ПЕРСПЕКТИВА

Обопільна мета країн — вивести двосторонні відносини на новий економічний рівень всеохоплюючого партнерства

Четвертий день державного візиту до Індії Президент Віктор Янукович провів у Бангалорі. Там він мав зустріч з губернатором штату Карнатака Хансраджем Бхардваджем. Глава держави подякував за гостинність та доброзичливість з боку індійського народу до України. «Роль Бангалора дуже важлива. Це провідний науково-технічний та інноваційний центр, приклад того, яким шляхом треба рухатися для успішного розвитку», — так Президент відзначив користь для української сторони відвідання міста, яке є найважливішим промисловим центром Індії.

А губернатор штату Карнатака висловив переконання, що цей державний візит дасть змогу обом країнам розширити напрямки та механізми співпраці, які можна буде успішно розвивати. Тим більше, що Бангалор відомий науково-технологічними розробками та здобутками у космічній галузі.

Віктор Янукович запевнив, що Україна готова докладати зусиль для ефективного обміну з Індією досвідом роботи в різних сферах. Тож сторони обговорили широкий спектр співпраці, зокрема стосовно інформаційних технологій, розвитку космічної галузі. Та окрему увагу приділили культурному обміну й активізації міжлюдських контактів.

Президент запросив губернатора та делегацію з Бангалора відвідати Україну для ознайомлення з потенціалом регіонів нашої держави, щоб надалі розбудовувати співпрацю.

Металургійні проекти нам до снаги

У Бангалорі Президент узяв участь у спільному українсько-індійському бізнес-форумі. «Цей представницький захід є доброю нагодою для індійського бізнесу відкрити Україну, — сказав він, нагадавши присутнім, що для експорту української продукції Індія кілька років поспіль є одним із провідних ринків в Азії з високою і стабільною динамікою розвитку. — Україна ж упевнено залишається другим за обсягом торговельним партнером Індії серед країн СНД. Зовнішньоторговельний обіг між нашими державами за підсумками минулого року становив близько 3 млрд доларів. Це найвищий показник за всю історію двосторонніх відносин».

Як передає слова Президента його прес-служба, зростання продемонстрували як український експорт до Індії, так і індійський імпорт до нашої країни. І найголовніше, що ця позитивна тенденція зберігається і нині.

У зв’язку з цим глава держави побажав учасникам форуму плідної роботи: «Ми маємо шляхетну ціль — досягнення сталого розвитку та підвищення добробуту наших народів. Вихід українсько-індійських відносин на новий рівень всеохоплюючого партнерства сприятиме реалізації цієї мети».

Говорив Президент і про передумови України для поглиблення взаємодії з Індією у різних сферах, маючи на увазі розвиток об’єктів інфраструктури, разом із енергетичним сектором, фармацевтикою, інформаційними технологіями, переробкою сільськогосподарських і харчових продуктів, охороною здоров’я.

Окремий наголос Віктор Янукович зробив на готовності українських підприємств долучатися до будівництва в Індії об’єктів металургії з використанням нашого досвіду комплексного проектування. Один із таких проектів — спорудження металургійного комбінату в місті Белларі.

«Український бізнес зацікавлений у будівництві інфраструктурних об’єктів у рамках індійського національного проекту розвитку автошляхів та національного проекту «Індустріальний коридор «Делі — Мумбай», — зазначив він, зауваживши, що індійську сторону мають зацікавити українські розробки у сфері літакобудування — найсучасніші літаки марки «Антонов», зокрема пасажирські Ан-148 та Ан-158.

За словами Президента, Україна має великі виробничі потужності для розширення поставок на індійський ринок пасажирських і вантажних суден, а також суднового обладнання, має можливості для нарощування постачання вантажних автомобілів різних моделей та призначення, а вітчизняні підприємці готові до поглиблення співпраці в галузі виробництва мінеральних добрив (йдеться, зокрема, про створення спільних підприємств).

Індійське фармацевтичне виробництво добре відоме в Україні. Фото з сайту dreddyts.ru

Енергетика рухає процес

«Україна рішуче налаштована на розширення співпраці з Індією в енергетичному секторі. Наші компанії мають усі можливості забезпечити необхідним обладнанням індійські атомні електростанції, теплові електростанції, об’єкти гідроенергетики, надати сприяння в модернізації існуючих об’єктів енергетики Індії. Ми також готові працювати в будівництві сонячних і вітрових електростанцій», — розставив акценти Віктор Янукович.

Учасники форуму почули з вуст українського гостя намір брати участь у тендерах на поставку товарів і послуг для цих об’єктів. За його словами, українська сторона має конкретні пропозиції до співробітництва з Індійською корпорацією ядерної енергетики та пропонує Індії спільні проекти з виробництва газотурбінних електростанцій на базі двигунів «Мотор Січ».

Та найголовніше, наша країна зацікавлена в розширенні діяльності індійських компаній у багатьох секторах економіки. «Ми вітаємо всесвітньо відомі індійські фармацевтичні компанії, які вже тривалий час працюють на українському ринку», — сказав Президент, нагадавши про святкування групою «Ранбаксі» наступного року 20-річчя своєї присутності в Україні.

Звернув увагу Президент і на успішну роботу в Сумах спільного фармацевтичного підприємства компанії «Кусум Хелскер». А цьогоріч розпочинає поставки в Україну значної кількості медикаментів всесвітньо відома компанія «Біокон».

Силіконова долина гарантує результат

«Вважаю, що в нас є спільна зацікавленість в активізації співробітництва у сфері IT-технологій, — продовжив думку Віктор Янукович. — Досвід індійської «силіконової долини» в поєднанні з науково-технічним потенціалом України може забезпечити досягнення відчутних економічних результатів».

А говорячи про можливості й умови для створення конкурентоздатного ринку інформаційних технологій, він нагадав, що в нашій державі діють 20 навчальних закладів, які готують висококваліфікованих працівників інформаційної індустрії.

«Ми створили сприятливе законодавство для стимулювання розвитку галузі і готові поділитися цим досвідом. Компанії, які займаються розробкою програмного забезпечення, буде звільнено від оплати ПДВ з 2013 року на наступні 10 років», — резюмував Президент.

Відвідав він і штаб-квартиру найбільшої індійської біотехнологічної та фармацевтичної компанії Biocon, де поцікавився у керівництва, чи мають вони інтерес до спільного виробництва в Україні, мотивувавши це бажанням знайти спільну базу для співпраці. На це представники Biocon відповіли однозначно: вони мають бажання поглиблювати співпрацю з Україною. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»