За якою схемою діє тилове забезпечення бійців продовольством? Про це йшлося на брифінгу «Організація харчування військовослужбовців ЗСУ. Проблеми та перспективи».

— Нині у ЗСУ діє дві системи забезпечення їжею: це експеримент з харчування, в якому задіяні дві військові частини (понад 3100 бійців). На їхній базі створюють їдальні, а продукти закуповують за каталогом. Друга — система аутсорсингу, коли різні компанії беруть участь у тендері на надання повного переліку послуг харчування. На сьогодні 4 компанії надають послуги 169 тисячам військовослужбовців за заявкою тилу, — повідомив голова комітету конкурсних торгів Міноборони Олег Свірко.

Здешевлення продуктового набору

За його словами, розгорнуто кампанію щодо запровадження змін у системі харчування Збройних сил. Нещодавно відбулися перші у цьому році електронні торги, перемогу в яких здобуло українське представництво компанії «МЕТРО Кеш енд Кері». Уже підписано договір між Міністерством оборони та ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері» на постачання продуктів харчування згідно з каталогом для Західної військово-морської бази Військово-Морських сил ЗС в Одесі. Там триває експеримент із запровадження альтернативної системи харчування військовослужбовців.

За попередніми результатами електронного редукціону, вартість набору продуктів на одного військовослужбовця Західної військово-морської бази на добу становитиме 42,39 гривні, а на кораблі — 44,41 гривні за збереження калорійності та асортименту за каталогом, повідомила керівник проекту реформування системи харчування ЗС Діана Петреня.

Вартість набору продуктів на одного солдата наприкінці минулого року становила 57,24 гривні на базі та 59 гривень — на кораблі. Здешевлення відбулося за рахунок того, що на торги вийшло багато учасників і було запропоновано продукти за меншими цінами.

За інформацією учасників брифінгу, в 2016 році планують розширити зону харчового експерименту. Після ухвалення відповідного рішення Кабміну Міністерство оборони запровадить експериментальну систему харчування у деяких військових частинах у зоні АТО. Для військових у зоні АТО планують сотнею додаткових позицій розширити каталог для польового набору. Збільшиться також і калорійність. Їжу в зоні АТО готуватимуть військові кухарі, як тепер.

Нова система стає обов’язковою для всіх

На думку заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, експеримент, що триває з лютого минулого року, зарекомендував себе добре. Закупівлі за системою «ProZorro» здійснюють зовсім маленькі закупівельники, як-то окремі заклади освіти, так і великі, приміром, Енергоатом. До електронних торгів долучилися всі міністерства, великі державні компанії, Нац?банк, Адміністрація Президента, суди, обласні держадміністрації. За словами заступника міністра, результати проведених 50 тисяч тендерів перевищили очікування. Торік у квітні по завершенні перших електронних закупівель планували вийти на рівень економії 7—8%, а нинішні показники становлять 12%. Тому неважко уявити рівень корупції й зловживань в системі державних закупівель.

— Із 1 квітня цього року система електронних торгів стає обов’язковою для державних органів влади і державних підприємств, — наголосив Максим Нефьодов, — а з 1 серпня — для решти замовників. 50 мільярдів гривень щорічно бюджетних коштів десь губляться. Звісно, люди, в чиїх кишенях з’являються ці кошти, не вдоволені реформами. Тому намагаються дискредитувати систему чи знайти в ній шпарини. Ми побудували систему ризик-менеджменту, яка виявляє «креативних» замовників, тендери, які намагаються провести вночі, тощо. Нещодавно у Дніпропетровську трамвайне депо намагалося закупити 1100 літрів горілки, коньяку та віскі, 2600 літрів пива і 1500 пачок цигарок. Опір є. Ідеться про реформу, яка потрібна не Кабміну чи Верховній Раді. Йдеться про наші з вами кошти.

Заступник міністра зазначив, що Міністерство оборони — лідер за обсягом державних закупівель та економії державних коштів.

Увага! Ревізія

Олег Свірко додав, що торік відбулося 1100 процедур із залученням електронної системи «Прозорро». Були випадки, коли учасники намагалися скоригувати торги в своєму напрямі. «Ми це відстежували, бо мали змогу, і щоразу вдосконалювали систему. «ProZorro» — не панацея від корупції. Однак із системою електронних закупівель її стає менше.

За його словами, Міноборони одним із перших перейшло на систему електронних закупівель «ProZorro». Те, що на торгах Міноборони вперше перемогла велика міжнародна компанія з бездоганною репутацією, — доказ зростання довіри великого бізнесу до оборонного відомства і до держави загалом. Він також зауважив, що за підсумками проведених процедур закупівель міністерство внесло пропозиції щодо удосконалення роботи електронної системи. 

— Ми і надалі впроваджуватимемо заплановане двома шляхами: конкуренція і нормальна ціна. А також жорсткий контроль якості. Для цього вже завершуємо роботу над правовою базою. Знайдено шляхи, щоб уникнути шахрайства фірм, які подають заявки на торги, маючи нечесні наміри, — наголосив Олег Свірко. Він повідомив про виявлений законопроект, яким деякі зацікавлені депутати хотіли зобов’язати Міноборони пролонгувати угоди з тими самими чотирма постачальниками послуг на 2016 рік, які це робили раніше. Мотивував це піклуванням про харчування особового складу. «Ми наполягаємо на прозорій конкурентній процедурі», — наголосив Олег Свірко.

Для контролю якості харчування й екіпірування військовослужбовців зокрема і в зоні АТО створено мобільні робочі групи. Вони без попередження перевірятимуть військові частини. Їхня робота розпочалася днями.