Всі об'єкти в Донецьку будуть збудовані вчасно

Донедавна проблемними об'єктами місцевої інфраструктури в ході підготовки до Євро-2012 в Донецьку вважалися аеропорт та готелі підвищеної комфортності. Втім, це в минулому, адже донеччанам нарешті вдалося ліквідувати "заборгованість". У цьому переконався під час робочого візиту до обласного центру віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков.

Ознайомившись з будівництвом міжнародного аеропорту "Донецьк", урядовець висловив упевненість, що восени 2011 року злітно-посадкова смуга та сучасний термінал вже зможуть приймати перших пасажирів внутрішніх та міжнародних авіарейсів. "Щодо бетонних робіт по Донецькому аеропорту, то ми підтягнули навіть цей найдовший наш "хвіст", -підкреслив Б. Колесніков. - Зараз працюємо за графіком і в тому, що всі об'єкти вдасться здати в строк, вже немає сумнівів".

На будівельному майданчику зараз працюють до 200 осіб, вісім кранів та інша техніка. Монтаж новозбудованого терміналу, за словами міського голови Донецька Олександра Лук'янченка, планують закінчити в серпні нинішнього року. В той же час напризволяще не залишать і старе приміщення аеропорту, збудоване майже півстоліття тому, де вирішено розвивати адміністративно-ділову авіацію. "Донецьк отримає льотну школу і я думаю, ми відшукаємо можливість, аби всі діти до 18 років змогли навчатися безкоштовно", - озвучив наміри віце-прем'єр. Також з'явилася ідея облаштувати підготовку пілотів, стюардес та іншого авіаперсоналу на базі Слов'янського авіаційно-технічного училища і створити там авіатехнічний вищий навчальний заклад.

Так само Б. Колесніков залишився задоволений ходом робіт у готелі "Шахтар", де триває реконструкція, та на будмайданчику нового готелю "Європа". Після завершення реконструкції "Шахтар", розташований поруч із стадіоном "Донбас Арена", запропонує 320 номерів з рівнем комфорту 4 зірки. "Існує цільова програма, що передбачає пільгове кредитування. Ті, хто включений у цю програму, отримують компенсацію відсотків за кредит. Також Президент України підписав закон про звільнення від податку на прибуток на 10 років усіх готелів, збудованих найближчим часом. Кращого подарунка для інвесторів просто бути не може", - вважає він.

А ще віце-прем'єр звернув увагу місцевих керівників на необхідність відшукати можливість заповнювати готелі після закінчення чемпіонату Європи. Йдеться про створення туристичних центрів, проведення міжнародних виставок, конгресів, спортивних змагань. А поки тут треба об'єднати зусилля для вирішення іншого завдання, що зараз стоїть у всіх українських містах, які приймають Євро-2012. "На сьогоднішній день головна проблема - підготовка персоналу, - каже урядовець. - Нам потрібно 120 тисяч осіб навчити англійської мови. І не просто їх навчити, а й зробити це так, аби вони не забули мову до 1 червня 2012 року. Над цим питанням ми якраз і працюємо з Міністерством освіти".

В цілому ж всі чотири міста України, за його словами, готуються досить активно. "Уряд профінансував всі об'єкти і тепер все в руках місцевої влади, - зазначив Б. Колесніков. - Ще вчора вони казали: "Де взяти гроші?", а сьогодні "Як їх освоїти?" Це вже приємно чути..."

Проте ліквідація "хвостів" ще не означає, що в ході підготовки до Євро-2012 вдалося уникнути геть усіх проблем. Приміром, в Донецьку певними негараздами досі супроводжується реконструкція готелів "Дружба", "Україна" та "Централь". Саме ці проблемні моменти міський голова Донецька взявся обговорити з віце-прем'єром. А сам Б. Колесніков не приховував - великими темпами триває підготовка всієї інфраструктури, окрім ... дорожнього будівництва. За його словами, тут є об'єктивні причини та проблеми, які найближчим часом теж будуть усунені.