З початку року на енергоефективні заходи жителі Харківщини отримали понад 2200 кредитів. Це вказує на ефективність обласних програм, спрямованих на відшкодування відсотків за кредитами, які отримує населення регіону на впровадження енергоощадних заходів на 2016—2020 роки, та стимулювання ОСББ і ЖБК області до впровадження ефективних технологій.

Котел для тещі

Як повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА Олексій Белоцький, за останніми оперативними даними, населення регіону встановило з початку року 129 твердопаливних котлів, а ще 2115 кредитів спрямовано на придбання матеріалів. Він зауважив, що громадяни дедалі більше цікавляться встановленням в оселях твердопаливних котлів замість газових.

«Ціни на енергоносії зростають, а за рахунок «теплих» кредитів можна знизити витрати на оплату компослуг. Встановлення сучасного твердопаливного обладнання дає змогу повністю відмовитися від газу. А ціна однієї гігакалорії, виробленої на твердому паливі, менша за вартість такого самого обсягу енергії з природного газу», — пояснив Олексій Белоцький.

Олександр Клименко, який скористався урядовою програмою з енерго?ефективності (отримав безповоротну фінансову допомогу через Укрексімбанк) запевняє, що тепер, після встановлення у власному будинку сучасного твердопаливного котла, зростання тарифів йому не страшне.

«По-перше,— каже він, — мій котел може «перетравлювати» і дрова, і пелети, він значно потужніший від старого газового. Його ККД сягає 90—95%. Він нескладний у користуванні — з ним може легко впоратися не лише дружина, а й немолода вже теща. До того ж я не мав мороки з отриманням дозволів на встановлення. Та й 70 % відшкодування затрат теж зігрівають».

За даними УПЕК, на початок липня в області було видано населенню 2244 «теплих» кредитів на загальну суму 30 мільйонів 223 тисячі гривень. Замінено котлів на суму 1 мільйон 720 тисяч гривень, а 28 мільйонів 503 тисячі гривень жителі регіону спрямували на придбання матеріалів.

Харків’яни активно цікавляться негазовими опалювальними приладами. Фото Володимира ЗAЇКИ

Японські ін’єкції в енергетику

Також в області шукають інвестиції для впровадження заходів, спрямованих на зменшення споживання блакитного палива. Зокрема 38 теплогенеруючих об’єктів Харківського обласного комунального підприємства буде переведено на альтернативне паливо завдяки допомозі японської урядової організації JICS. Це вже не перший спільний з Японією проект, який реалізують у регіоні. За останні роки було встановлено устаткування для управління сценічним світлом у ХНАТОБ, здійснено модернізацію медобладнання у Лозівській міській лікарні за рахунок гранту Японського агентства з міжнародної співпраці.

Директор департаменту ЖКГ та розвитку інфра?структури Харківської облдержадміністрації Сергій Магдисюк під час недавньої зустрічі керівництва ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території» з представниками японської урядової організації JICS нагадав, що кілька років тому в межах першої фази спільного проекту японські фахівці встановили і налагодили котельне обладнання в місті Дергачі і комплекс з виробництва пелет у Куп’янську. Посадовець наголосив, що регіон зацікавлений у подальшій співпраці з JICS.

«Ми дуже сподіваємося на подальшу співпрацю для завершення впровадження інвестиційного проекту, спрямованого на заміщення використання природного газу альтернативними видами палива на 38 теплогенеруючих об'єктах ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території», — зауважив Сергій Магдисюк.

Представники JICS повідомили, що їхній візит спрямований на удосконалення роботи в рамках реалізації майбутніх проектів на території України. Вони проінспектували об'єкти, на яких уже встановлено і працює японське обладнання, і задоволені результатами. А також запевнили харків’ян, що за підсумками візиту буде дано позитивний звіт, після чого сторони зможуть перейти до реалізації подальшої стадії проекту.