Успішним віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський назвав результат участі української делегацій у засіданні першої Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття», який разом з Асамблеєю донорів рахунку ядерної безпеки відбувся у Лондоні 16 липня.

Свої зобов’язання Україна виконає

Учора під час брифінгу в Будинку уряду Валерій Вощевський нагадав, що ще 15 років тому Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і країни, які погодилися внести кошти в будівництво нового об’єкта «Укриття», озвучили його кошторис: 800 мільйонів  євро.

«Але й цієї величезної суми через певні прорахунки не вистачило. 7 років тому стало зрозуміло, що вартість підскочила ще на 615 мільйонів євро. Цю додаткову суму фактично профінансували ЄБРР (350 мільйонів євро), Євросоюз та країни «Великої сімки» (165 мільйонів). Тобто майже всі ці кошти надійшли на рахунок Чорнобильського фонду «Укриття». Пошуком ще 100 мільйонів євро українська делегація і займалася на першій асамблеї. І майже всі донори погодилися на додатковий внесок, щоб покрити нестачу. Зокрема Саудівська Аравія надасть 20,5 мільйона євро, Китай — 4 мільйони, Казахстан — 3,5 мільйона, Швеція і Литва —  по мільйону. 100 мільйонів євро найближчим часом надійдуть, і проект буде забезпечено фінансовим ресурсом. Загалом асамблея показала, що країни-донори зацікавлені у завершенні проекту в листопаді 2017 року», — констатував урядовець.

Він додав, що Україна має свої зобов’язання щодо внесення коштів до Чорнобильського фонду «Укриття» — це гроші на зведення стін, арку будують на внески донорів). «У бюджеті цього року кошти передбачено, і свої зобов’язання Україна виконає», — переконаний Валерій Вощевський.

А ось результати іншої асамблеї не потішили українську делегацію. «На добудову СВЯП-2 (сховище відпрацьованого ядерного палива) ще потрібно 70 мільйонів євро. Тобто запланованих для проекту 255 мільйонів теж не вистачило. Але питання залишилося невирішеним, домовилися про проведення ще однієї асамблеї з ЄБРР наприкінці року. Ситуація трохи складніша, ніж із попереднім проектом, оскільки терміни його завершення — кінець 2016 року. І тому треба докласти зусиль, щоб провести успішні переговори з донорами щодо коштів, яких не вистачає для зведення СВЯП-2», — каже Валерій Вощевський.  

Він додав, що на наступний рік припадає сумна дата — 30 років з дня Чорнобильської трагедії. За його словами, найближчим часом сформують робочу групу для організації широкої міжнародної конференції в Чорнобилі. Там інвесторам подякують за участь у розв’язанні надзвичайно складної в технічному плані проблеми. А нині вже формується робоча група, яка напрацює пропозиції з реформування системи управління зоною відчуження.

«Усередині зони чимало змін: збудовано колосальний з унікальними технологіями виробничий комплекс. Ідеться про два потужних підприємства з переробки ядерних відходів. Маємо на базі Чорнобильської атомної станції і нових об’єктів створити державний концерн замість нинішньої агенції, який займатиметься переробкою та зберіганням ядерних відходів. А ще  залучивши провідні західні компанії, оцінимо радіаційну ситуацію в зоні: чи відповідає вона за своїми межами реаліям. Нині бачимо за інвест-проектами, які отримує Міністерство екології, що є пропозиції включення в господарський обіг значної частини цієї території. Це не означає, що зону ліквідують чи категорично зменшать, але її можна використовувати на користь країни», — озвучив урядовець плани щодо зони відчуження.

«Тут стовідсоткова корупція»

Валерій Вощевський каже, що небезпідставно заслуговує на ліквідацію і Державна екологічна інспекція. За його словами, ця структура опирається реформам. «Точкові рішення щодо персоналій в агентстві нічого не дають, а орган роками не виконує своїх функцій. Екологічні інспектори більше займаються поборами з бізнесу. Інспекції закінчуються отриманням хабарів. Контролери заплющують очі на порушення за домовленостями. Тут нема потрібного контролю, запобігання чи розв’язання проблем, тут корупційна складова  на рівні 100%. Потрібна нова структура з новими людьми. Нині громадськість, екологічні організації в регіонах роблять більшу, кориснішу й ефективнішу справу за покликанням душі. Таких активістів, які мають потрібну освіту, можна залучити до державної справи й укомплектувати нову структуру (в старій нині працює 2,5 тисячі осіб)», — переконаний віце-прем’єр. 

У планах — за місяць-півтора створити нову інспекцію. Стара діятиме лише доти, доки  не запрацює нова.