Є слова, які лише своїм існуванням змінюють світ. Вони поселяються у словнику і відігрівають інші слова, щоб ті розквітали. Вони сприяють тому, щоб органом  мислення була голова та мозок у ній, а не шлунок, кулак чи жовч, а  почуття  линули від серця. Такі слова відкривають існування якогось іншого світу, крім того, в якому ти повсякденно живеш  і непомітно проживаєш життя.

Кажуть, космополіт — це громадянин світу. Свій серед своїх.  Скрізь. Завжди затребуваний в епоху глобалізації,  нівелювання кордонів та всепроникного інтернету.  Космополітичні   мистецтво, милосердя, природа, загальноприйняті людські цінності. Космополітична й карикатура. Хороша карикатура завжди зрозуміла без слів. Вона лаконічна, як афоризм. Змістовна, як притча. Радість для звичайної людини — хоч дитини, хоч старого. Мука для тиранів і диктаторів. Маленький малюнок — а в світі трохи менше тривоги, страху, приниження. Карикатура здатна зближувати — гумором, іронією, сарказмом. Можливо, саме цим майстри гострого олівця роблять свій внесок у зміну світу на краще, переконаний Віталій Заблоцький, доктор філософських наук, професор, член журі міжнародного конкурсу карикатур на тему «Космополіт».

Вони не люблять марнослів’я. Творчість Віктора Голуба, Георгія Майоренка й Ігоря Лук’янченка (зліва — направо) давно перейшла кордони. Фото Юрія САПОЖНІКОВА

Чи може космополіт бути патріотом? Так, однак розсудливим. Про тему конкурсу можна сказати  стисло: «Хотілося б, та...». Ось у цьому «та» й криється те, що не дає змоги нам  бути космополітами — громадянами світу, хоча багато хто вважає, що того вартий. Життя підказує: ні,  зарано. Якщо спрощено, то це прагнення уникнути державно-політичних обмежень і вільно вибирати країну проживання. Насправді все набагато складніше, настільки, що немає відповідей і рекомендацій, як це втілити в життя, і чи варто взагалі втілювати. Може бути так, як свого часу один великий вождь сказав: «Наша мета зрозуміла, завдання визначене. До роботи, товариші!..». А потім довів світ до межі термоядерної війни... Але учасники конкурсу не політичні діячі і мають свій погляд на цю тему. Вони своєю творчістю роблять нас вільнішими, зближують завдяки своєму гумору, а це вже маленький крок до розуміння і добросусідства, підсумовує   незмінний організатор конкурсу  голова Асоціації карикатуристів України Костянтин Казанчев.

Бажаєте свіженького? Оглядайте-смійтеся й будьте здорові!

Цього разу 113 карикатуристів із 31 країни надіслали  на конкурс 329 робіт.  50 відібраних вже експонують на виставці в одному зі столичних торговельно-розважальних центрів і представлені в спеціальному каталозі.