ПРАВОПОРЯДОК

Військова прокуратура Центрального регіону підбиває підсумки роботи за минулий рік

...Можна уявити собі стан громадянина Г., який восени минулого року, рухаючись на автомобілі трасою Київ - Одеса, поблизу Василькова, отримав, висловлюючись мовою офіційного протоколу, "вогнепальне поранення м'яких тканин потиличної ділянки голови", визначене потім як "легке тілесне ушкодження"... Медикам, звичайно, видніше, але сам факт кульового поранення на автотрасі ледь не європейського значення... Дожилися, скажете ви і матимете рацію. Бо компетентні, як колись казали, органи почали розбиратися і з'ясували, що справа не в якихось злочинних "розборках" чи нападах на дорозі. Просто того дня за 1,8 км від автотраси у стрілецькому тирі однієї з військових частин Васильківського гарнізону проходили планові практичні стрільби з автоматів АК-74. Внаслідок допущених порушень і безглуздя якась очманіла куля і вразила абсолютно не призначену для цього ціль...

Про цей випадок автору розповіли у військовій прокуратурі Центрального регіону України і повідомили, що за цим фактом прокуратура Київського гарнізону минулого тижня порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених відповідними статтями Кримінального кодексу про порушення правил поводження зі зброєю та недбале ставлення до військової служби. Прокурорською перевіркою також було з'ясовано, що злощасний стрілецький тир не відповідає багатьом інженерним вимогам. Щоправда, військові оперативно дообладнали споруду і тепер стверджують, що стрілянина там цілком безпечна.

На сторожі державних інтересів

Взагалі військові прокурори, очевидно в силу специфіки своєї роботи, не часто зустрічаються з журналістами. Але днями трапилася нагода дещо детальніше ознайомитися з діяльністю цього важливого структурного підрозділу в системі прокуратури держави. Військовий прокурор Центрального регіону України, державний радник юстиції 2 класу Микола Голомша на спеціально скликаній прес-конференції розповів пресі про роботу очолюваного ним відомства упродовж минулого року.

За основними напрямками прокурорсько-слідчої практики вдалося досягти непоганих результатів, констатував він. Військова прокуратура діяла активніше і принциповіше -кількість виявлених правопорушень у підконтрольній зоні зросла майже на третину. У тому числі на 22,2% більше тяжких та особливо тяжких злочинів. Захищаючи інтереси держави і конституційні права громадян, військові прокурори Центрального регіону загалом торік порушили 233 кримінальні справи, з яких 85% було направлено до суду. Жодної з них судовим провадженням не було закрито. Складено понад сотню протоколів про правопорушення корупційного характеру, внесено майже 2000 приписів та подань, 711 протестів. До відповідальності притягнуто 3000 посадовців різного рангу і відшкодовано 22,5 млн грн, у тому числі до бюджету 5,5 млн.

Помітно зросла ефективність та якість і представницької діяльності військової прокуратури регіону. Судами задоволено 1105 позовів - майже на третину більше, ніж у попередньому 2009 році. На виконання судових рішень реально стягнено коштів, відшкодовано збитків, повернено товарно-матеріальних цінностей на суму 27,4 млн грн. За позовами з питань земельних відносин оборонному відомству було повернуто понад 200 га земель загальною вартістю 1,9 млн грн.

Ухилення від служби коштує дорого...

Микола Голомша відзначив, що минулого року помітно зросла кількість виявлених злочинів, пов'язаних з корупцією і хабарництвом. Приміром, військовою прокуратурою Полтавського гарнізону разом зі співробітниками УБОЗ ГУ МВС України в Полтавській обл. викрито у хабарництві працівника мобілізаційного відділення міського військового комісаріату, який вимагав та отримав від призовника 900 грн хабара за сприяння в ухиленні від строкової військової служби. Порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу, санкції якої передбачають покарання у вигляді позбавлення волі строком від п'яти до десяти років з конфіскацією майна. Нещодавно подібний злочин було викрито і в Києві, де начальник відділення комплектування одного з райвійськкоматів вимагав від призовника, який з 2007 року ухиляється від військової служби, 1200 доларів США. Під тиском можливого кримінального переслідування цей горе-призовник передав посадовцеві 10000 гривень, а останній видав йому тимчасове посвідчення з відміткою про зняття з військового обліку.

Загалом упродовж минулого року військові прокурори Центрального регіону притягнули до кримінальної відповідальності сімох військовослужбовців строкової служби, які за грошову винагороду ухилялися від виконання службових обов'язків, а також чотирьох працівників військкоматів, котрі не гребували хабарами за сприяння в ухиленні від призову.

Хоч як прикро, в армії все ще трапляються порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зауважив прокурор регіону. Більше того, військові прокурори відзначають певне статистичне зростання таких випадків.

Щодо планів роботи відомства у нинішньому році, Микола Голомша зазначив, що військові прокурори зосередяться на боротьбі з марнотратством державних коштів. Серед пріоритетних напрямків залишається нагляд за дотриманням земельного законодавства - виявлення фактів протиправного відчуження цілісних майнових комплексів і земель Міноборони чи незаконного їх використання. Прискіпливо перевірятимуться законність укладених інвестиційних угод та договорів фінансово-господарської діяльності всіх держпідприємств міністерства, підкреслив військовий прокурор Центрального регіону.