Хоч би які політичні події розгорталися у країні і як би вони не відсовували на другий план всі інші теми, до однієї з них інтерес не вщухатиме попри будь-яку суспільну ситуацію. Це житлово-комунальне господарство. Тим більше в умовах, коли його технічний стан від ідеального ой як далекий! Так збіглося, що запланована пряма лінія «Урядового кур’єра» з першим заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорієм СЕМЧУКОМ припала на час, коли температура повітря істотно знизилася. Тож ми, правду кажучи, очікували шквалу скарг на те, що люди мерзнуть у своїх помешканнях. Однак жодного такого дзвінка не пролунало. Вочевидь, це показник того, що питання теплозабезпечення — на контролі як у центрі, так і місцях. Хоч без локальних аварій і не обходиться, комунальники намагаються їх якомога швидше усунути. Натомість багатьох наших додзвонювачів цікавила якість послуг, які надають ЖЕКи. Люди, розповідаючи першому заступникові міністра про свої «локальні» проблеми і очікуючи від нього реагування чи поради, говорили й про те, які кроки в реформуванні житлово-комунального господарства нададуть можливість вивести цю галузь на якісно вищий рівень.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва  та житлово-комунального господарства  Григорій СЕМЧУКЧи відключать воду влітку?

Віктор Реус, м. Харків:

— Останнім часом не раз чув від знайомих, що в лютому в Харкові нібито відключатимуть будинки від електроенергії у зв’язку з якимись ремонтними роботами. Якщо так, то навіщо це робити серед зими, хіба не можна діждатися літа?

— Електропостачання — це питання більше до енергетиків, але можу сказати таке. Всі планові ремонтні роботи, як в енергетиків, так і в нас, у житлово-комунальному господарстві було виконано під час підготовки об’єктів життєзабезпечення до роботи в осінньо-зимовий період. Проводилися селекторні наради на рівні віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, де всі ці питання вирішували. Але якщо виникають якісь аварійні ситуації, то ремонтні роботи можуть проводити як енергетики, так і працівники житлово-комунального господарства. Якщо прорвало трубу, то невже чекати до весни? Людям треба давати тепло і воду.

Тамара Воломирівна,  м. Київ:

— Чи зноситимуть хрущовки в центрі Києва? Ми живемо у центрі міста, не раз до нас приходили люди, казали, що нас відселятимуть, бо хочуть на цьому місці спорудити великий будинок. А ми не знаємо, що робити. У квартирах ніхто не робить ремонти, хоч уже й треба було б. То ці будинки зноситимуть чи ні?

— Програми щодо знесення будинків перших масових серій на сьогодні немає. Наше міністерство спільно з Київською міською держадміністрацією напрацьовує пілотний проект щодо модернізації будинків перших масових серій. На мою думку, коли вже буде прийнято конкретне рішення щодо того чи іншого району й будинку, то людям про це повідомлять заздалегідь. А що стосується ремонтів — на мою думку, будь-яке поліпшення тільки підвищує вартість квартири, особливо в центрі Києва. Тому турбуватися не треба. Живете — робіть ремонт, якщо він потрібен.

Тамара Воропай,  м. Київ:

— Чи правда, що влітку в Києві відключать гарячу воду на кілька місяців у зв’язку з ремонтними роботами?

— У мене такої інформації немає. Чуткам не раджу довіряти. Відключення гарячої води в Києві до двох тижнів у літній період бувають — відповідно до тих регламентів ремонтних робіт, які проводять у системах забезпечення гарячої води у зв’язку з підготовкою до роботи в осінньо-зимовий період, тому я б не робив проблеми з цього питання.

Будинок, у якому є ефективний власник, тішить око. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ігор,  м. Одеса:

— Я журналіст і громадський діяч. Хочу вам повідомити про новий осередок соціальної напруги, який з’являється у нашому місті через злочини у сфері архітектури і містобудування, у знаковому місці, а саме в Аркадії. Починаючи з перших чисел січня, одна компанія  за попередньою інформацією, яка була заявлена, достовірної інформації у мене немає, на двох земельних ділянках загальною площею 2 гектари без відповідних правоустановчих документів на цю ділянку, без відповідних декларацій на початок підготовчих робіт почала роботи з будівництва торгово-розважального центру. В результаті цих робіт під ніж потрапило більш як 3 сотні дерев, деякі з них віком до 100 років. Тепер дерева знищені й тривають підготовчі роботи. Стоїть паркан бетонний.

— Якщо все так, як ви кажете, то це неподобство. Але ж у місті є архітектурно-будівельний контроль, органи, які мають стежити за тим, щоб такого не відбувалося. Окрім того, є прокуратура…

— Наскільки мені стало відомо, коли я провів журналістське розслідування, всі ниточки у цій справі тягнуться в Київ. Міська рада у грудні рішенням сесії дала дозвіл на розробку проекту землевідведення. І більше жодних дозволів вона не давала. А наша прокуратура — маю товсту пачку листування — за законом про звернення громадян направляє всі листи за належністю. Оце всі дії прокуратури.

— Надайте документи, ми доручимо нашим службам розібратися з цією справою, і тоді можна буде надати відповідь. Бо, по-перше, це все треба вивчити. А по-друге, наше міністерство функціональне, ми не керуємо органами місцевого самоврядування. Ще один шлях — зверніться в державну архітектурно-будівельну інспекцію, це окремий державний орган влади. Зробімо так, якщо на місці питання не вирішуються.

— А можна на ваше ім’я написати?

— Звичайно, можна.

Налагодили серйозну співпрацю

Олексій Яковенко,  м. Одеса:

— Я військовий пенсіонер, до того ж, маю свідоцтво, що можу бути керуючим ОСББ. Знаю проблему, і вона мене непокоїть багато років. Наш дев’ятиповерховий сейсмостійкий будинок руйнується на очах. Інженерні комунікації вже всі зіпсувалися, каналізація несправна. Треба замінити чотири метри труби від колодязя до під’їзду. У нас тут таких три будинки. Якщо ви хочете реформувати житлово-комунальне господарство разом з нами, тоді, будь ласка, запрошую вас, коли будуть ваші фахівці у нас в Одесі, надати мені можливість поспілкуватися з вами особисто.

— Ми налагодили серйозну співпрацю щодо об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. При Кабінеті Міністрів створено Національну раду з питань створення та функціонування ОСББ, в кожній області є регіональні ради. Вони постійно вивчають проблеми, з якими стикаються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, і спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ напрацьовують шляхи розв’язання проблем, які виникають.

Направте нам, будь ласка, матеріали з приводу проблем, які ви озвучили, а також, якщо у вас є, конкретні пропозиції з їх розв’язання. Можете, звичайно, особисто приїхати в міністерство — обов’язково з вами поспілкуємося. Ми завжди готові допомогти.

Хочу вас поінформувати, що ми напрацьовуємо низку нормативно-правових актів, зокрема про особливості права власності в багатоквартирних будинках. Такий закон уже підготовлено, він перебуває у Верховній Раді. Також підготували законопроект і про управителя багатоквартирних будинків — ідеться про управителя як фізичну особу, так і про управляючі компанії. Тобто ми напрацьовуємо цілу низку нормативно-правових актів, щоб урегулювати спірні й недоречні питання, які виникають під час створення і функціонування ОСББ. Тому запрошую вас до співпраці.

Ось нещодавно до нас приїздив пан Ледньов, голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку з Донецька. У нього було багато питань. Міністр особисто зустрівся з ним, усі питання спільно вирішуватимемо.

— Але влада змінюється, керівники змінюються, а питання залишаються. Розумію, що реформування — це управляючі компанії, ОСББ, ЖЕКи.

— ЖЕКи — це вчорашній день житлово-комунального господарства. Треба робити так, як в усьому світі. Але навіщо вам ЖЕК, якщо у вас є ОСББ?

— У нас нема ОСББ, тому що законодавчо не врегульовано багато питань, а саме те, що ви сказали. Я теж чекаю цих змін. Нині об’єднання співвласників створили тільки ті люди, які не зовсім розуміють, що вони зробили. Бо треба, щоб законодавство було удосконалене, щоб землю під будинком передавали безкоштовно.

— Ми врегульовуємо ці питання. Нині напрацьовуємо законопроекти щодо передачі прибудинкової території, землі під будинком до об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, все це вже у Верховній Раді. А на сьогодні в Україні створено вже 16 тисяч об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Усі вони успішно працюють.

Ірина,  м. Київ:

— У мене питання щодо Київенерго. Мій син — інвалід армії з 2004 року. З 2008-го я не оформляла пільгу в Київенерго, а до того вона була оформлена. А зараз мені прислали повідомлення про те, щоб я прийшла і оформила договір. Скажіть, чи буде мені в Київенерго зроблено перерахунок? Довідка у нас є.

— Мабуть, спочатку вам варто було б поставити це запитання фахівцям Київенерго. Адже це їхня сфера діяльності, а не міністерства.

— І ще таке запитання. Порадьте, як правильно звертатися в ЖЕК, щоб відремонтували під’їзд, а не проігнорували наше звернення? Я живу в Солом’янському районі.

— Найперше зберіть підписи мешканців під’їзду під відповідною заявою до ЖЕКу. Зрештою, зверніться в райдержадміністрацію Солом’янського району — це її сфера діяльності. А щоб краще вирішувати питання, які виникають з обслуговуванням вашого будинку, раджу вам створити ОСББ. Чи, можливо, ви його вже створили?

— Ні, на жаль. Бо хтось же має займатися справами ОСББ, має бути ініціатор, а оскільки ми цілий день на роботі, то ніхто не може взяти цю справу на себе. Та й будинок старий, ми живемо у хрущовці.

— Звичайно, має бути ініціативна група зі створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Якщо в будинку діє об’єднання, то для вирішення питань ЖЕК не потрібен. Наприклад, я живу в будинку ОСББ, ми з ЖЕКом жодних відносин не підтримуємо. Нам треба було зробити ремонт дитячого майданчика — ми проголосували, зібрали по 50 гривень і відремонтували.

І можу навести багато прикладів успішної діяльності ОСББ. Ось у Дніпропетровську є 60-квартирна хрущовка на два під’їзди. Там з’явилась ініціативна жінка-пенсіонерка, створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Щоправда, перед тим подивилися, які витрати в будинку, скільки платять ЖЕКу. Порахували і зрозуміли, що краще створити ОСББ. Так поступово відремонтували дах, внутрішньопідвалі розводки і потихеньку привели будинок до ладу.

— А чи прописана якась процедура виходу з ЖЕКу і створення ОСББ?

— Є процедура, є закон і підзаконні акти з приводу того, як створити ОСББ. Це все можна знайти на сайті нашого міністерства. Раджу ознайомитися з цією інформацією. Якщо виникнуть додаткові запитання, пов’язані безпосередньо з вашим будинком, зробіть запит у міністерство, вам нададуть роз’яснення, що треба зробити.

«Якщо не буде ЖЕКу, на кого ж  я скаржитимусь?»

Марина, м. Київ:

— У мене чи то скарга, чи то запитання. Живу у п’ятиповерховій хрущовці вже понад десять років. Раніше такого не було, а тепер… Відкручуєш кран з гарячою водою — п’ять хвилин тече льодяна, наступні п’ять хвилин трошки теплішає, і тільки хвилин за двадцять — гаряча. Але лічильник намотує за кількість води, а не за власне гарячу воду. Дзвоню в ЖЕК, а там кажуть: ой, у вас ціле літо не було води, і нічого, вижили. А тут кілька хвилин почекаєте, корона з вас не впаде.

— Треба ставити циркуляційні насоси, індивідуальні теплові пункти на будинку і тоді таких проблем не буде. А при старих схемах справді така проблема є. І поки не створите ОСББ, вона не розв’яжеться.

— У нас будинок старий, живе багато самотніх бабусь, вони не хочуть і бояться.

— А чого боятися? Раніше була проблема: об’єднанням співвласників не нараховували пільги і субсидії. Але нещодавно було прийнято постанову, згідно з якою мешканці ОСББ, які потребують пільг і субсидій, тепер їх отримуватимуть.

Ви не перша говорите про проблеми зі створенням об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У країнах, які свого часу належали до соціалістичного табору, наприклад країни Прибалтики чи Польща, була платна приватизація тоді, як у нас — безплатна. Але в тих країнах була умова: приватизувавши квартиру, ви відразу створюєте ОСББ. Так, образно кажучи, за одну ніч ліквідували ЖЕКи. Непросто було все це змінювати, однак реформувались, і тепер немає питань. А ми до кінця не змінили ту соціалістичну схему в житлово-комунальному господарстві й хочемо, щоб так лишилося й надалі, водночас хочемо бути в Європі. Але це неможливо.

— Однак, думаю, в моєму будинку ніколи не створять ОСББ. Бо половина мешканців — люди працездатного віку, але вони весь час на роботі, і їм ніколи. А інша половина — старенькі бабусі…

— Ми знаємо цю проблему. Один із шляхів її розв’язання такий. У Верховній Раді перебуває законопроект про управління багатоквартирними будинками. Там, де самі люди об’єднання співвласників багатоквартирних будинків не створять, органи місцевої влади призначатимуть на конкурсній основі управителів будинків. Кожного з цих управителів навчатимуть, видаватимуть йому відповідний сертифікат і він укладатиме договори, з одного боку, з вами, а з іншого — з постачальниками житлово-комунальних послуг. Тобто ми переходимо на європейську модель управління житловим фондом.

Повірте: ЖЕКи на сьогодні не виконують функцій, потрібних людям. Тому я прихильник того, що слід створити реального власника житла, тобто ОСББ, створити умови для здорової конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг.

Можу сказати  з практики, що ви викидаєте гроші, щоб утримувати працівників ЖЕКів. ЖЕК ваш зібрав гроші за житлово-комунальні послуги з будинку, і 70% цих коштів він спрямовує на заробітну плату з нарахуваннями своїм працівникам. І тільки те, що залишається, використовує на оплату вивезення сміття, освітлення місць загального користування та дворів тощо.

У моїй практиці був такий курйоз. Якось мені подзвонила жінка зі скаргами на ЖЕК, я їй порадив те саме, що й вам. А вона мені каже: «Як же так — без ЖЕКів? На кого ж я скаржитимусь?»

Володимир Рогоза,  м. Київ:

— Телефоную з приводу реформування житлово-комунального господарства. Хочу запропонувати внести зміни у тарифи на прибирання і утримання прибудинкової території і вилучити з них 20% податку на додану вартість.

— Ми підготували новий законопроект, яким передбачається відхід від послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та заміна їх на послуги з управління багатоквартирним будинком. Тобто ми відійдемо від такого поняття, як тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Після запровадження послуг з управління багатоквартирним будинком люди самі визначатимуться, за що їм платити і скільки. Це ринкові відносини, практика всього світу. Після створення ОСББ, які забезпечуватимуть управління будинком, жодних податків не буде, оскільки вони неприбуткові організації. Тож спільно управляймо своїми будинками.

— І ще одне запитання — щодо ЖЕКу, що на вулиці Вишняківській. Мешканці будинків сплачують за освітлення місць загального користування по 21 копійці за один квадратний метр, а ЖЕК, у свою чергу, сплачує Київенерго за  показниками будинкового лічильника. Тож економія відчутна і в матеріалах, і в лампах тощо. Але ЖЕК цих коштів не повертає.

— Ви вже четвертий сьогодні, хто ставить запитання щодо роботи житлово-експлуатаційних організацій. Ми залишили радянську систему управління житлом, а в нас нині ринкова економіка. 70% коштів, які збирає ЖЕК із мешканців квартир як плату за обслуговування будинку та прибудинкової території, — це заробітна плата та інші витрати працівникам ЖЕКу. І тільки менш як 30% залишається на утримання будинку. Квартири приватизовані, а місця загального користування, згідно з чинними нормативами, — це ваша спільна сумісна власність. Створюйте ОСББ і самі визначайте, куди спрямовувати гроші.

Загалом нині в Україні створено уже понад 16 тисяч об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це мало — лише 24% всього житлового фонду в Україні. Але там, де ОСББ і де люди розуміють, що «квартира — це моє, а все інше в домі — це наше», вони чітко усвідомлюють, що нема на кого скаржитися.

Надія, м. Одеса:

— Я інвестор житлового комплексу «Затишний» в Одесі. Не підкажете, чи включено наш комплекс у програму доступного житла?

— Усю інформацію про об’єкти, включені до програми доступного житла, ви можете дізнатися на сайті Мінрегіону в рубриці «Доступне житло». Це абсолютно відкрита інформація, з якою можуть ознайомитися всі. На жаль, напам’ять всі об’єкти в усіх містах не можу знати.

— Уже протягом кількох років велика проблема — крадіжка каналізаційних люків. У результаті у відкриті колодязі, трапляється, падають люди, це призводить до трагедій. Як можна цю проблему розв’язати?

— По-перше, вже розроблено чимало конструкцій люків із замками. Потрібен спеціальний ключ, щоб їх відчинити. Нині люки зроблено зі спеціальних матеріалів — неметалу. Але їх встановлення залежить від можливостей підприємств: чи мають вони гроші на закупівлю цих люків. Та й багато залежить від бажання місцевої влади.

ДОСЬЄ «УК»

Григорій СЕМЧУК. Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Народився 25 липня 1948 року в м. Гомель, Білорусь. 1972-го закінчив Український інститут інженерів водного господарства, спеціальність інженер-будівельник. Із 1985 року пов’язав свою трудову діяльність із житлово-комунальним господарством, працював на керівних посадах у цій галузі. З 2013-го — перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Кандидат технічних наук, доцент. Заслужений працівник сфери послуг України. Нагороди: Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР (1988), орден «За заслуги» ІІІ ступеня (2013). Лауреат Державної  премії України в галузі науки і техніки (2004).

«Пряму лінію»  підготувала і провела  Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР "УК"

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:mrich@ukcc.com.ua.