ЗАХВОРЮВАННЯ

Хоча з вірусом-хамелеоном нам не розминутися, у Центрі грипу і ГРЗ кажуть, що підстав для паніки немає

- Загалом епідеміологічна ситуація зараз оцінюється як стабільна і схожа з періодом міжсезонної захворюваності, яка спостерігається упродовж останніх років, - повідомив кореспондентові "Урядового кур'єра" директор Центру грипу і респіраторних захворювань Олександр Гриневич.

Словом, поки що, попри ріст рівня захворюваності на грип і простуди, все йде як зазвичай. Так, у 10-ти містах, де проводиться регулярний моніторинг ситуації, як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, показник захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання далекий від епідемічного порогу. А якщо його порівнювати із даними попереднього тижня, то маємо навіть втішитися - він знизився на 1,6%. Жодного летального випадку не зареєстровано. Всього за минулий тиждень в 10 контрольних містах захворіло 47146 чоловік, з них 508 потрапили до лікарень, причому 87% госпіталізованих - діти до 17 років.

Та вже наступного тижня фахівці очікують незначного підвищення сезонних показників захворюваності. Цьому, за словами медиків, сприяє в тому числі й досить прохолодна погода, до якої не встигли прилаштуватись багато наших співгромадян: особливо страждають студенти, котрі ще не попривозили з домівок теплі речі. Хоча цієї осені в усьому Європейському регіоні, згідно з даними щотижневого електронного бюлетеня ВООЗ, активність грипу перебуває на низькому рівні. Проте повністю ігнорувати небезпеку цих сезонних захворювань, зазначають ескулапи, не слід. І тим більше, якщо ви вже занедужали, не варто займатися самолікуванням - це може призвести до серйозних ускладнень. Тож при перших же симптомах хвороби фахівці радять звернутися до лікаря, який призначить своєчасне лікування. А ось стрімголов бігти в аптеку й скуповувати усі протипростудні препарати не варто - це може досить болісно вдарити по гаманцеві, а пізніше просто осісти мертвим вантажем у вашій домашній аптечці.

До того ж, як повідомила "Урядовому кур'єру" фармацевт центральної столичної аптеки N1 Валентина Прокопенко, сьогодні аптеки повністю укомплектовані всіма необхідними протипростудними препаратами, тож дефіциту ліків не буде. Щоправда, переважну більшість асортименту становлять імпортні ліки. Проте українські фармацевти намагаються надолужити прогаяне і ще минулого року запропонували українцям свій, оригінальний препарат Альтабор.

- Цей препарат природного походження уже є в аптеках, - повідомив начальник відділу фармакологічного нагляду та клінічного забезпечення ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" Віктор Усенко. - Він досліджений (до речі, дослідження проводилися на 5 клінічних базах Києва й Харкова і за статистикою результатів дослідження захворіло менше 1% серед тих, хто приймав Альтабор, у порівнянні із 4-відсотковою середньою захворюваністю у Київській та Харківській областях) та зареєстрований як профілактичний засіб. А зараз на базі трьох лікувальних закладів - у Чернівцях, Тернополі й Києві - проводяться клінічні дослідження Альтабора ще і в якості лікувального засобу в боротьбі з грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями.

Турбуються про здоров'я українців у цю холодну пору року й решта вітчизняних виробників ліків: в аптеках можна знайти досить дієві противірусні препарати фармзаводу "Дарниця", а також "Фармака" й інших. Серед них, приміром, Aмізон, який вважається справжньою знахідкою вітчизняних фармацевтів. Тож навряд чи потрібно спустошувати власні гаманці в гонитві за імпортними пігулками. Окрім того, пам'ятаючи, що вірус грипу надзвичайно мінливий і розповсюджується повітряно-крапельним шляхом (переповнений громадський транспорт, у якому кашлятимуть-чхатимуть бодай двоє-троє пасажирів, - майже 100-відсоткова гарантія того, що захворіє переважна більшість присутніх у салоні), варто заздалегідь потурбуватися про підвищення власного імунітету. Це можна робити за допомогою загальновідомих народних методів (не забувайте про часник і лимони), а можна за порадою, що вам краще підійде у конкретній ситуації, звернутися до лікаря. Ще один шлях, який радять медики, - вакцинація.

- Ще у вересні міністр охорони здоров'я Зіновій Митник звернувся до керівників обласних держадміністрацій з проханням виділити з місцевих бюджетів кошти на закупівлю вакцин для груп ризику: це медичні працівники, діти шкіл-інтернатів, мешканці будинків для людей похилого віку, - зазначає Олександр Гриневич, - тож з вакцинами проблем не буде.

Всі, хто хоче отримати інформацію про те, де можна зробити щеплення, які саме вакцини є в наявності й скільки вони коштують, можуть зателефонувати на "гарячу лінію" "Антигрип" за номером 080 050-12-39. Дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні.

ЩО ТРЕБА МАТИ В ДОМАШНІЙ АПТЕЧЦІ

♦ Насамперед, там не завадять жарознижуючі засоби, наприклад, парацетамол. Але фахівці попереджають: користуватися ними можна тільки тоді, коли температура вища, ніж 38 градусів.

♦ А також трави: липу, шавлію, м'яту, ефірні олії. При перших проявах нежитю допомагають трав'яні або олійні інгаляції.

♦ Дуже корисні лимони, якщо вживати їх зі шкірочкою, - саме в ній знаходиться дуже потрібний для організму у критичній ситуації вітамін С.

♦ Варто пити чай з калиною, малиною, іншими ягодами, особливо лісовими.

♦ Окрім того, щоб укріпити імунітет, можна вживати вітаміни.

Сумщина: ліків вистачає

Олександр ВЕРТІЛЬ

БЕЗ АЖІОТАЖУ

Аномальне зниження температури поки що суттєво не позначилося на самопочутті і здоров'ї жителів області. Як повідомив головний лікар Cумської обласної клінічної лікарні Володимир Горох, ситуація із захворюваннями на грип чи ГРЗ цілком керована і не віщує якихось особливих загроз. Не без того, що до медиків звертаються зі скаргами на нежить чи ще якісь симптоми, однак вони не мають масового характеру.

Немає ознак ажіотажу і в аптеках. Зателефонувавши до центральної, що на Покровській площі обласного центру, та ще кількох у Сумах, Охтирці, Ромнах та Білопіллі, впевнився: ліків вистачає, жодних перебоїв з їх постачанням ніде не зафіксовано. Знову-таки - потреба в таких препаратах не відпала на всі 100%, бо щодня приходять громадяни, які купують певні медикаменти.

Вінниця: хворіють менше

Олег ЧЕБАН

ВІРУСУ НЕМАЄ

В одній з аптек Вінниці, куди я звернувся з проханням порадити мені протигрипозні препарати, запропонували Амізон, Арбідол, Анаферон, Альтабор - загалом майже два десятки різних пігулок. Широкий асортимент красномовно свідчив, що грипу у місті немає. Це підтвердив заступник начальника Вінницької обласної СЕС Сергій Дабіжа. За його словами, на 39-му тижні поточного року захворюваність на грип та ГРВІ у Вінниці (а це - одне з контрольних міст) на 1% нижча від епідемічного порогу.

В цілому ж по області вона менша на 53%. Трохи вищий від середньо-обласного показника рівень захворюваності у містах Ладижині, Козятині та в Тиврівському районі, але теж далекий від епідемічного порогу. Як і зазвичай, застуда насамперед чіпляється до дітей: їх 68% від загальної кількості захворілих.

Для захисту своїх дітей від атаки грип потрібно підвищити їх імунітет. Для цього необхідно давати їм сироп Імунофлазід. Детальну інформацію про препарат можна знайти на офіційному сайті компанії immunoflazid.com.ua