Недавно представники обласної влади урочисто вручили ключі від квартир 20 родинам учасників АТО. Здавалося б, хороша новина. Однак через деякий час навколо цієї події виник цілий скандал. Зокрема депутат Черкаської міської ради Ярослав Нищик заявив про начебто завищені ціни на квартири і вимушені доплати за них новоселів. У місцевих ЗМІ почали широко обговорювати можливі корупційні схеми.

Намагаючись погасити скандал, який, було, почав розгорятися, в облдержадміністрації зібрали прес-конференцію, щоб роз’яснити всі питання. Оскільки бюджетними коштами для закупівлі житла сім’ям учасників АТО розпоряджався департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації, його директор Олександр Криворучко і давав відповіді на запитання.

Захищаючи країну, хлопці не думають про матеріальні блага. Фото з сайту krymr.com

Чому не оформили права власності

— З державного бюджету на придбання квартир для таких родин передбачили 15,5 мільйона гривень, — розповів посадовець. — Кошти освоїли вчасно, хоч вони й надійшли із запізненням. На Черкащині закрили чергу, сформовану на кінець минулого року, а тепер укладаємо нові списки.

Чому ж ключі від квартир вручили, а право власності на них не оформили?

— Державні кошти на придбання житла для родин бійців надійшли 25 грудня, тож останнє житло в черзі департамент встиг придбати у переддень нового року. У зв’язку зі значною кількістю вихідних працівники фірми, з якою укладали договори купівлі-продажу квартир, подали документи нотаріусу на кілька днів пізніше. Згодом нові власники одержать у міській раді ордери на квартири.

На запитання про те, чому одним купили квартири в обласному центрі, а іншим — у районах, де житло в рази дешевше, директор департаменту пояснив, що відповідні процедури передбачено правовими нормами. Оголошення про придбання житла ще в липні опублікували на офіційному сайті облдержадміністрації, в обласних газетах. Із пропозицій, які надійшли від забудовників та приватних підприємців, у департаменті разом із членами родин учасників АТО обрали оптимальні варіанти житла у новобудовах Черкас. З’ясувалося, що у Смілі та Умані придбати його на первинному ринку неможливо. Тому громадянам, для яких квартири купували коштом держави, запропонували два варіанти: придбати їх за місцем проживання на вторинному ринку або на первинному ринку в Черкасах.

Рішення ухвалювали на підставі вибору майбутніх господарів житла.

Чому ж декому довелося доплачувати? За словами Олександра Криворучка, рішення ухвалювали на підставі письмових заяв новоселів. Відповідно до закону, на кожного члена родини учасника АТО держава може придбати визначену кількість квадратних метрів. Відповідна постанова регламентує безоплатну передачу родинам однокімнатної квартири, яка не повинна перевищувати 50 квадратних метрів. Крім того, відповідно до норм Житлового кодексу, безплатна передача громадянам квартир, житлових приміщень у гуртожитках здійснюється з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на кожного члена родини та ще додатково 10,5 метра. Тобто родина з трьох осіб має отримати квартиру 73,5 квадратних метра.

Якщо квартира більшої площі, держава платить тільки за площу, передбачену нормативами. Тим родинам, які хотіли отримати більшу квартиру, запропонували доплатити або покрити вартість квадратних метрів завдяки спонсорам. Ті ж, хто не мав у цьому потреби, отримали квартири визначеної законодавством площі.

Дослідження ринку

Слова чиновника підтвердила мати загиблого на війні Євгена Войцехівського Любов Іванівна (родина живе у Смілі):

— Нам запропонували квартиру на вторинному ринку, яка відповідає передбаченому державою метражу на кожного члена родини, і помешкання більшої площі в новому будинку. З мене нічого не вимагали, а запропонували ці два варіанти й дали час на роздуми. Тож ми вирішили доплатити.

Чому ж квартири купували за ціною, яка значно перевищує ринкову? Це питання цікавило багатьох. Як стало зрозуміло з відповіді посадовця, він був уповноважений розглядати тільки ті пропозиції, які надали забудовники і підприємці офіційно, тобто у вигляді документів. Вивчення ринкових цін, заявив він, процедурою не передбачено.

— Якби я за це взявся, — зауважив Олександр Криворучко, — тоді мої дії вийшли б за межі повноважень, отже були б незаконними. Однак я нічого кримінального не скоїв!

І додав, що готовий відповісти за будь-які свої дії.

— Оскільки ситуація щодо закупівлі житла за кошти держави для бійців-інвалідів І та ІІ груп і сімей, полеглих в АТО, несподівано спричинила резонанс, департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації сам звернувся до СБУ та відповідних контролюючих органів із вимогою перевірити законність та правильність наших дій. Таку перевірку вже розпочали.

На жаль, відповіді чиновника повною мірою не задовольнили ні журналістів, ні громадських активістів, присутніх на прес-конференції. Багато хто так і не зміг второпати, чому в будинку, де квадратний метр житла можна (як засвідчують рекламні оголошення) придбати за 8,8 тисячі гривень, купували за 13 тисяч?

— Ми не можемо стверджувати, що хтось отримав «відкат», але всі маємо інформацію з відкритих джерел, що в тому самому будинку, де влада купила житло за бюджетні кошти по 13 тисяч за квадратний метр, воно коштує значно дешевше. Ми всі знаємо, що в державі складна ситуація, бракує коштів, але навіть за витрачені можна було б придбати більше житла для тих, хто його потребує, — зазначила громадська активістка Наталія Вернидуб.

Що ж, уже те, що чиновники змушені діяти під пильним оком громадських активістів, а кожен їхній крок правоохоронці вивіряють на відповідність до закону, вселяє надію, що головну роль у подібних ситуаціях відіграватиме здоровий глузд і його величність право.