СІЛЬСЬКА ЛІКAРНЯ

На Тернопіллі почали діяти три навчально-практичних центри первинної медико-санітарної допомоги

Село Зарубинці, що в Збаразькому районі на Тернопільщині, виколихало всесвітньо відомого вченого, академіка, першого в Європі міністра охорони здоров'я Івана Горбачевського. Нині його ім'ям названо Тернопільський державний медичний університет. За кошти цього ВНЗ тут відремонтували й відкрили музей-садибу світила медичної науки. У другій половині відреставрованого будинку торік урочисто перерізали стрічку навчально-практичного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Послуги - безкоштовно

Статус навчально-практичного означає, що тут пацієнтів приймають студенти шостого курсу медуніверситету та лікарі-інтерни. Персонал працює вахтовим методом. Бригади щотижня змінюють одна одну і надають меддопомогу цілодобово. ВНЗ подбав про якнайкращі умови праці та проживання медиків. У свою чергу, сільські жителі, більшість з яких уже пенсійного віку, також не можуть натішитися відкриттям такого закладу. Медпослуги вони отримують безкоштовно. Всі витрати - за рахунок університету. За його кошти придбано й сучасну медичну апаратуру, зокрема кардіограф та стоматологічне устаткування. У разі потреби із Зарубинців через Інтернет електрокардіограми надходять фахівцям кардіологічного відділення Тернопільської університетської лікарні, які їх розшифровують і надають свої висновки та рекомендації. У такий спосіб можна проконсультуватись у професора чи доцента.

Ще донедавна, аби зробити кардіограму, полікувати зуб чи звернутися ще з якимись проблемами власного здоров'я, селянам доводилося рейсовими автобусами або навіть автостопом добиратися до райцентру. Зайве мовити, скільки це забирало часу і водночас скільки треба було натерпітися болю, доки отримаєш кваліфіковану медичну допомогу. Зараз випала можливість лікуватися вдома. Причому в навчально-практичному центрі обслуговуватимуть не лише жителів Зарубинців, а й навколишніх сіл.

До речі, перший такий центр в області почав діяти в селі Гнилиці, що у Підволочиському районі. В приміщенні місцевого ФАПу, який багато років потребував капітального ремонту, нині затишні й світлі кабінети. Фінансову підтримку задля цього надав і університет. Потурбувався виш і про матеріально-технічну "начинку": в сільському медзакладі встановили електрокардіограф, облаштували стоматологічний кабінет. Жителі Гнилиць можуть безкоштовно полікувати зуби, поміряти артеріальний тиск, зробити потрібні маніпуляції, проконсультуватись у терапевта, гінеколога, кардіолога, інших лікарів. Щодня студенти-практиканти відвідують самотніх людей похилого віку та інвалідів.

Санаторій для стареньких

У Гнилицях Тернопільський державний медуніверситет ім. Івана Горбачевського прагне втілити ще один пілотний проект, але вже йдеться про створення навчально-практичного центру догляду за людьми похилого віку. Це потребуватиме спеціальних знань і навичок, тож у цьому закладі працюватимуть студенти навчально-наукового інституту медсестринства університету, а також волонтери.

Щоранку сюди привозитимуть автобусом 15-20 самотніх осіб або людей з особливими потребами. Ввечері їх відвозитимуть додому. Впродовж дня вони не лише зможуть у кімнатах, відремонтованих за євростандартами, дивитися телепередачі, спілкуватися між собою, отримувати у разі потреби медичну допомогу, а й на подвір'ї займатися різними господарськими справами, приміром, вирощуванням кроликів, матимуть змогу поратись у майстерні.

ДУМКА

Леонід КОВАЛЬЧУК,
професор, ректор ТДМУ ім. І. Горбачевського:

- Медуніверситет визначив для себе п'ять сіл, де допоможе в організації навчально-практичного центру первинної медико-санітарної допомоги. У Гнилицях Підволочиського, Зарубинцях Збаразького та Говилові Теребовлянського районів такі заклади вже обслуговують сільських жителів. Через кілька місяців відкриємо і в двох населених пунктах Гусятинського району - Увислі та Кокошинцях. Розумію, що така кількість проблеми не розв'яже. Але це, вважаю, приклад, гідний наслідування для меценатів, установ, підприємств, бізнесменів.

Я - депутат обласної ради, очолюю її комісію з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства й дитинства, а також міжвідомчу комісію з реформування, структуризації медичної галузі та вироблення концепції розвитку охорони здоров'я на Тернопіллі. Ще до загальнодержавних проектів щодо перетворень у галузі наша міжвідомча комісія розробила проект концепції реформування охорони здоров'я краю. Якщо коротко, то йдеться про чотири напрямки роботи. Перший -створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, а це - фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії сільського лікаря та лікарські амбулаторії. В кожному селі повинен бути один з таких медзакладів. Наступні напрямки стосуються організації ефективної швидкої медичної допомоги, консультативно-діагностичних центрів. Лише після виконання цього великого обсягу завдань можна буде говорити про перерозподіл вторинної медичної допомоги.