцензіями, працюють лише два підприємства: державне «Бурштин України» та ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло», — каже начальник головного управління ДФС на Рівненщині Дмитро Зайцев.

Депутати Рівненської облради застерегли офіційний Київ про цей ризик і висловилися за встановлення обгрунтованих надходжень від ренти, а відтак — за зміни в Законі «Про Державний бюджет України».

Чи почують їх цього разу, велике питання.

— Щоб таки почули, ми звернулися до міністерств внутрішніх справ, екології та природних ресурсів, Держслужби з геології та надр, Генпрокуратури, профільного комітету Верховної Ради щодо обов’язкової участі їхніх уповноважених представників на рівні, не нижчому заступника, в роботі наступної нашої сесії з цього питання, — розтлумачив голова обласної ради Олександр Корнійчук. — І вимагатимемо такої участі: хочеться комусь чи ні, а проблему маємо розв’язувати разом.

… А поки що в старших класах шкіл на Рівненському Поліссі напівпорожньо: натомість «свіжі» картинки для російського телебачення воно продукує чи не щодня.

А ТИМ ЧАСОМ

Уряд удосконалив Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами та Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Про це йдеться в урядовій постанові «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. №594 і 615, та визнання такими,  що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (№277 від 6 квітня 2016 р.), що опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» №69 від 12 квітня цього року.