На Буковині понад 250 сільських садиб приймають тих, хто хоче відпочити на природі подалі від цивілізації та зарядитися позитивною енергією. Як запевняють власники садиб, останнім часом клієнтів із різних областей України у них поменшало.

 

Натомість, за словами ініціаторів зеленого туризму, через знецінення гривні дедалі вигідніше в Україні стало відпочивати іноземцям. Тому підприємливі горяни орієнтуються на гостей із-за кордону. Оформити запрошення для іноземців, а також інші документи, легко за допомогою Консультаційного порталу послуг ОВІР. Також тут вам запропонують оформлення іміграції в Україну, оформлення дозволу на працевлаштування іноземця, оформлення закордонного паспорта для громадян України тощо.

Зимовий пейзаж триває недовго. Його впіймали в об'єктив. Фото надане автором

 

– Люди в Україні збідніли – це ми бачимо по відпочивальниках, – запевнила господиня однієї із садиб у селі Виженка пані Оксана. – Якщо раніше замовляли місця за декілька місяців наперед, то зараз такого немає. Ми трохи підняли ціни, щоб кінці з кінцями звести, бо клієнтів і так мало.

 

Порівняно з цінами у Польщі чи Румунії, проживання в буковинських зелених садибах для гостей із-за кордону коштує копійки – менше 10 євро за добу з харчуванням. Нині зелений туризм Буковини пропонуює проживання з чотириразовим харчуванням в середньому за 250 гривень на одну людину. Власники готують страви української та буковинської кухонь. Продукти домашні, екологічно чисті.

 

– У садибі, де ми відпочивали торік із київськими друзями, були навіть міні-зоопарк та міні-ферма. Цим особливо тішилися діти, – пригадує Анастасія з Банилова Підгірного Сторожинецького району. – Ми навчилися їздити на коні, стріляти з лука, проїхалися на джипі гірським бездоріжжям, спустилися на плоті гірською річкою. Проживали у котеджі зі всіма зручностями. Харчуватися в ресторані. Готували дуже смачно: банош по-панськи (кукурудзяне борошно зварене на домашній сметані), кулеша та форель по-гуцульськи, млинці по-королівськи, книші, гуслянка. Кияни сказали, що ще ніколи так гарно не відпочивали.

 

– Уже п’ять років поспіль ми замовляємо для своїх друзів з Німеччини відпочинок у селі Виженка, що біля Вижниці, перлини буковинських Карпат, – розповіла чернівчанка Ольга. – Винаймаємо кімнату у садибі, яка знаходиться біля лісу. Тут є всі зручності: вбиральня, душ, гаряча вода, холодильник, телевізор, безкоштовний інтернет. Можна взяти напрокат велосипеди, пограти у бадмінтон чи настільний теніс. Німецькі гості ходять збирати суниці та малину, купаються в гірській річці. Господиня готує їм домашню їжу тричі на день із найсвіжіших продуктів. Такий зелений туризм по-буковинськи.

Ольга ЛОБАРЧУК 
для «Урядового кур’єра»