Свої виступи в Ріо наші паралімпійці розпочали в семи видах спорту й одразу  засипали «бронзою» — сім  медалей одна за одною у плаванні, дзюдо, легкій атлетиці. Далі лише 24 сотих секунди відділили  Дениса Дуброва від першого місця на дистанції 100 метрів брасом серед плавців  з істотними вадами кінцівок. Та найяскравішу крапку змагального дня поставив дворазовий чемпіон Лондона Євген Богодайко.

Хлопець із серця України, полтавець із чарівною усмішкою, у якого права рука проблемна від народження, довів усьому світові, що вислів «людина з обмеженими можливостями» — це не про нього. Ще в 14 років Євген гучно дебютував на європейській першості, і з того часу лише додавав у майстерності. Заслужений тренер України Галина Бойко згадувала, як її з подивом запитували тоді: «Що це за «дитсадок» виграє у всіх авторитетів?» А вже у 2011 році Євген був визнаний кращим спортсменом Європи, виборовши десять медалей. Із XIV Паралімпійських ігор у Лондоні вісімнадцятирічний чемпіон привіз дві золоті та дві срібні медалі. Тож до Ріо-де-Жанейро  двадцятидворічний Богодайко поїхав  фаворитом. І одразу підтвердив свій статус — став паралімпійським чемпіоном на стометрівці в плаванні на спині. Наш чемпіон обійшов британця Джонатана Фокса і виграв  з результатом 1:10.55.

Євген Богодайко — триразовий чемпіон! Фото УНIAН

«Завдяки батькам, які ставилися до мене як до звичайного хлопчика, я ніколи не відчував, що маю якісь проблеми. Так само до мене ставилися й у школі, на вулиці, та й скрізь. Займався футболом, просто так бігав з хлопцями. Якось мене побачили на фото мої майбутні тренери з плавання і попросили, аби батьки привели до секції. Я плавати не хотів, хоча на воді вже тримався, але тренер умовив мою маму, щоб  спробував себе у цьому виді спорту. А коли прийшов на перше тренування, загорівся й одразу сказав, що займатимуся плаванням», — розповідав  після лондонського тріумфу наш герой. 

Не буде перебільшенням сказати, що наші паралімпійці — вже всі герої, незалежно від того, які нагороди здобудуть і чи здобудуть взагалі. Та все-таки приємно споглядати своїх на п’єдесталі. Приміром, першого змагального дня найбільше постаралися плавці.

Український плавець Денис Дубров виграв срібну медаль на стометрівці  брасом. Він подолав дистанцію за 1:05.10. Більшу частину запливу лідирував, але перед фінішем поступився першим місцем Кевіну Полу з ПАР, час якого — 1:04.86.

Руслан Катишев знову довів реноме сильного стрибуна.

Із семи бронзових нагород три на рахунку підкорювачів блакитних доріжок: призерами Паралімпіади стали Ольга Свидерська (у плаванні на дистанції 100 метрів вільним стилем), Оксана Хруль (у плаванні на дистанції 100 метрів на спині) і Ярослав Семененко (у плаванні на дистанції 100 метрів на спині),

Оля Свидерська виступає  в категорії S3 — для спортсменів, які не можуть використовувати в змаганнях ноги і тулуб. І це також її друга Паралімпіада — у Лондоні  дівчина здобула два «срібла». 

Не новачок у паралімпійському басейні і чарівна полтавка Оксана Хруль. У Лондоні вона здобула «золото» на п’ятдесятиметрівці батерфляєм із новим світовим рекордом. Як підкориться ця дистанція в Ріо, дізнаємося незабаром.

Юлія Галинська повторила своє лондонське досягнення.

А першу нагороду нашій збірній на Паралімпіаді-2016 приніс Роман Данилюк у штовханні ядра. Українець із Кременчука виборов бронзову медаль у категорії F12 (друга з трьох категорій незрячих спортсменів).

Роман штовхнув снаряд на 15,94 метра, показавши кращий особистий результат сезону. Перемогу в секторі здобув іспанець Кім Гонсалес Лопес (16,44), «срібло» у Самана Пакбаза з Ірану (15,98).

Підтримав почин легкоатлетів Руслан Катишев, який виграв бронзову медаль Паралімпійських ігор зі стрибків у довжину в змаганнях спортсменів із найвищим рівнем вад зору (категорія T11). 33-річний досвідчений атлет  стрибнув на 6,20 метра. Зазначимо, що для Руслана Катишева ця медаль стала третьою на Паралімпіадах. На Іграх-2012 в Лондоні він виграв «золото» у стрибках у довжину, а також «бронзу» в потрійному стрибку.

І нарешті про наших дзюдоїстів. На Паралімпіаді в дзюдо виступають лише  спортсмени з вадами зору.

Юлія Галинська, яка виступала у ваговій категорії до 48 кг, перемогла в бронзовому фіналі японку Шизуку Хангай. У другій частині сутички їй вдався прийом ко-учи-гарі, який приніс і перемогу, і медаль. Зазначимо, що на Паралімпіаді-2012 у Лондоні Галинська також виборола бронзову медаль Паралімпіади.

А Давид Хорава в бронзовому фіналі для спортсменів вагової категорії до 66 кг переміг Йонг Сік Парку. Сутичка тривала 22 секунди, протягом яких українець здійснив кілька вдалих прийомів. Поєдинок завершився після того, як Хораві вдався прийом уде-хішигі-уде-гатаме.